Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

No gaļas pīrāga līdz operai. Vēsturiskās mūzikas un dejas festivālu sāk Hendeļa Pasticcio

Georga Frīdriha Hendeļa mūzikas uzvedums Pasticcio, kas izskanēs Mazajā ģildē 25. novembrī plkst. 18.00, sāks Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivālu, kas līdz 14. decembrim piedāvās XVIII gadsimta Latvijas teritorijas mūzikas pirmatskaņojumus, piecu Eiropas mūzikas augstskolu koncertu ar operkomponista Hendeļa mūziku, kā arī ilgi gaidītos Johana Sebastiāna Baha mūzikas albuma atvēršanas svētkus.

Pēc pasticcio principa veidotais uzvedums, kurā skanēs Georga Frīdriha Hendeļa operu ārijas un ansambļi, būs nedēļu ilga intensīva darba rezultāts, kuru diriģenta un klavesīnista Māra Kupča vadībā kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas baroka orķestri iestudējuši studenti no piecām Eiropas mūzikas akadēmijām – Lodzas, Oslo, Rīgas, Tallinas un Viļņas –, pilnveidojot savas zināšanas un vokālo meistarību pie lieliskiem pedagogiem.

Termins pasticcio ir radies XVI gs., apzīmējot gan pīrāgu ar gaļas un pastas pildījumu, gan literāru miksli. Mūzikā to sāka lietot tikai XVIII gs. – operas pasticcio žanrā bieži rakstīja Georgs Frīdrihs Hendelis un citi komponisti, izmantojot brīvi adaptētu citu autoru mūzikas materiālu un savas oriģinālkompozīcijas. Ārijas un ansambļi no Hendeļa operām Alčīna, Rinaldo, Jūlijs Cēzars Ēģiptē, Ariodante, Orlando, Tamerlans, Rodelinda, Kserkss dos iespēju izdzīvot baroka operas tradicionālo sižetu, kas balstās uz cilvēka jūtu un kaislību spēli – mīlestību, nodevību, atriebību, skumjām, ciešanām, laimi un prieku.

«Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls ir īpaši gaidīts notikums, kurā ar svaigu un vēsturiski informētu skatījumu varam atklāt daudz jauna par šķietami jau zināmo,» uzsver diriģents un senās mūzikas pētnieks Māris Kupčs. Viņš no putekļiem ir izcēlis arī hercoga Pētera galma kapelas koncertmeistara, komponista un vijoļvirtuoza Franča Ādama Feihtnera 1770. gadā Mītavā (Jelgavā) izdotos četru simfoniju partiju komplektus, kurus klausītājiem piedāvās kopā ar baroka orķestri Collegium Musicum Riga. Programmā arī Feihtnera vokāli instrumentālie darbi, soliste – soprāns Monta Martinsone.

Festivālu 14. decembrī plkst. 19.00 Mazajā ģildē vainagos Johana Sebastiāna Baha mūzikas CD prezentācijas koncerts, atspoguļojot holandiešu blokflautista Ērika Bosgrāfa un Māra Kupča vadītā baroka orķestra Collegium Musicum Riga piecu gadu sadarbību. «Pārsteidzoša virtuozitāte, dzirkstošs ansamblis, stabila un elastīga saspēle» ir tikai daži epiteti, kuri jau veltīti jaunajam, Dirka Fišera skaņu režijā tapušajam un šā gada vasarā Brilliant Classics izdotajam albumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja