Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No renesanses mūzikas līdz Džonam Keidžam un Derekam Džārmenam. Garīgā uvertīra Zalcburgas festivāla atklāšanā

Ceturtdien, 20. jūlijā, sāksies ikgadējais Zalcburgas festivāls, kas līdz 31. augustam savā pamatprogrammā piedāvās 179 notikumus un vēl 34 notikumus jauniešiem paredzētajā sadaļā

Pirms dažiem gadiem festivālā tika iedibināta jauna tradīcija – festivālu atklāj koncertsērija Garīgā uvertīra, kurai šoreiz dots nosaukums Mūžīgā gaisma/Lux aeterna. Īsi pirms lielajām drāmas un mūzikas teātra pirmizrādēm un vērienīgajiem simfoniskās mūzikas koncertiem festivāls aicina publiku uz garīgās mūzikas koncertiem mierīgākā gaisotnē. Daudzi tos ir atzinuši par festivāla vērtīgāko piedāvājumu.

"Sūtīt gaismu cilvēka sirds dzīlēs," tā mākslinieku pienākumu formulējis Roberts Šūmanis. Šīs vasaras operas un koncertu programma Zalcburgā iedziļināsies robežstāvokļos starp gaismu un tumsu, sauli un ēnu, skumjām un cerību.

Cikls Garīgā uvertīra iekļaujas baznīcas koncertu tradīcijā. Šogad izvēlētā tēma simbolizē Dieva mūžīgo klātbūtni, gaismu, kas sniedz mierinājumu un liecina par ciešanu beigām. Koncertos būs dzirdamas dažādas rekviēma versijas. Garīgās uvertīras pirmajā koncertā 20. jūlijā Štutgartes Vācijas Dienvidrietumu radio SWR simfoniskais orķestris diriģenta Ingo Mecmahera vadībā atskaņos Olivjē Mesiāna Éclairs sur l’Au-delà… – dižā meistara pēdējo pabeigto darbu, kura izpildījumam ir nepieciešams 141 instruments. Taču komponistam nebija pašmērķa atstāt uz klausītājiem pārmērīgi monumentālu iespaidu, drīzāk viņš meklēja krāsu, skaņu un formu pārvērtību procesa caurspīdīgumu: "Es iedomājos sevi tumsā pie priekškara, un man ir bažas par to, kas ir aiz tā – augšāmcelšanās, mūžība un cita dzīve... Cenšos iztēloties, kas notiks pēc tam, un uzburu to šajā darbā."

20. un 21. jūlijā notiks koncertiestudējums, kurā tiks apvienotas Heinriha Šica sēru dziesmas Musikalische Exequien un Asīzes Franciska lūgšanas iedvesmotā Sofijas Gubaiduļinas Saules dziesma čellam, korim un perkusijām. Šajā režisora Pītera Selarsa veidotajā uzvedumā piedalīsies ansamblis Los Angeles Master Chorale diriģenta Grānta Geršona vadībā, čelliste Jūlija Hāgene un perkusionisti Kristofs Zīcens un Bogdans Bečanu.

Garīgā uvertīra aptver repertuāru no renesanses līdz mūsdienu mūzikai. Šajā ciklā skanēs Orlando di Laso, Tomasa Luisa de Viktorijas, Klaudio Monteverdi, Agostīno Stefani, Heinriha Ignaca Franča Bībera, Volfganga Amadeja Mocarta, Jozefa Haidna, Johannesa Brāmsa, Džačinto Šelsi, Žerāra Grizē, Kloda Vivjē, Ģerģa Ligeti, Lučāno Berio, Salvatores Šarrīno un Volfganga Rīma opusi. Programmā ir iekļauti divu ievērojamu XX gadsimta mākslinieku darbi, kurus viņi pabeiguši neilgi pirms nāves, – mākslinieka un skaņraža Džona Keidža kompozīcija One¹¹ "cilvēkam ar kameru solo" (dziedās ansamblis Klangforum Wien, ar kameru darbosies Vens Karlsons; režisors Hennings Loners) un Dereka Džārmena filmas Blue seanss Zalcburgas kolēģijas baznīcā.

Par godu ungāru un austriešu komponista Ģerģa Ligeti simtgadei Zalcburgā viņa daiļradei tiks veltīta īpaša uzmanība – autora mūzika skanēs visā festivāla garumā. Garīgā uvertīra plūstoši pāries pamatprogrammā, kuras kodolu, kā allaž, veido festivāla rezidējošā orķestra – Vīnes filharmoniķu – koncerti. Pie tā pults stāsies diriģenti Kristiāns Tīlemanis, Andris Nelsons, Rikardo Muti, Francis Velzers-Mests un Jakubs Hruša.

No vietējiem kolektīviem būs dzirdams arī Zalcburgas Mozarteum orķestris un Camerata Salzburg (tos diriģēs Aivors Boltons, Roberto Gonsaless-Monžass, Jērgs Vidmanis, Ādams Fišers, Antonello Manakorda, Manfrēds Honeks un Patrīcija Kopačinska). Festivālā viesosies vēl deviņi orķestri, kuri muzicēs Žordi Savala, Fransuā Ksavjē Rota, Teodora Kurendza, Elimas Čanas, Daniela Barenboima un Kirila Petrenko vadībā. Andris Nelsons diriģēs ne tikai Vīnes filharmoniķus (5. un 6. augustā), bet arī Bostonas simfonisko orķestri, kas 31. augustā noslēgs festivāla programmu.

Informācija: salzburgerfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja