Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ņujorkas laikmetīgās mūzikas interneta radio Q2 skan latviešu mūzikas 24 stundu maratons

Ņujorkas laikmetīgās mūzikas interneta radio Q2 šodien, 24. augustā, divdesmit četras stundas raida latviešu mūzikas maratonu, kurā skan vienīgi latviešu mūsdienu klasiskā mūzika.

Q2 kanālam ir vairāk nekā 16 miljonu klausītāju auditorija, un Latvija ir trešā valsts pēc Polijas un Somijas, kuras mūzika ir saņēmusi šādu ievērību. Maratonu var klausīties visā pasaulē interneta vietnēs www.wqxr.org/q2 vai www.q2music.org, un to atkārtos vēlreiz sestdien, 29. augustā.  

Q2 mājaslapā latviešu mūsdienu mūzika ir raksturota kā "dinamiska un krāsaina". Maratona programmu ir sakārtojis tā iniciators un mākslinieciskais vadītājs, Q2 producents un latviešu mūzikas draugs Alekss Ambrozs (Alex Ambrose), izmantojot gan starptautiskajās izdevniecībās, gan Latvijā izdotos latviešu mūsdienu mūzikas diskus, kā arī ierakstus, kurus raidstacija jau vairāku gadu gaitā saņēmusi no Latvijas Mūzikas informācijas centra, Latvijas Radio 3 Klasika, latviešu koriem, instrumentālistiem un citiem avotiem. Ļoti daudzus ierakstus raidstacijai piegādājusi Ņujorkā dzīvojošā komponiste Dace Aperāne.

Maratona veidotāji vēlas izcelt latviešu laikmetīgās mūzikas radošo daudzveidību un vitālitāti. Tas tver plašu Latvijas un arī citur dzīvojošo latviešu mūzikas kopainu – kopā ap piecdesmit komponistu no Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Tālivalža Ķeniņa, Riharda Dubras, Artura Maskata, Jura Karlsona, Santas Ratnieces, Andra Dzenīša, Indras Rišes, Raimonda Tigula, Uģa Prauliņa, Mārtiņa Viļuma līdz uzlecošajiem jaunajiem vārdiem, kā, piemēram, Līga Celma, Jēkabs Jančevskis, Evija Skuķe, Santa Bušs.

Savukārt ļoti daudzo izpildītāju vidū ir Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas simfoniskais orķestris, Kremerata Baltica, Sinfonietta Rīga, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Radio koris, jauniešu kori Kamēr… un Balsis, klavieru trio RIX, tenors Aleksandrs Antoņenko, mecosoprāns Ieva Parša, vijolnieki Baiba Skride un Gidons Krēmers, flautiste Dita Krenberga, ērģelnieces Iveta Apkalna un Kristīne Adamaite, saksofonists Artis Sīmanis, pianisti Agnese Egliņa, Juris Žvikovs. Skan simfoniskā mūzika, kormūzika, instrumentālā un vokālā kamermūzika.

Maratona ideja radās jau 2011. gada martā, kad producenti Alekss Ambrozs un Nadja Sirota (Nadia Sirota) radio Q2 studijā Ņujorkā intervēja komponistu Pēteri Vasku. Viņa, Santas Ratnieces, Ērika Ešenvalda, Uģa Prauliņa, Riharda Dubras, Indras Rišes un daudzu citu latviešu mūsdienu komponistu mūzikas ieraksti, kā arī, latviešu mākslinieku, koru un orķestra ieraksti ir bieži skanējuši Q2 un tās filiāles kanāla WQXR raidījumos un tematiskās programmās.

Maratons dzirdams šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja