Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Oktobrī notiks ikgadējais Rudens kamermūzikas festivāls

Rudens kamermūzikas festivāls šogad norisināsies Rīgā no 8. līdz 14. oktobrim. Tajā uzstāsies gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieki. Festivāla kulminācija būs viens no pasaulē atzītākajiem stīgu kvartetiem – Quatuor Ébène no Parīzes. Klausītājus iepriecinās atraktīvais duets deGlosa, ar jaundarbu pārsteigs trio Art-i-Shock un ar spožu programmu festivālu noslēgs kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Klemensa Šulta vadībā, informēja festivāla rīkotāji

Rudens kamermūzikas festivālu atklās Parīzē mītošie Gramophone balvas 2022. gada laureāti un 2023. gada nominanti – stīgu kvartets Quatuor Ébène, kas ir viens no pārsteidzošākajiem mūsdienu kameransambļiem. Ar izsmalcinātu uzdrīkstēšanos viņi spēj iegremdēties visdažādāko laikmetu akadēmiskās mūzikas dzīlēs un vienlīdz viegli pārvērsties arī šarmantā džeza ansamblī. 8. oktobra vakarā Lielajā ģildē izskanēs krāšņa festivāla atklāšanas koncertprogramma – pastorāli gaišais Jozefa Haidna kvartets, lakoniski spriegotais un uzreiz pēc sacerēšanas starptautiski godalgotais Bēlas Bartoka Trešais un Franča Šūberta emocijām piesātinātais 15. stīgu kvartets.

12. oktobrī Mazajā ģildē koncertprogrammā Šūberts, Mocarts, Britens. Čuksti un vēsmas uzstāsies altists Dāvis Sliecāns un pianists Aleksandrs Kalējs. Abu saspēle uz skatuves dēļiem rūdīta jau vairāku gadu garumā, bet Rudens kamermūzikas festivālā viņi debitēs kā duets deGlosa, vedinot domāt par kamermuzicēšanu kā iespēju saprasties bez vārdiem un spēlē apvienot radošu gara brīvību ar restauratora cienīgu pietāti pret skaņu materiālu. Koncertā skanēs ukraiņu vecmeistara Valentīna Silvestrova gaismas caurspīdētā Epitāfija, trausla skaistuma un vieglas melanholijas cauraustā Franča Šūberta Arpeggione, vēl tikai zēnības gados prasmīgi veidotā Volfganga Amadeja Mocarta sonāte un Bendžamina Britena kamermūzikas šedevrs, kurā dzirdam dialogu ar renesanses meistaru – mūzikas un skumju alķīmiķi Džonu Doulendu.

13. oktobrī Spīķeru koncertzālē jaunā sastāvā, ar jaunu atvēzienu uz skatuves atgriezīsies trio Art-i-Shock – Guna Šnē, Agnese Egliņa un Guntars Freibergs. Viņi piedāvās novērtēt Pētera Vaska senāk sarakstītus opusus, kuros jauna cilvēka degsme eksperimentēt lejas vienkop ar nobrieduša skatiena dziļumu. Art-i-Shock spēlēs Pētera Vaska Tokātu un Trīs skatienus bezgalībā, kam brīvā pieraksta dēļ nekad nebūs divu vienādu lasījumu. Un Pēterim Vaskam līdzās – trīs komponisti, kas savulaik bijuši meistara mācekļi. Avotdzidras skaņas mijas ar trauksmainiem zibšņiem un izteiksmīgiem sitaminstrumentu solo Andra Dzenīša Nimbus skaņurakstā, Platona Buravicka Voltāžā atskaņas no kuģu remonta rūpnīcas savijas ar rokmūzikas jaudu un enerģisku apliecinājumu cilvēka radošajai dzirkstij, bet svaigu partitūru trio mūziķiem veltījis ļoti talantīgais jauneklis Aleksandrs Avramecs, kura Lunar Shadows šajā koncertā piedzīvos pirmatskaņojumu.

Savukārt 14.oktobrī Lielajā ģildē festivāla noslēguma koncertā uz vienas skatuves pirmoreiz tiksies diriģents Klemenss Šults un Sinfonietta Rīga mūziķi, kopīgi izdziedot gan mūsdienu britu eklektiķa Tomasa Adesa angļu jūrnieku dziesmu iedvesmoto partitūru, gan kuģojot uz Jozefa Haidna gleznieciski tēlotu neapdzīvotu salu. Negaidītus pavērsienus varam sagaidīt arī Vīnes kultūrdzīvē vētrainas emocijas savulaik raisījušajā Ludviga van Bēthovena Otrajā simfonijā, bet kopā ar arfisti Ievu Šablovsku un obojistu Egilu Upatnieku izgaismosies šī gada jubilāra, poļu modernista Vitolda Lutoslavska fascinējoši tēlainā Dubultkoncerta skaņu dzīles. 

Rudens kamermūzikas festivāla patrons ir komponists Pēteris Vasks.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Plašāk: www.kamermuzika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja