Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Operas prīma Marina Rebeka un Federiko Fellīni vizuālie tēli Veronas arēnas festivālā

Piektdien, 25. jūnijā, Veronas arēnas festivālā Latvijas soprāns Marina Rebeka atveidos Nedas lomu Rudžēro Leonkavallo operas Pajaci pirmizrādē. Jauniestudējums veidots kā veltījums kinorežisoram Federiko Fellīni

Vienā vakarā ar operu Pajaci klausītājiem Veronā tiks piedāvāta arī Pjetro Maskanji opera Zemnieka gods. Marina Rebeka dziedās Nedu divās izrādēs – 25. jūnijā un 14. augustā. Pirmajā izrādē viņas partneris Kanio lomā būs azerbaidžāņu tenors Jusifs Eivazovs, otrajā izrādē – itāļu tenors Vitorio Grigolo. Nedas tēlā Veronas arēnas festivālā iejutīsies arī Valērija Sepe, Marija Hosē Siri un Aleksandra Kužaka. 

Zemnieka godā Santucas lomā būs dzirdama Sonja Ganasi, Marija Hosē Siri, Aleksandra Kužaka un Jekaterina Semenčuka. Turidu dziedās Latvijas publikai labi pazīstamais Murats Karahans, Jusifs Eivazovs, Roberto Alanja un Pjero Preti. Operas Zemnieka gods un Pajaci Veronā ir iestudējis diriģents Marko Armiljato un režisors Mikēle Olčēze.

Festivāla notikumi šogad tiek veidoti sadarbībā ar divpadsmit Itālijas muzejiem un arheoloģiskajiem parkiem, lai uzsvērtu kultūras mantojuma nozīmīgumu. Operā Pajaci, kuras galvenie varoņi ir ceļojošie komedianti, tiks izmantotas atsauces uz Federiko Fellīni mākslu (piemēram, viņa filmas Ceļš skice, kurā ir redzama galvenā varone Dželsomīna) – iestudējuma partneri ir Turīnas Kino muzejs un Fellīni muzejs, kas drīzumā tiks atvērts Rimini. Savukārt operas Zemnieka gods (drāma risinās Lieldienās Sicīlijā) iestudējumu ir iedvesmojuši darbi, kas ir atrodami Vatikāna muzejos, Vatikāna Apustuļu bibliotēkā un Agridžento tempļu ielejas arheoloģiskajā un ainavu parkā Sicīlijā. 

Viens no izrādes Pajaci iedvesmas avotiem – režisora Federiko Fellīni filmas Ceļš skice, kurā ir redzama filmas galvenā varone Dželsomīna

Veronas arēnas 98. operas festivāls tika atklāts 19. jūnijā ar Džuzepes Verdi Aīdas koncertiestudējumu maestro Rikardo Muti vadībā. Slavenais diriģents ir atgriezies Veronas arēnā pēc četrdesmit viena gada prombūtnes (1980. gadā Rikardo Muti šeit diriģēja Verdi Rekviēmu). Aīdas atskaņojums notiek par godu operas pirmizrādes 150 gadu jubilejai. Aīdas noformējumā izmantoti Turīnas Ēģiptiešu muzeja krājumā esošo darbu reprodukcijas. 

Šovasar Veronas arēnas festivālā varēs dzirdēt Verdi Rekviēmu, ko diriģēs Speranca Skapuči (koncertā tiks izmantoti Pestumas un Pompeju arheoloģiskā parka vizuālie tēli), Ludviga van Bēthovena Devīto simfoniju, ko diriģēs Ērina Jasima (sadarbībā ar Alināri fotogrāfijas fondu), kā arī Verdi operas Nabuko (sadarbībā ar Ferrāras Itāļu jūdaisma un holokausta muzeju) un Traviata (sadarbībā ar Ufici galeriju Florencē) un Pučīni Turandotu (sadarbībā ar Parmas Ķīniešu mākslas un etnogrāfijas muzeju), kurā titullomu 29. jūlijā, 1. un 5. augustā atveidos soprāns Anna Ņetrebko. 

30. jūlijā Veronas arēnā notiks operas leģendas Plasido Domingo koncerts, kurā viņam pievienosies soprāns Marija Hosē Siri. 3. augustā notiks itāļu baleta zvaigznes Roberto Bolles galā koncerts, 17. augustā – vācu tenora Jonasa Kaufmaņa koncerts, kurā viņa partnere būs soprāns Martina Serafina. 

Festivāls turpināsies līdz 4. septembrim. Veronas arēna ir antīkais romiešu amfiteātris, kas uzcelts ap 30. gadu. Operas izrādes šeit tiek rīkotas kopš 1913. gada. Arēnā ir uzstājusies gan Marija Kallasa, gan Adriāno Čelentāno. 

Veronas arēna ir antīkais romiešu amfiteātris, kas uzcelts ap 30. gadu. Mūzikas pasākumi šeit notiek kopš 1913. gada 

Latvijas prīma Marina Rebeka šovasar piedalīsies arī Ēksanprovansas festivālā Francijas dienvidos, kur 16. jūlijā diriģenta Daniēles Rustioni vadībā dziedās Džuzepes Verdi operas Divi Foskāri koncertversijā. Viņas partneri būs baritons Leo Nuči un tenors Frančesko Meli. 

Informācija: www.arena.it

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja