Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Orķestris Rīga jubilejas gadā demonstrēs savas darbības dažādās šķautnes

Orķestrim Rīga šogad aprit 50. Svētku gadu kolektīvs sāks februārī ar svinga mūzikas progammu un sezonas turpinājumā aicinās klausītājus uz diviem jubilejas ieskaņas koncertiem pavasarī, kā arī krāšņu galā koncertu rudenī. Katrs no tiem būs veltīts kādai nozīmīgai orķestra Rīga darbības šķautnei

13. februārī VEF Kultūras pilī skanēs džeza mūzikas programma Svinga ēras karaļi. Mūziku, kuras šūpojošie, bezrūpīgi pacilājošie ritmi bija tīkams patvērums no Lielās depresijas un arī Otrā pasaules kara laika realitātes, atskaņos orķestra Rīga bigbends. Tā priekšā pirmoreiz stāsies orķestra saksofonu grupas mūziķis, džeza mūzikas maģistrs un pedagogs Roberts Martinovskis.

Kopā ar bigbendu muzicēs vokālists Daumants Kalniņš, džeza un soulmūzikas dziedātāja Sofija Rubina-Hantere no Igaunijas, instrumentālisti – džeza mūzikas pārzinātājs Indriķis Veitners (klarnete) un latviešu jaunās paaudzes trompetists Kristians Kalva. Ar stāstiem, kas apvij tādas svinga ēras leģendas kā Benijs Gudmens, Djūks Elingtons, Lūiss Ārmstrongs, Kaunts Beisijs, Pegija Lī, Ella Ficdžeralda un citas, koncertā dalīsies Raitis Zapackis.

Turēt roku uz pulsa pūtēju orķestru repertuāram pasaulē un iepazīstināt ar to pašmāju publiku ir viens no svarīgākajiem orķestra Rīga darbības uzdevumiem. Šie centieni tiks apliecināti vērienīgā jubilejas ieskaņas koncertā Četri Amerikas stāsti 18. martā VEF Kultūras pilī. "Ar šo programmu atkal vēlamies palūkoties Amerikas virzienā, jo nozīmīga daļa jaunākās un aktuālākās mūsdienu pūtēju orķestru mūzikas top tieši tur," stāsta orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Četru programmā ietverto ASV mūsdienu komponistu vārdi orķestrim Rīga nav gluži sveši, taču izzināmā šo pasaulslaveno skaņražu daiļradē vēl daudz. 

Par orķestra drauga Skota Makalistera meistarību varēs pārliecināties smagās metāla mūzikas iedvesmotajā rapsodijā klarnetei un pūtēju orķestrim Melnais suns/Black Dog. Solo spēlēs klarnetiste Anna Gāgane. 

Stīvens Braients ir viens no mūsdienu amerikāņu jaunās paaudzes ražīgākajiem un eksperimentus mīlošākajiem komponistiem. Šajā reizē orķestris Rīga atskaņos viņa piecdaļu opusu SvārstsPendulum. Savukārt Dena Vilsona Koncerts džeza klavierēm un pūtēju orķestrim uz Latviju atvilinās lietuviešu virtuozo džeza pianistu Dmitriju Golovanovu. Virtuālā kora izveidotāja Ērika Vitekra darbs Godzilla apēd Lasvegasu!/Godzilla Eats Las Vegas! savā kinematogrāfiskajā vērienīgumā skanēs koncerta noslēguma daļā. Kopā ar orķestri uz skatuves kāps Valsts akadēmiskais koris Latvija.

Džeza mūzikas repertuārs ir vēl viens zīmīgs orķestra vaibsts. 20. aprīlī VEF Kultūras pilī notiks atkalredzēšanās ar orķestra ilggadējo džeza, latino un roka programmu veidotāju Raiti Ašmani. Viņš jubilejas ieskaņai sarūpējis dzirkstošu džeza programmu Šodien uzspīdēs saule, kas ir veltījums ASV komponista un aranžētāja Patrika Viljamsa (1939–2018) izcilajam pienesumam mūsdienu bigbenda repertuārā. Viņa mūzika Latvijā atskaņota maz – sarežģīta, rakstīta bigbenda sastāvam, kas ne reti kuplināts ar papildu flautām, klarnetēm un pat mežragiem. Izaicinošajā piedzīvojumā orķestra Rīga bigbendam pievienosies džeza vokālistes – Latvijas publikai jau zināmā Sesila Vernī (Vācija) un pašmāju dziedātāja Evilena Protektore. 

Jubilejas pasākumi vainagosies ar krāšņu galā koncertu 3. septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī, kurā skanēs īpaši notikumam pasūtināti latviešu komponistu jaundarbi. Ilona Breģe, kura 14 gadu garumā bijusi orķestra Rīga direktore, sacer lielās formas darbu, kurā pūtēju orķestrim pievienosies stīgu grupa. Jānis Lūsēns, Valts Pūce un Kārlis Lācis radīs dziesmu ciklu, kam pamatā Marta Pujāta dzejas vārsmas par Rīgu.  

Dibināts 1972. gada vasarā, orķestris Rīga darbojas Rīgas pašvaldības parspārnē. Ideju par pirmo profesionālo pūtēju orķestri Latvijā savulaik izloloja Gunārs Ordelovskis, orķestra mākslinieciskais vadītājs līdz 1990. gadam. Pašlaik orķestris Rīga sevi pozicionē kā koncertorķestri, kas ne vien uzstājas Rīgas pilsētas svētkos un valstiski nozīmīgās dienās, bet sniedz augstvērtīgus koncertus Rīgas koncertzālēs, Rīgas Domā un citviet Latvijā, atskaņojot dažādu stilu un laikmetu skaņdarbus, allaž meklējot mūzikā jauno un neatklāto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja