Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Osokina Brīvības festivāls Ukrainai – gan atbalsts, gan mūzikas svētki

Pieredze rāda, ka sākotnēji nospraustās laika robežas pianista Andreja Osokina Brīvības festivālam mēdz izrādīties par šauru. Tā arī šopavasar piektais festivāls, kas jau trešo gadu ir veltīts Ukrainai, papildus iepriekš izsludinātajiem notikumiem piedāvās īpašus koncertus ar ukraiņu mākslinieku piedalīšanos dažādās koncertvietās, dokumentālā kino un sarunu diskusiju dienu, mūzikas instrumentu spēles nometni ukraiņu bērniem no Čerņihivas un citiem kara skartajiem apgabaliem, kā arī citus pasākumus.

Izziņoti arī jauni mākslinieki – Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijivas kamerorķestra solistu kvartets, ukraiņu pianiste Marija Bobrika un klarnetists Nazars Hižijs, flautiste Liene Denisjuka-Straupe, vijolniece Madara Pētersone, čelliste Magdalēna Ceple, aktrises Zane Daudziņa un Madara Botmane, žurnāliste Ieva Vārna un citi.

Festivāla programma radīta ar lieldrauga Elektrum atbalstu. Festivāls ir veltīts Ukrainas armijas, civiliedzīvotāju un īpaši ukraiņu bērnu atbalstam, kā arī pirmo reizi tā laikā tiks vākti līdzekļi smagi slimu bērnu vecākiem Latvijā. Īpašā akcijā portālā Ziedot.lv savāktie līdzekļi un festivāla pasākumu biļešu ieņēmumi tiks izlietoti šiem mērķiem.

 

Izcili mākslinieki

"Tauta, kurai ir tik brīnišķīga kultūra, tik skaistas dziesmas, nedrīkst tikt iznīcināta. Esmu patiesi priecīgs, ka jau trešo gadu varam pulcēt tik izcilus māksliniekus, citu jomu profesionāļus un uzņēmumus, lai vienotos Ukrainas un nu arī smagi slimu bērnu atbalstam Latvijā. Ticu, ka festivāla pasākumi kļūs par vietu, kur ne tikai gūt iedvesmu, enerģiju un sirdssiltas emocijas, bet tie mūs motivēs jēgpilnam darbam mūsu valsts un Ukrainas labā," saka Andrejs Osokins. Viņš arī pats muzicēs festivāla koncertos, sākot no atklāšanas koncerta 5. aprīlī pulksten 19 Rīgas Svētā Pētera baznīcā, kurā piedalīsies vokālā grupa Latvian Voices, ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, pianists Dainis Tenis, ukraiņu kontrabasists Jurijs Gavriļuks, vijolniece Zane Kalniņa un sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš.

Festivāla gaitā līdz 12. maijam notiks deviņi dažādi pasākumi, bet vēl trīs muzikāli notikumi to ieskandinājuši jau martā. Festivāla programmā, kas aptvers akadēmisko un neakadēmisko mūziku, atzītu klasiķu skaņdarbus un pirmatskaņojumus, dziļi integrēta Ukrainas tematika un mākslas vērtības. Festivāla pasākumos piedalīsies gan Latvijā patvērumu radušie, gan speciāli uz festivālu uzaicinātie ukraiņu mākslinieki no Ukrainas. Liela uzmanība tiks pievērsta bērniem no kara skartajām teritorijām Ukrainā.

 

Neparastas programmas

Koncertos Ars longa, vita brevis 11. aprīlī Daugavpils Vienības namā un 13. aprīlī pulksten 19 Melngalvju namā Rīgā piedalīsies Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijivas kamerorķestra solistu kvartets, aktrise Zane Daudziņa, etnomūziķe Viktorija Prituļaka un pianists Andrejs Osokins. Līdzās ukraiņu komponistu un Johannesa Brāmsa skaņdarbiem šajā programmā skanēs 2023. gadā karā bojāgājušo ukraiņu dzejnieku Viktorijas Ameļinas un Maksima Krivcova dzeja. Šis koncerts būs veltīts šo dzejnieku un visu drosmīgo Ukrainas tautas upuru, kuri cīnījās par Ukrainas brīvību, piemiņai.

Rīgas Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā 17. aprīlī pulksten 19 notiks ukraiņu-latviešu mūziķu trio un Andreja Osokina koncerts Ainava ar putniem. Trio veido pianiste Marija Bobrika, klarnetists Nazars Hižijs un flautiste Liene Denisjuka-Straupe. Programmā iekļauti P. Vaska, J. Mediņa, D. Aperānes, K. Debisī, M. Lisenko, F. Šopēna un citu komponistu skaņdarbi. Koncerts veidots ar Polijas Republikas vēstniecības Rīgā atbalstu.

Koncertā Mirklis, mūzika un vārds Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā 18. aprīlī pulksten 19 uzstāsies mūsdienu džeza pianists Kristaps Vanadziņš, ģitārists Rihards Lībietis ar grupu (Toms Kursītis – kontrabass/balss, Sigvards Dižais – sitaminstrumenti, Mikus Ģērmanis – elektriskā ģitāra/balss), gleznotāja Kristīne Kutepova un ukraiņu bandūras virtuoze Darja Leleko. Īpaša loma koncertā tiks atvēlēta arī vārdam, kuru iedzīvinās aktrise Madara Botmane.

Rihards Lībietis ar grupu koncertā izpildīs fragmentus no klātesamības sajūtā un improvizācijā balstītās meditatīvās koncertprogrammas Ūdens cikls, kas plašāk izskanēs šāgada rudenī. Galvenais iedvesmas avots šai programmai ir Latvijas daba, miers, ūdens skaņas. Klausoties šo mūziku, gleznotāja Kristīne Kutepova radīs spontānus, ekspresīvus gleznojumus.

Folkloras un mūsdienu mūzikas sintēzes projektu Tautas dziesmu metamorfozes koncertā mūzikas namā Daile 27. aprīlī pulksten 18 piedāvā etnomūziķe Viktorija Prituļaka un Jumalo Jazz Orchestra, koklētājas Laimas Jansones un DJ Monsta (Uldis Cīrulis) duets ZeMe, ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka un pianists Andrejs Osokins.

Viktorijas Prituļakas un Jumalo Jazz Orchestra sadarbība aizsākās 2021. gada vasarā, kad pasaules mūzikas projektā EtnoZoom viņa satikās ar latviešu etnomūziķi, producentu un aranžētāju Artūru Uškānu. Drīz radās ideja par projektu, kurā skanētu džeza apdarēs aranžētas ukraiņu tautasdziesmas. Projektam attīstoties, tajā iesaistās arvien jauni mūziķi.

 

Kultūra pret karu

Dokumentālā kino un sarunu dienā kinoteātrī Splendid Palace 28. aprīlī pulksten 16 pirmo reizi Latvijā tiks izrādīta pilnmetrāžas dokumentālā filma Kultūra pret karu (Культура vs війна, 2023). Tās varoņi ir slaveni ukraiņu mākslinieki un kultūras darbinieki, kuri pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā iestājušies Ukrainas bruņotajos spēkos un aktīvi iesaistās brīvprātīgajā darbā. Projektu veidojusi biedrība Watch Ukrainian! ar Eiropas Savienības, MHPHromada Foundation un Babylon finansiālu atbalstu. Tiks demonstrēta arī TV3 ziņu dienesta piedāvātā žurnālistu Ievas Vārnas un Sergeja Medvedeva dokumentālā filma Karš Ukrainā. 730 dienas (2024). Tā stāsta par Ukrainas iedzīvotāju un karavīru dzīvi, viņu ikdienas gaitām un situāciju kaujas laukā kara otrajā gadā, kā arī atspoguļo filmas autoru līdzpārdzīvojumu un notiekošā vērtējumu, atrodoties frontes viskarstākajos punktos. Abu filmu noslēgumā notiks sarunu diskusijas ar filmu veidotājiem un dažādu jomu ekspertiem par drošību Ukrainas kara kontekstā un ukraiņu mākslinieku dzīvi kopš nežēlīgā Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Pirmoreiz pie mums viesosies Jaunzēlandē dzimusī amerikāņu vijolniece Ženēva Lūisa. Melngalvju namā 10. maijā pulksten 19 izskanēs viņas un pianista Georgija Osokina vienīgais koncerts Latvijā. Mūziķi atskaņos daudzpusīgu un monumentālu programmu, pievēršot īpašu uzmanību romantisma un skaistuma ekspresijai, kā arī retāk spēlētiem opusiem. Programmā iekļautas V.A. Mocarta, F. Busoni, J. Brāmsa, E. Elgāra sonātes vijolei un klavierēm. Maijā mūziķi šo programmu atskaņos arī prestižajā Vigmora zālē Londonā. Georgijs Osokins raksturo Ženēvu kā brīnišķīgu vijolnieci ar spēcīgu un samtainu toni. Pianists priecājas, ka viņu dueta pirmais koncerts notiks tieši Rīgā viņa brāļa Andreja Osokina festivālā. Abi mūziķi satikušies festivālā Vācijā, spēlējot Alfrēda Šnitkes opusu, un uzreiz sajutuši muzikālo ķīmiju ar vēlmi kādreiz atkal tikties uz skatuves.

Festivāls noslēgsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē 12. maijā pulksten 19, kad īpašā Mātes dienai veltītā koncertā latviešu un ukraiņu mākslinieki vienosies kopīgā atbalstā ģimenēm un bērniem Latvijā un Ukrainā. Mūziķu vidū būs Ieva Akuratere, Zigfrīds Muktupāvels, Jānis Lūsēns, grupa Citi zēni, Ingus Ulmanis un Lādezers, vokālā grupa Midnight Five, Anastasija Vasilenko, Anastasija Jačmenkina, Andrejs Osokins un citi mākslinieki.

Jūlijā kā festivāla atskaņas pasākums notiks mūzikas instrumentu spēles meistarklašu nometne ukraiņu mūzikas skolu bērniem no Čerņihivas un citiem kara skartajiem apgabaliem. Nometnes laikā bērni, kuru ikdienu un iespējas muzicēt smagi ietekmējis karš, varēs pilnveidot prasmes profesionālu pedagogu vadībā un kaut uz brīdi sajust atelpu zem Latvijas mierīgajām debesīm. Nometne tiek rīkota sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā un biedrību Aktīvists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja