Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

papildināta (15:50) Maskats izlēmis atteikties no Operas valdes priekšsēdētāja amata

Arturs Maskats izlēmis atteikties no Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētāja amata, ja Kultūras ministrijas izraudzītajā un piektdien publiskotajā teātra valdē netiks iekļauts LNO līdzšinējais direktors Andrejs Žagars.

"Es neredzu iespējas vadīt LNO valdi, ja tajā nestrādā Andrejs Žagars, ja netiek izmantota viņa pieredze un potenciāls teātra vadīšanā," portālam Diena.lv pavēstīja A. Maskats, kurš jau kopš A. Žagara stāšanās LNO direktora amatā 1996. gadā strādājis viņa izveidotās teātra vadības komandā. A. Maskats jau svētdien par savu nostāju informējis Kultūras ministriju, aicinot pārskatīt ministrijā pieņemto lēmumu par valdes sastāvu.

Savukārt A. Žagars noraida sev piedāvāto padomnieka amatu. "Es atsakos no padomnieka amata un Arturs Maskats paziņo, ka atsakās no valdes priekšsēdētāja amata, ja Kultūras ministrija nerespektē žūrijas komisijas lēmumu par trim konkursa uzvarētājiem!," pašā svētdienas vakarā pavēstīja līdzšinējais Operas direktors Andrejs Žagars. Viņš arī norādīja, ka pēc žūrijas komisijas novērtējuma viņam bijis visaugstākais punktu skaits.

Vairāk par A. Maskata un A. Žagara nostāju - Operas izsludinātajā ārkārtas preses konferencē 2. septembrī, plkst. 15 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē.

Ņemot vērā, ka komponists Arturs Maskats, kuram ir piedāvāts kļūt par Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes priekšsēdētāju, ir publiski paziņojis par atteikšanos no šī amata, Kultūras ministrija (KM) apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

"Ar neaizvietojamiem cilvēkiem ir pilnas kapsētas. A. Žagars operu vadījis jau 17 gadu un viņam pierakstītie nopelni ir stipri pārspīlēti. Ja izcelsies ažiotāža, ka Opera bez Žagara nevar pastāvēt, tad ko vērta vairs ir pati LNO?," par situāciju Operā ironizēja LNO orķestra mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētājs Aldis Grunde. "Ja A. Maskats jūt, ka "nevelk" bez Žagara, tad pareizi rīkojas. Vai tad Latvijā trūkst godprātīgu, zinošu cilvēku, kas varētu stāties viņa vietā? Vajag ļaut jaunajai valdei strādāt. Rīt (otrdien) būs Operas kolektīva sezonas atklāšanas sapulce, ceram tajā tikties ar ar jauno valdi."

"Jau tad, kad Kultūras ministre vēl bija Sarmīte Ēlerte, mēs -  LNO orķestra, kā arī solistu un kora mākslinieku arodbiedrības - vērsāmies ministrijā ar lūgumu atcelt A. Žagaru no amata. Kopš tā laika esam uz ministriju gājuši katru gadu, rakstījuši vēstules (tajā skaitā atklātās vēstules, kas publicētas presē), bet nekas nemainās. Uzzinot, ka LNO valdes konkurss noslēgsies sezonas sākumā, atkārtoti izteicām savu viedokli, atgādinot par pagājušajā sezonā rakstīto vēstuli ar lūgumu atstādināt A. Žagaru," stāstīja Grunde.

Lūgts nosaukt galvenos argumentus arodbiedrības principiālajai nostājai, A. Grunde pieminēja līdzšinējā LNO direktora autoritatīvo vadības stilu, finanšu pārkāpumus, vienaldzīgo attieksmi pret Operas māksliniekiem, kuriem joprojām nav atjaunota krīzes laikā samazinātā slodze (kam bijis jānotiek jau 2012. gadā.) "Opera ir tās mākslinieki, nevis administrācija. Bet te – ja neesi vadītāja draugs, tad automātiski nonāc solistu un kora mākslinieku - "neveiksminieku" un kompleksu mākta orķestra kategorijā. Cīnoties par savām tiesībām rīkojām visādas akcijas, pat asinis nodevām, draudot izjaukt R. Vāgnera iestudējuma mēģinājumu, taču Žagars neuzskatīja par vajadzīgu ar mums tikties. Iepriekšējās sezonās viņš Operā vispār bija sastopams vien retu reizi un ievērojamu gada daļu atradās bezalgas atvaļinājumā," atgādināja A. Grunde.          

Jau iepriekš ziņots, ka Latvijas Nacionālo operu turpmāk vadīs tās līdzšinējais direktora padomnieks muzikālajos jautājumos komponists Arturs Maskats, ilggadējam operas vadītājam Andrejam Žagaram piedāvāts vien padomnieka krēsls.

(papildināta ar LNO orķestra mākslinieku neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētāja Alda Grundes viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja