Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavasaris rudenī – festivāls Windstream. Laiks nedzirdētai japāņu mūzikai, Pjacollam un valšiem

Britu diriģents Duglass Bostoks (1955) pirmo reizi viesojas Latvijā, lai koncertā Lielajā ģildē 2. oktobrī plkst. 19 pie orķestra Rīga diriģenta pults atklātu no pavasara pārcelto festivālu Windstream un vienlaikus arī orķestra jauno koncertsezonu.

Festivāla īpašais viesis Duglass Bostoks ir viens no izcilākajiem savas paaudzes britu izcelsmes diriģentiem. Viņš ir Vācu dienvidrietumu kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, un viņa radošais mūžs rit sadarbībā ar virkni pasaulslavenu orķestru. Kā mākslinieciskais vadītājs D. Bostoks strādājis Argovijas filharmonijā, Halvilas operas festivālā, Karlovi Varu simfoniskajā orķestrī, Minhenes simfoniskajā orķestrī, kā arī pasaulē labākajā pūtēju orķestrī Tokio Kosei Wind Orchestra, kura galvenais diriģents bijis no 2000. līdz 2006. gadam. Viņš viesojies pie vadošajiem Eiropas, Ziemeļamerikas un Āzijas orķestriem – Londonas filharmoniķiem, BBC orķestriem, Prāgas radio, Kioto, Kanzasas simfoniskajiem orķestriem un vēl daudziem citiem.

Izmantojot diriģenta plašo pieredzi un māksliniecisko darbību Āzijā, šīvakara Windstream koncertprogrammas pirmajā daļā skanēs Japānas komponistu mūzikas izlase. Tajā iekļauts japāņu tautas dziesmās balstītais J. Ito Barkarola skaņdarbs Funa-Uta (2007), T. Mašimas svīta Trīs Japānas skices (2001), kas mūzikā uzbur gan dzērvju riesta deju, gan svētkus taiko bungu skaņās. Savukārt T. Kušidas darbs Asuka (1969) ir delikāts un cēls senā Asukas reģiona ainavas attēlojums. Koncerta otrajai daļai diriģents izvēlējies Filipa Spārka Krāsu simfoniju un Vāclava Nelhībela Toccata feroce, kurā klavieru solo izpildīs Agnese Egliņa. "Manuprāt, klausītājiem Latvijā šī varētu būt ļoti īpaša programma, jo šeit noteikti sevišķi bieži neskan japāņu mūzika. Turklāt izvēlētās nošu partitūras ir ļoti kontrastainas un atšķirīgas, un katra pārsteigs ar savu unikāli austrumniecisko noskaņu," saka Duglass Bostoks. Viņš priecājas par iespēju diriģēt un cer Baltijas valstīs atgriezties mierīgākos laikos.

Festivālā sekos vēl divas koncertprogrammas. Pjacolla Parīzē 7. oktobrī izskanēs Lielajā ģildē, kur vispirms muzicēs apvienība Tango Sin Quinto, bet otrajā daļā – akordeona spēles meistars Artūrs Noviks. Programmā Rudens valsis, ko 18. oktobrī kultūras pilī Ziemeļblāzma diriģēs Valdis Butāns, P. Čaikovska, J. Štrausa, M. Ravela, D. Šostakoviča, J. Ivanova, E. Dārziņa, E. Īgenbergas, M. Brauna, A. Vecumnieka un J. Karlsona mūziku izdejos Egija Abaroviča un Reinis Rešetins. Šajā koncertā ieeja ir ar bezmaksas ielūguma kartēm, kas saņemamas kultūras pils informācijas centrā. Savukārt iepriekš iegādātās biļetes uz Lielo ģildi ir jāpārreģistrē, lai klausītājus izvietotu distancēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja