Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pētera Vaska mūzikas aprīlis Cēsīs. Kijivas Modernais balets, kamermūzika, kino un glezniecība

Gadskārtējais pavasara festivāls Pētera Vaska mūzikas aprīlis 13. un 14. aprīlī koncertzālē Cēsis piedāvās dokumentālās filmas Komponists un viņa debesis Latvijas pirmizrādi, Kijivas Modernā baleta viencēlienu Vientuļais eņģelis un Draugi pasaules pirmizrādi, kā arī Navarra stīgu kvarteta koncertprogrammu.

Iesākumā sestdien, 13. aprīlī, plkst. 16.00 – vācu režisora Holgera Fogta dokumentālās filmas Komponists un viņa debesis – Pēteris Vasks (The Composer and his Heaven) Latvijas pirmizrāde un tikšanās ar tās veidotājiem un komponistu. Filmas autors 2021. gadā kļuva par Pētera Vaska pavadoni uz veselu gadu gan komponēšanas brīžos, gan mēģinājumos un koncertos, gan mājās un dabā.

Festivāla īpašais notikums būs horeogrāfa Radu Poklitaru un Kijivas Modernā baleta viencēlienu Vientuļais eņģelis un Draugi pasaules pirmizrāde 13. aprīlī plkst. 19.00. "Pēc 16 gadu pārtraukuma atkal nolēmu pieskarties Pētera Vaska daiļradei. Otrā čellkoncerta Klātbūtne dziļais skanējums atspoguļo šos pēdējos gadus, kuros esmu kļuvis vecāks un kuri manā dzīvē ir ienesuši tik daudz. Tās ir ne tikai kara šausmas, bet arī neskaitāmi gaišas mīlestības, draudzības, siltuma, greizsirdības, izmisuma, slepenu pieskārienu, mirgojošas cerības brīži. Šī ir mana dāvana Pēterim dzimšanas dienā," par viencēlienu Draugi atklāj starptautiski atzītais ukraiņu horeogrāfs Radu Poklitaru.

Kijivas baleta mākslinieku veidotā otra viencēliena pamatā ir Pētera Vaska meditācija Vientuļais eņģelis vijolei un stīgām. "Eņģelis lidinās virs pasaules, ar asarām acīs vērojot izpostīto Zemi, un tomēr gandrīz nemanāms, mīlestības pilns viņa spārnu pieskāriens sniedz mierinājumu un dziedināšanu. Šis skaņdarbs ir atbilde uz sāpēm," saka Pēteris Vasks. Baleta viencēliens Vientuļais eņģelis ir veltījums ukraiņu tautai un atbalsts ukraiņu māksliniekiem šajā smagajā laikā.

Festivāla otrajā dienā, 14. aprīlī, Navarra stīgu kvarteta (Lielbritānija) lasījumā dzirdēsim Pētera Vaska Ceturto stīgu kvartetu, bet līdzās – Britena un Ravela opusus. Kopš dibināšanas 2002. gadā ansamblis ir guvis starptautisku atzinību kā viens no mūsdienu dinamiskākajiem un poētiskākajiem stīgu kvartetiem. 2010. gadā Pētera Vaska klātbūtnē kvartets ierakstīja savu pirmo albumu – Vaska trīs stīgu kvartetus. Šo debiju mūzikas žurnāls BBC Music Magazine novērtēja ar visaugstāko atzinību. Vairāku gadu sadarbība ir bijusi iemesls komponista vēlmei uzaicināt Navarra stīgu kvartetu piedalīties festivālā Cēsīs.

Festivālā tiks atklāta arī gleznotāja Kaspara Zariņa darbu izstāde Laika sajūta.

Biļetes – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja