Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pie Latvijas Nacionālās operas orķestra diriģenta pults atgriežas Atvars Lakstīgala

Pēc sešu gadu pārtraukuma pie Latvijas Nacionālās operas orķestra diriģenta pults atgriežas starptautiski augstu vērtētais diriģents Atvars Lakstīgala. Svētdien, 28. augustā, diriģenta vadībā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) atskanēs pasaulē visbiežāk iestudētā opera – Džuzepes Verdi Traviata – krāšņajā Andreja Žagara režijā.

"Opera ir bijusi mana pirmā patstāvīgā darba vieta kā profesionālam mūziķim – mežradzniekam. Operas namā sāku strādāt 2001. gadā, kad biju nepilnus 20 gadus vecs. Varētu teikt, ka tieši operā es uzaugu, tā bija man kā mājas. Es ļoti mīlēju savu darbu un joprojām varu teikt, ka operas žanrs man ir ļoti tuvs. Džuzepe Verdi ir romantiskās opermūzikas karalis, un nevienā pasaules opernamā dzīve nav iedomājama bez viņa operas izrādēm. Tieši šo A. Žagara Traviatas iestudējumu es vēl kā mežradznieks spēlēju operas orķestrī, un vēlāk, 2009. gada 16. aprīlī, tieši ar šo izrādi es debitēju kā diriģents Latvijas Nacionālajā Operā. Vēl šodien jūtu toreizējo prieku, laimi, sajūsmu un uztraukumu vienlaicīgi. Kopš debijas operā esmu diriģējis ļoti daudz dažādas repertuāra operas un baleta izrādes, tomēr Traviata man vienmēr būs īpaša!" par savām sajūtām, atgriežoties opernamā, stāsta diriģents Atvars Lakstīgala.

Iestudējumā 28. augustā piedalīsies spožs solistu sastāvs. Violetas lomā iejutīsies Dana Bramane. Viņas iemīļotā Alfrēda Žermona lomā redzēsim Raimondu Bramani, Floras lomā būs Ilona Bagele, bet Žoržu Žermonu interpretēs Rinalds Kandalincevs. Izrādē piedalīsies arī citi LNO solisti, kā arī orķestris un koris.

"Kopš pirmizrādes Žagara iestudētā Traviata ar panākumiem jau 15 gadus ir pastāvīgajā operas izrāžu repertuārā un, manuprāt, ir viena no visveiksmīgākajām viņa režijām," dalās Atvars Lakstīgala. Uzveduma darbība noris 50. gadu Parīzē: aiz muguras palicis karš, asinis un sāpes, un visi alkst baudīt dzīvi. Uz šī fona kā krāšņs zieds uzzied un novīst kurtizānes Violetas un viņas kvēlā pielūdzēja neiespējamā un skaistā mīla. Iestudējuma scenogrāfs ir Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks – Gļebs Fiļštinskis.

Atvars Lakstīgala ir starptautisku konkursu laureāts. Lielo mūzikas balvu ieguvis kā diriģents kategorijā Par izcilu debiju. Bijis Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Lakstīgalas operrepertuāru līdzās Traviatai veido arī Verdi Masku balle, Makbets un Falstafu, Džakomo Pučīni Triptihs un Toska, Pētera Čaikovska Jevgeņijs Oņegins, Sergeja Prokofjeva Mīla uz trim apelsīniem, Žilinska Zelta zirgs un Siguldas opermūzikas svētku galā koncerti. Kopā ar Aināru Rubiķi diriģēta pirmizrāde Kristapa Pētersona operai Mihails un Mihails spēlē šahu, vadītas arī baleta izrādes Žizele, Kamēliju dāma un Trīs tikšanās. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri veikti vairāk nekā 20 albumu ieraksti apgādos SKANI, Wergo, Odradek un Danacord, kā arī pirmatskaņota Kārļa Lāča Latvju simfonija, Jura Karlsona Devītais Liepājas koncerts Gliese 581, Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, Riharda Dubras Otrā simfonija, Andra Vecumnieka Sinfonia C. Diriģenta viesturneju amplitūda aptver Vāciju, Turciju, Lietuvu, Itāliju, Ķīnu, Indiju un Brazīliju. Vairāk informācijas – diriģenta mājaslapā www.atvars-lakstigala.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja