Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Politikas un reliģijas krustcelēs. Ļoti īpašs Verdi operas Dons Karloss jauniestudējums LNOB

Pirmizrādi 5. oktobrī piedzīvos LNOB šīs sezonas pirmais jauniestudējums – Džuzepes Verdi monumentālā vēsturiskā drāma Dons Karloss.

Šis ir LNOB kopražojums ar Neapoles Teatro San Carlo, kura pirmizrādes zvaigžņu sastāvā pagājušā gada rudenī dziedāja Elīna Garanča. Plaši pazīstamā vācu režisora Klausa Gūta veidotais operas Dons Karloss iestudējums ar Etjēna Plisa scenogrāfiju un Petras Reinhartes kostīmiem ir skatuviski iespaidīgs. LNOB jauniestudējuma atjaunojuma režisors ir Marselu Peršs-Buskainu, savukārt muzikālais vadītājs ir franču diriģents Frederiks Šaslēns. Jārēķinās, ka izrāde ilgs aptuveni četrarpus stundas, tāpēc tās sāksies plkst. 18 un brīvdienās plkst. 15.

 

Basu sapņu loma

"Šī ir viena no vērienīgākajām Verdi operām. Tai ir divas versijas – četru cēlienu versija itāliešu valodā un piecu cēlienu redakcija franču valodā. Mums tapusi piecu cēlienu izrāde itāliešu valodā – atklāj Egils Siliņš, kurš pats savulaik ir dziedājis gan Spānijas karaļa Filipa II, gan Lielinkvizitora lomu Dona Karlosa izrādēs Vīnes Valsts operā, kā arī gan Vīnē, gan Cīrihē sadarbojies ar jauniestudējuma režisoru Klausu Gūtu.

Filipa II lomā pirmajās trijās izrādēs – 5., 7. un 8. oktobrī – būs pasaulslavenais austriešu bass Ginters Groisbeks, kuru Latvijas publika iepazina solokoncertā pagājušā gada maijā. Viņš atzīst: "Filipa loma ir viena no basu sapņu lomām, jo esmu viscaur iesaistīts un arī man ir savs emocionālais līdzpārdzīvojums. Opermākslai patīk ielikt cilvēkus kastītēs. Ja esi ar vācisku uzvārdu, tev jādzied Vāgners un Štrauss, un ir grūti sevi pierādīt citā repertuārā. Mana nonākšana Filipa lomā bija laimīga sakritība, kas notika pateicoties tam, ka es 2017. gadā biju Ņujorkas Metropoles operā, kas svinēja 50 gadu jubileju. Es tur dziedāju Riharda Štrausa Rožu kavalierī, bet, kad Filipa lomas izpildītājs Feručo Furlaneto pēdējā brīdī atteica jubilejas Galā koncertā nodziedāt fragmentu no operas Dons Karloss, mani lūdza to izdarīt viņa vietā. Kad biju nodziedājis, man uzreiz piedāvāja divus iestudējumus Metropoles operā. Izvēlējos itāļu versiju, un 2022. gadā debitēju Filipa lomā. Tas mani iedrošināja šo lomu attīstīt tālāk," stāsta Ginters Groisbergs, kurš aizvadītajā vasarā arī kā režisors iestudējis Dona Karlosa uzvedumu kāda klostera pagalmā netālu no Vīnes un arī pats tajā dziedājis. Diriģents Frederiks Šaslēns priecājas, ka LNOB orķestra mūziķi no visas sirds vēlas izdarīt vislabāko. Savukārt viņš centies piedāvāt diriģentu lielmeistaru paaudzēs Milānas La Scala izkopto Verdi tradīciju no Arturo Toskanīni līdz Rikardo Muti, ko uzsūcis, pats diriģējot šo Verdi operu Milānas slavenajā opernamā.

 

Akceptējis pats Verdi

Operas Dons Karloss notikumi risinās XVI gadsimta Francijā un Spānijā. Notiek sarunas par miera līgumu, kas paredz Spānijas prinča Karlosa laulības ar Francijas princesi Elizabeti.

Titullomu – Spānijas kroņprinci Donu Karlosu – atveido poļu tenors Arnolds Rutkovskis un dienvidkorejiešu tenors Džeimss Lī, Francijas karaļa meitas Elizabetes lomā debitē Jūlija Vasiļjeva un Inna Kločko, greizsirdīgās princeses Eboli tēlā iejūtas čehu mecosoprāns Estere Pavlū un Irma Pavāre, Rodrigo, Pozas marķīzs – Rinalds Kandalincevs un Jānis Apeinis. Lietuviešu bass Tads Girininks atveido gan Filipa II, gan Lielinkvizitora lomu, kurā ir arī Krišjānis Norvelis. Tāpat kā Neapoles Teatro San Carlo galma ākstu atveidos kolumbiešu aktieris Fabians Augusto Gomess-Boorkess. Pārējās lomās LNOB solisti un kora mākslinieki.

"Šis ir ļoti īpašs iestudējums. Šī ir Dona Karlosa t. s. Modenas versija (1886) – pēdējā, ko savas dzīves laikā akceptējis pats Verdi. Tā ir ļoti nobriedusi, ar dzīves pieredzes skatu. Tieši piecu cēlienu versija pasvītro ļoti cilvēcisko, saprotamo tēla un šī darba raksturu," uzsver atjaunojuma režisors Marselo Peršs Buskainu.

Sīkāk: opera.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja