Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Positivus festivāla kūkā – jau piektā svecīte

Vienu miljonu eiro liels budžets, ap trim tūkstošiem festivālā nodarbināto, joprojām tikai 4–5 pastāvīgie biroja darbinieki – tāda ir Positivus festivāla bilance piektās jubilejas priekšvakarā. Šajā nedēļas nogalē jau ierasto ceļu uz Salacgrīvas Zvejnieku parku mēros tūkstošiem mūzikas cienītāju no visas Latvijas un arī citām valstīm, lai ļautos muzikālam piedzīvojumam divu dienu garumā.

Pašu pirmo festivālu 2007. gada jūlijā apmeklēja ap 6000 cilvēku, bet 2010. gadā apmeklētāju skaits abās dienās sasniedza 30 000. Šīgada apmeklējumu organizatori pagaidām izvairās prognozēt – biļetes joprojām pērk aktīvi, arvien vairāk interesi izrāda arī ārzemju viesi.

Pasaulē pamanīts

Positivus festivāls nenoliedzami ir viens no Latvijas populārās kultūras dzīves veiksmes stāstiem – pēc vairāku gadu pauzes tieši Ģirta Majora koncertaģentūra Positivus Music uzdrošinājās Latvijā izveidot divas dienas garu festivālu Eiropas mūzikas pasākumu labākajās tradīcijās – ar vairākām skatuvēm, pārdomātu atpūtas programmu un spožu starptautiski atzītu mūziķu plejādi. Tagad Positivus festivāls ir pamanīts pasaulē – ASV lielākais indie mūzikas žurnāls Filter Magazine iekļāvis nelielajā zvejnieku pilsētā notiekošo pasākumu festivālu Top 5 līdz ar tādiem starptautiskiem grandiem kā Glastonberijas festivāls (Lielbritānija), T In The Park (Skotija), Benicassim (Spānija) un Fuji Rock (Japāna). Britu laikraksti The Telegraph un Guardian iekļāvuši Positivus vasaras labāko festivālu listē. Kā stāsta Ģ. Majors, šogad gaidāms arī nopietns citvalstu apmeklētāju pieplūdums – būs vairāk nekā tūkstoš igauņu, apmēram tūkstoti veidos arī citu valstu pārstāvji. «No satura viedokļa mūsu reģionā Positivus festivāls ir lielākais, taču Eiropas kontekstā tas absolūti nav liels festivāls, vairāk nišas festivāls tiem, kuriem mūzika ir īpaša interese un hobijs, kuri spēj novērtēt piedāvāto saturu, daudzveidību un izteikto stilu. Eiropas festivālu kontekstā Positivus vēl ir ārkārtīgi jauns un mazs festivāls,» atzīst Ģ. Majors. Lai arī Skandināvijā festivālu organizatoru cīņa par apmeklētājiem kļuvusi zvērīga un eksistenci izbeiguši jau vairāki mūzikas festivāli, piemēram, zviedru Avrika un norvēģu Quart Festival, Positivus šāds liktenis nedraud. «Tur konkurence ir milzīga, biļešu cena un izmaksas ir ļoti augstas, tādēļ vājākie spēlētāji atkrīt. Mūs tas nevar ietekmēt, jo šajā reģionā konkurences nav,» stāsta Ģ. Majors.

Nozīmīga atgriešanās

Piektajā jubilejas gadā gaidāma vērā ņemama atgriešanās – sestdienas vakarā uz lielās Tele2 skatuves kāps britu folkpopa veterāni James, kuri kā vieni no galvenajiem māksliniekiem uzstājās pašā pirmajā Positivus festivālā, kad tas vēl nesa Positivus AB nosaukumu. «James pēc uzstāšanās pirmajā festivālā bija vēlme atgriezties, taču mēģinājām to novilcināt. Piektais festivāls bija īpašs brīdis, lai viņus aicinātu atkal, jo daudzi, kuri piedzīvoja šo uzstāšanos, uzskata, ka ir grūti iedomāties labāku koncertu. Būs interesanti dzirdēt, ko viņi domās tagad, – pūlis būs krietni lielāks,» stāsta Ģ. Majors. Līdz ar James vērts pievērst uzmanību arī pārējiem četriem lielākajiem māksliniekiem – elektroniskajam norvēģu duetam Röyksopp, stilīgajam britu producentam Markam Ronsonam, kurš Positivus ieradīsies kā Mark Ronson & The Business Intl., Mančestras brīnumzēniem grupu Hurts, kura pavisam nesen Glastonberijas festivālā atzīta par vienu no spožākajām koncertgrupām

un, protams, postpankrokeriem Editors. Uz lielās skatuves kāps arī Satellites LV – vienīgā grupa, kas būs spēlējusi visos Positivus. Nenoliedzami bagātīgu muzikālo piedzīvojumu piedāvās arī pārējās – Cēsu alus, I Love You, Red Bull Music Academy, kā arī Tallinn Music Week – skatuves, par mūziķiem vairāk lasiet šodienas laikraksta pielikumā Izklaide TV. Būs arī tradicionālā kinotelts un šūpuļtīklu zona.

Jubilejas kūkas nebūs, taču būs dažādi pārsteigumi – arī kāda negaidīta, vēl neizsludināta uzstāšanās, piektdien vēlams sekot Positivus jaunumiem sociālajā mikroblogu portālā Twitter. Visērtāk to darīt būs viedtelefonu īpašniekiem ar iOS vai Android operētājsistēmām – viņi varēs lejupielādēt mobilā telefona aplikāciju, pie viena iegūstot pārskatāmu festivāla karti, programmu, iespēju pašam sastādīt savu dienas kārtību, kā arī citus sīkumus, kas uzturēšanos festivālā padarīs ērtāku. Līdz ar tehnoloģiju uznācienu papīra programmas būs pieejamas mazākā skaitā – šāds lēmums pieņemts, jo papīrs piegružo apkārtni, turklāt papīra programmas nesniedz pietiekami daudz informācijas un nav tik operatīvas. Apmeklētāju ērtībai festivāla teritorijā darbosies Nordea bankomāti. «Tehnoloģiskās attīstības iespējas ir neierobežotas!» optimistisks ir Ģ. Majors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja