Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Positivus otrā diena. Īrisa, King Charles un citi

Positivus festivāls sestdienā atdzīvojies jau no agra rīta – telšu pilsētiņas iemītnieki dodas brokastu medībās, muzikālo programmu uz Cēsu alus skatuves atklāj dūdu un bungu grupa Auļi. Liela daļa dodas meklēt veldzi jūras viļņos vai arī vienkārši sakrist kāpās. Kinotelts jau kopš paša rīta piedāvā plašu kinoprogrammu.

Rīts, kā jau festivālos, ir laisks – liela daļa krāj spēkus vakara muzikālajiem piedzīvojumiem. Sestdienas muzikālais piedāvājums ir gana intensīvs, līdz ar to mēģinājumi redzēt pēc iespējas vairāk mūziķu pamazām paši no sevis izbeidzas – jābauda mirkli. Izcila ir mazā igauniete Īrisa (Iiris) – tā vien šķiet, ka izkāpusi no Tima Bērtona agrīnās filmas “Beetlejuice”, dancošanā viņa iesaista visu paaudžu pārstāvjus. Īpatnējais vokāls salikumā ar pārdomātu muzikālo aranžējumu piedāvā prieka manifestāciju, nenoliedzami, spēks ir arī pavadošajos mūziķos. Arī vēlāk uz Cēsu alus skatuves pārstāvēta Igaunija - uzstājas Latvijā jau pazīstamie "Ewert and The Two Dragons".

Uz lielās skatuves sestdienā Latviju pārstāv "SatellitesLV", vienīgā grupa, kas uzstājusies nu jau piecos festivālos. Absolūts "Best Of" - mūziķi spēlē pašus lielākos hitus, sapulcējusies publika sajūsmināti lēkā līdzi.

Sajūsmu izraisa "Alcoholic Faith Mission" -  dāņu indie apvienība, kura pilnībā attaisno pieņemto nosaukumu. Arī "Alcoholic Faith Mission" demonstrē novēroto tendenci - grūti "Positivus" festivālā atrast muzikālo apvienību, kurā būtu tikai četri vai mazāk mūziķi. Trompete, vairāki sintezatori, ģitāras, vokālistes Bjorkai līdzīgā balss - "Positivus" festivālam šī grupa piestāv, taču pārāk ilgi neizdodas paklausīties, jo jāpaspēj uz King Charles koncertu. Ierodamies, iespējams, festivāla kulminācijas brīdī - dziedātājs pēkšņi uzsviež ģitāru sev uz muguras un veikli rāpjas 30 m augstajā skatuves balstā, šķiet, festivāla organizatoriem šīs bija vienas no dramatiskākajām minūtēm Lai arī pats mūziķis sevi piesaka kā glamfolk pārstāvi, būtībā viņa repertuārā ir pavisam godīgs rokenrols.  Vēlāk viņu uz skatuves nomaina "Ok Go" - sociālo tīklu varoņi, kuri lielākoties pazīstami ar saviem videoklipiem. Krāsaini un ekspresīvi, turklāt ļoti priecīgi - "Ok Go" sniedz pozitīvisma paraugstundu, kā arī sarīko īstus dziesmu karus, kacinot pūli - kaimiņi Lietuvā un Igaunijā dziedot skaļāk -, līdz sanākušie tiešām kārtīgi sāk dziedāt.

Sestdiena ir arī preses konferenču diena - ar žurnālistiem un arī laimīgajiem faniem tiekas King Charles, kurš mēģina attaisnoties, kāpēc par viņu virtuālajā telpā tik maz informācijas, "Ok Go", kuri pārliecina, ka eliptiskais trenažieris ir vai pati nepieciešamākā lieta dzīvē un "James". Preses konferencē "James" pārstāv vokālists Tims Būts un Džims Glenijs, viens no "James" dibinātājiem. Protams, mūziķi runāja par atgriešanos festivālā, kā arī interesi par pašu programmu - vēlāk Būts bija manāms, uzmanīgi klausoties "Royksopp" koncert -, kā arī par nākotnes plāniem. Šovasar "James" piedalās samērā maz festivālos, jo krāj spēkus rudenim - paredzēta turneja pa Lielbritāniju kopā ar kori un orķestri, ārpus dzimtās Anglijas gan koncerti nenotiks. Jau tagad mūziķi uzskata, ka turneja šādā sastāvā ir finansiāla pašnāvība, taču šis būšot sapņa piepildījums.

Vakarpusē sākas lietus, beidzot "gāž pa īstam", cilvēki slēpjas zem kokiem, nojumēm, lielu daļu gan iespēja salīt neuztrauc, ārā jau vēl silts. Lielā ēdamtelts, šķiet, sasniegusi apmeklētāju maksimumu - cauri pūlim un solu rindām izlavierēt prasa zināmu veiklību, stabilu nervu sistēmu un izturību, lai nenokristu bezgaisā. Jāatzīst - ēdamtelts ir nepārdomāti iekārtota un nepiemērota šādam cilvēku skaitam, arī veģetārieši nejūtas īpaši laimīgi. Taču pozitīvi, ka, paejot dažus metrus tālāk, maltīti var ieturēt estrādē uz soliem, kur var uzelpot.

Festivāla noslēgums katram ir savādāks - cits ballējas līdz rīta agrumam, cits noskatās visu "hedlaineru" koncertus, vēl kāds jau saldi guļ teltī. Mums piektais festivāls beidzas ar "James" koncertu, kas elektrizēja, atbrīvoja, atgādināja rokmūzikas vēstures pašus spožākos brīžus un atstāja sajūtu - jā, labākais piektajā "Positivus" festivālā beidzot ir redzēts. "James" uznāciens, nenoliedzami, atmiņā atstās nospiedumus, stāsti par "James" kā visu laiku labāko mākslinieku "Positivus" festivālā ir materializējušies. "James" piedāvā retrospektīvu izlasi, skan "Destiny Calling", "Say Something", arī "Laid". Būts vada sanākušos, sarīkojot īstu ballīti. Viens no emocionālākajiem brīžiem - dziesmas "Sit Down" laikā skatītāji tiešām apsēžas zālē. Būts ir neviltotā sajūsmā un atzīst, ka gadiem neesot redzējis, kā tas notiek, kā arī uzsver - "to izdarījāt jūs, nevis es!" Spilgtu brīžu ir daudz. Endijs Diagrams ar trompeti iezīmē spēcīgus akcentus, brīžiem kā mēnessērdzīgs vēršoties pret debesīm. Noslēgumā vēsture atkārtojas - uz skatuves tiek saaicināti desmiti jauniešu, kas aizrautīgi dejo, uzvalsē ar grupas mūziķiem un, šķiet, ir īstās septītajās debesīs. "James" uzstāšanās ievelkas vismaz divdesmit minūtes ilgāk, kā paredzēts. Mums festivāls ir beidzies - "Roykjsopp" noklausāmies no preses telts, gaidot tradicionālo salūtu un organizatoru atskaiti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja