Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Positivus pirmā diena. Alīna Orlova, Hurts un citi

Plašs muzikālais piedāvājums, pavisam nedaudz lietus, burzīšanās no vienas skatuves līdz otrai, pie viena pagūstot izklaidēties arī savādākos formātos, - tā dažos vārdos var raksturot "Positivus" festivāla pirmo dienu. Piektdien, 15.jūlijā Salacgrīvas Zvejnieku parkā ieradās tūkstošiem cilvēku, lai baudītu Baltijas lielākā mūzikas un mākslas festivāla gaisotni. Lai arī organizatori precīzu apmeklētāju skaitu vēl nav nosaukuši, kā novēroja Diena.lv, Mančesteras dueta "Hurts" koncertu pie lielās "Tele 2" skatuves klausījās vismaz piecpadsmit tūkstoši.

Trīs nozīmīgu skatuvju (pārējās - desertam) formāts ir gana pateicīgs, lai paspētu sev sagādāt muzikālus svētkus - programma īpaši nepārklājas. Turklāt Positivus festivāla miniatūrais formāts ļauj nokļūt no vienas skatuves līdz otrai gana ātri. Mums šogad kārtējo reizi ar labiem nodomiem bruģētais ceļš - lai arī saraksts ar māksliniekiem, ko vajadzētu redzēt, sastādīts gana rūpīgi, izmantojot Positivus mobilās aplikācijas sniegtās iespējas, vienā brīdī ļaujamies pašplūsmai. Un pašplūsma tāda gana laba sanāk.

 Šķiet, daudzus savaldzināja maģiskā lietuviete Alīna Orlova. Rīgā viņa jau viesojusies, taču koncerts Positivus bija kas īpašs - dabas bērns Orlova uz brīvdabas skatuves atgādināja aizmežu laumiņu, slaikajiem pirkstiem slīdot pāri taustiņiem, kājām, kas ne mirkli nepārstāj dīdīties un maigi spēcīgo vokālu. Dziesmas angliski, krieviski, lietuviski, Alīna ir kosmopolīte. Pavadošais sastāvs, kurā netrūka ne vijoles, ne čella, ne arī ģitāru un dažādu perkusiju, kalpoja nevis kā fons, bet katrs savu reizi kā solists.

 Lielo "Tele 2"skatuvi atklāja dziesminieks Yoav, kuru jau labi iepazinuši pašmāju zvaigžņu "Prāta vētra" fani - Yoav savulaik uzstājies kā iesildītājs viņu koncertā. Basām kājām, nodriskātos džinsos un akustisko ģitāru rokā, Yoav klausītājiem piedāvāja patiesas un godīgas dziesmiņas par dzīvi, tādu, kāda tā ir. Ap to pašu laiku  "I Love You" telti pieskandināja daudzgalvainais "Das Sonntags Legion" - deviņi mūziķi uz nelielās skatuves piedāvāja psihedēlisku roku ar folkmūzikas un indie elementiem, koncertam gan tikai par labu būtu nācis pārdomātāks apskaņojums.

Vienu no enerģiskākajiem un ironijas pilnākajiem uznācieniem uz lielās skatuves piedāvāja Gustavo kopā ar pavadošo grupu. Gustavo patīk visiem - vai tie būtu mazi vai lieli, jauni vai veci, ko varēja novērot arī koncertā Positivus. Un kā gan Gustiņu nemīlēt - tāds pozitīvisms un gaišums, pārliecība par padarīto un liela deva sirsnības no skatuves nemaz tik bieži negāžas. Šoreiz klausītājiem tiek piedāvāti asorti - gan dziesmas no jaunākā muzikālā materiāla, gan hīti, kas jau Positivus iepriekš skanējuši, arī tas pats "Plus, mīnus". Un, protams, stāstiņi - par to, cik hiphoperiem dzīve grūta, kā Gustavo riteni pircis - sanākušajiem patīk. Kā viesis uz skatuves kāpj arī Čižiks jeb Aivars Čivželis, kurš Gustavo sastādīja kompāniju lielkoncertā.

Savādāka enerģija valdīja otrā festivāla teritorijas galā - uz "Cēsu alus" skatuves briti "Frankie & The Hearstrings" piedāvāja rokenrolu tā labākajās izpausmēs. Dejoja visi - gan paši mūziķi, gan klausītāji, turklāt ar tādu prieku, ka šī bija viena no retajām reizēm, kad varēja redzēt atgriešanos "uz bis".

Vakara kulminācija - protams, "Hurts". Stilistiski nevainojami, muzikāli noslīpēti, ar nelielu aroganci, "Hurts" klausītājus paņēma saujā un nelaida vaļā  stundas garumā. Jau ar pirmo dziesmu "Silver Lining" bija skaidrs - šis ir viņu vakars. Nekāda klausītāju kacināšana - lielākie hīti izskan jau sākumā, to skaitā "Wonderful Life", "Blood, Tears & Gold", pati slavenākā un radiostacijās jau pat pārspēlētā "Stay" gan tika atstāta grandiozajam finālam. Koncerts kā mākslas darbs, vēsa performance, kurā piedalās 30.gadu smokingi, publikā lidojoši balti ziedi, mobilo telefonu gaismiņu orķestris un pavisam īsts operdziedātājs!

Piektdienas lielās skatuves programmu noslēdza "The Editors", kā arī pārsteigumu sagādāja pašmāju mūziki - iepriekš nepieteikti, "I Love You" teltī ap diviem naktī uzstājās "Instrumenti" un Gustavo.

Bagātīga muzikālā programma paredzēta arī sestdien, kā galvenie mākslinieki spēlēs "James", Mark Ronson & Business Intl., kā arī "Royksopp".


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja