Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Protestējot pret situāciju mūzikas jomā, Reinis Jaunais sit ģitāras drūmā video

Lai protestētu pret krīzes radītajām problēmām mūzikas jomā, Reinis Jaunais publicējis drūmu dziesmas Haoss ir kārtība videoklipu, kurā mūziķis simboliski iznīcina mūzikas instrumentus.

"Pašreizējās krīzes dēļ neskaitāmi daudz cilvēku ir spiesti pamest savu iemīļoto nodarbi, jo šajā situācijā vairs nespēj nodrošināt iztiku," uzskata mūziķis Reinis Jaunais.

Krīze smagi skārusi arī mūziķus, kuru pasākumi lai arī ir atcelti, tomēr lielā daļā gadījumu  saņēmuši dīkstāves pabalstu atteikumus. Šai problēmai veltīts video drūmos toņos dziesmai Haoss ir kārtība no grupas Reinis Jaunais ar Trio albuma Pretpolu vienādības.

"Daļa sabiedrības uzskata, ka radošajā industrijā krīzes nav, jo nekas netraucē radīt ko jaunu, turklāt populārs ir viedoklis, ka kultūras nozarē strādājošajiem šobrīd ir daudz brīvā laika atpūtai. Mūziķis uzsver, ka realitātē ir grūti radīt ko jaunu, ja nezini, vai pietiks naudas izdzīvošanai. Tomēr mūziķiem bez jebkāda atalgojuma joprojām nepieciešams katru dienu vingrināties, gatavot video, ierakstus, organizēt vasaras pasākumus un cerēt, ka tie notiks," pauž mūziķis.

Reinis Jaunais piebilst, ka viņa kolēģu vidū līdz šim reti kurš jutis, ka runas par atbalstu mūziķiem piepildītos dzīvē. Tā vietā daudzi saskaras ar šķēršļiem iegūt pabalstus kaut vai tā iemesla dēļ, ka daļu ienākumu veido pašnodarbinātā vai mikrouzņēmuma darbība, un otru daļu - autoratlīdzības līgumi. Lai arī nodokļi maksāti likumā noteiktā kārtībā, tomēr pabalsti netiek aprēķināti, ņemot vērā visus ienākumu avotus kopā.

Reinis Jaunais piebilst: "Pašreizējā situācijā daudzi mani kolēģi izjūt depresiju, apātiju un varbūt pat nožēlo izvēlēto mūzikas ceļu, kurš ievedis strupceļā, pēc ikdienišķa stundām ilga treniņa gadiem ilgi, kā arī naudas ieguldījumiem ierakstos. To šajā video simbolizē sasistie mūzikas instrumenti un sadedzinātās notis. Sliedes simbolizē vietu, kur daudzu lielisku cilvēku dzīves beigušās traģiski, tostarp ģeniālā Emīla Dārziņa gadījumā. Skriešana simbolizē bēgšanu no realitātes. Nedaudz optimistiskās beigas simbolizē mūzikas skatuves atdzimšanu entuziastiskas neatlaidības dēļ, tomēr tā būs pamatīgi iedragāta. Varat minēt pārējos simbolismus.''

Uz pārmetumiem par mūzikas instrumentu laušanu Reinis atbild, ka tie jau pirms filmēšanas bijuši pārāk sabojāti, lai tos spēlētu vai labotu.

Video veidoja Laima Jaunā un Deivids Lagzdiņš. Dziesmas ierakstā piedalījušies mūziķi Ivars Logins, Erna Daugaviete, Lauma Kazaka, Krists Kazaks.

Top komentāri

>:-)
&
Prasi AKKA/LAA, naudiņu! Viņiem ir ! Speciāli, tev ♥, savākta ☻! Radio jāklausās,vienam, zem deķa, ja nav šiem nodoklis samaksāts ☻.
trusis nejaukais
t
kas tas par mudaku, kas taa par kakafoniju. protams taadam naudas nebuus. ne tur muuzika ne tur video kautkas raustaas un tad viens depresiivs slaists njem un dauza gjitaaru. shitaadam naudu nemaz nedriikst dot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja