Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Reperis Pikaso uzstājas Latvijas pilsētās un veido hiphopa uzvedumu

Platas bikses ar līdz ceļiem noslīdējušu stakles vietu, spoži zobu klipši un masīvas ķēdes sen vairs nav hiphopa mākslinieku raksturīgākās pazīmes. Arī rokmūziku sen vairs nespēlē tikai garmataini vīri ādas jakās un džinsos. Viss ir saplūdis un mijiedarbojies, un jebkurā koncertā var sastapt jebkāda izskata un domāšanas cilvēkus.

Pats reperis Pikaso, īstajā vārdā Jānis Lipšāns, sastapts krodziņā vai kāda cita mākslinieka koncertā, pēc skata atgādina ļoti pieklājīgu kantora darbinieku - žaketē, ar brillēm, nereti ieurbies datorā vai telefonā. Ikdienā viņš patiešām strādā bankā, un darbam nav nekāda sakara ne ar mākslu, ne arī ar daiļrunību klientu apkalpošanas jomā, kur repera iemaņas varētu arī noderēt. Lai būtu pavisam pilns paraugpilsoņa, nevis bohēmas dīkdieņa vai mākslinieka komplekts, jāpiebilst, ka Jānim ir arī ģimene un trīs bērni, kuriem pat veltīta viena Pikaso dziesma Pagarinājums - par bērniem kā vecāku dzīves turpinājumu.

Pauze, lai sagremotu

Sarunās atklājusies Jāņa lielā interese par visdažādākajiem mūzikas stiliem, jo, kā viņš uzsver, hiphops ir ja ne vienīgais, tad pirmais žanrs, kur nevar runāt par plaģiātismu, jo dažādu laiku un stilu mūzikas fragmenti jeb sampli tikuši paņemti no oriģināliem un izmantoti kā bāze muzikālajiem pavadījumiem kopš hiphopa pirmsākumiem septiņdesmito gadu beigās Bronksā.

Jānis, kurš pašlaik ir trīsdesmit vienu gadu vecs, hiphopam pievērsās aptuveni pirms piecpadsmit gadiem. Pirms tam tie esot bijuši tikai un vienīgi novērojumi - gājis veikalā Randoms un klausījies pie stenda ar austiņām Fact, kas nobruģēja šeit hiphopa ceļu, gājis uz Ozola rīkoto pasākumu sēriju klubā Jim Beam, kas atradās vārtrūmē pretī Cirkam. "Tā bija mana pirmā pieredze, apmeklējot pasākumus un izejot laukā no savas istabas, kur es klausījos kaut ko līdzīgu hiphopam. Pasākumos, kuros spēlē šo mūziku, es jutos kā zivs ūdenī," stāsta Jānis, kurš tolaik jau sācis uz lapiņām un kladē rakstīt savas rīmes, bet pirmais ieraksts studijā bija tikai ap 2005. gadu, pirms tam vēl ne reizi neuzkāpjot uz skatuves. "Es nebiju no tiem džekiem, kuri frīstailā mauc kaut ko, biju satraucies un nevarēju atraisīties. Man patika pie vārdiem piestrādāt mājās un pēc tam nākt ārā," saka Pikaso, kuru savulaik atbalstīja arī Gustavo - Jāņa dziesmu ar Raiņa dzejoli Pazudušais dēls tagadējais Arstarulsmirus pirmatskaņojis radio, vēlāk kopā ierakstītais singls Esi brīvs pat kļuva diezgan populārs, bet plānotais albums, materiāls, kuram jau bija sagatavots, tā arī nesekoja: "Tās noskaņas bija nospiedošas. Negācijas, tāds gruzons, kas nosēdina. Nolēmām to atlikt uz pieciem gadiem, un arī mana dzīve gāja uz priekšu - ģimene, dzima bērni. Paņēmu pauzi, lai sagremotu visu to."

To pašu sakāmo citādi

Savu skatuves vārdu Pikaso Jānis izvēlējies, lai būtu kaut kas ar "o" beigās - tāpat kā Gustavo un Gacho. "Tagad var pasmieties par to visu, bet, ja nopietnāk, es aizguvu šo vārdu visā pietātē pret šo mākslinieku ar lielo M ar domu, ka es gleznoju ar vārdiem. Viņam tās ir gleznas, bet man tās ir dziesmas, kuras tapinu."

Jānis pašlaik devies koncertu sērijā - tuvākie gaidāmi 28. martā Tallinas mūzikas nedēļā, 4. aprīlī Valmierā, 11. aprīlī Jelgavā, 25. aprīlī Cēsīs un 2. maijā Pulkvedī Rīgā, kur pilnīgi jaunu programmu piedāvās arī pazīstamais reperis Ģirts Rozentāls jeb Ozols. Rihards Gēcis koncertos rāda speciāli veidotas projekcijas, piedalās arī dzīvie mūziķi - Oskars Račevskis (taustiņinstrumenti) un Jānis Ruņģis (ģitāra), kuri apaudzē jau ierakstīto pavadījumu ar garšīgām muzikālām frāzēm. Pats, vēl krietni pirms sākt repot, komponista Jāzepa Lipšāna mazdēls un kordiriģenta Egila Lipšāna dēls Jānis esot aizvilkts aiz ausīm uz bērnu mūzikas skolu mācīties spēlēt gan bungas, gan alta saksofonu un atzīst, ka attīstīta ritma izjūta reperim ir ļoti noderīga: "Hiphopā uz ritma bāzes rečitatīvs var mainīt savu plūsmu. Uz dažādas ritmikas to pašu sakāmo var izstāstīt citādāk, un tā arī ir viena no hiphopa kā žanra priekšrocībām."

Jānim ir tālejošs plāns iznest hiphopu uz Operas skatuves koncertuzvedumā Rezonanse. Ar orķestra, aranžētāja Emīla Zilberta, režisores Ineses Mičules, tērpu mākslinieku dueta Mare & Rols un tēva ieteiktā kora Sōla piedalīšanos, bet līdz tam vēl zināms ceļš ir ejams: "Tā ir nākotne - perspektīva, kādu redzu, iznesot šo žanru tā, kā tas vēl nekad iepriekš nav izdarīts, apgūstot pilnīgi jaunu telpu, kurā šis žanrs nekad nav iemājojis, un piedāvājot citu estētisku kvalitāti."

Koncerti - 4. aprīlī Valmierā bārā Tinte, 11. aprīlī Jelgavā klubā Jelgavas krekli, 25. aprīlī Cēsīs Fonoklubā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja