Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rīgā uzstāsies pianists un tehno avangardists Frančesko Tristano

Šā gada 4. augustā ar electronic live set pirmo reizi Rīgā uzstāsies pianists un elektroniskās mūzikas avangardists Frančesko Tristano, informēja TheRoom pārstāvji.

Luksemburgā dzimušais un viens no šīs paaudzes izcilākajiem pianistiem, komponistiem un tehno mūziķiem Frančesko Tristano, kurš viegli spēlējas ar dažādiem mūzikas laikmetiem, žanriem un stiliem, savos electronic live setos sintezē akustisko klaviermūziku un elektroniku, līdzās bagātīgi liekot savu elektroniskās mūzikas jaunradi un agrīnā baroka pravieša Džirolamo Freskobaldi neparedzamās tokātas.

Ieguvis teicamu izglītību Ņujorkas Džuljarda skolā (The Juilliard School), Tristano paralēli klasiskajai klavieru skolai sāka strādāt ar elektronisko mūziku, atklājot Detroitas tehno mūziku, kas iekļaujas viņa paša priekšstatā par mūziku bez stila un laika šķēršļiem.

Savus pirmos klavieru un elektronikas sintēzes ierakstus Tristano izdeva albumā Not for Piano (2007), kur viņš radīja slaveno Džefa Milsa The Bells un Derika Meja Strings of Life tehno himnu klavieru versijas. Iedvesma Frančesko Tristano trešajam ierakstam Deutsche Grammophon Scandale (2014) kopā ar Alisi Sāru Ottu viņš ieguva no Stravinska un Derika Meja, ar kuru viņš sadarbojās pāris gadus vēlāk savā tehno albumā Surface Tension (2016). Transgresīvais, garā modernais skanējums deva iespēju Tristano strādāt paralēli ar elektroniskās deju mūzikas projektiem, piemēram, Aufgang un ar vācu leiblu Get Physical, izdodot vienu no leibla slavenākās sērijas ierakstiem Body Language vol 16 (2015).

Tristano diskogrāfijā jāizceļ arī kritiķu cildinātais albums Idiosynkrasia (inFine, 2010), kas ierakstīts Carl Craig's Planet E-communications Detroitā, kurā Tristano paveica digitālās virtuozitātes un retu elektronisko faktūru sintēzi, ko viņš tagad sauc par piano2.0. Pie tās pieskaitāms arī Deutsche Grammophon izdotais BachCage (2011), ko producējis Morics fon Osvalds, un The Long Walk (Buxehetude/Bach/​Tristano) (2012). Tristano kā Sony Classics mākslinieks 2017. gada septembrī izdeva Piano Circle Songs, kurā piedalās arī Chilly Gonzales.

Savā jaunākajā un kritiķu augstāko atzinību saņēmušajā albumā Tokyo Stories (2019) mūziķis godina Japānu un tver atmosfēru un pieredzi, kas uzkrāti, iepazīstot Japānas kultūru.

Frančesko Tristano ir viens no uzrunājošākajiem muzikālo robežu pārkāpējiem - teju katrā mākslinieka darbībā atspoguļojas viņa nevēlēšanās pieņemt jebkādus muzikālus ierobežojumus vai limitus. Viņš zina, kādas vienošanās un kompromisi ir veidojuši vairāku paaudžu pianistu stilu un sniegumu, un savā ceļā ir izvēlējies norobežoties no jebkādiem aizspriedumiem mūzikā.

Frančesko Tristano uzstāšanās Rīgā 4. augustā notiks ikgadējā elektroniskās deju mūzikas pasākumā The Room Live. Projekts aizsākās 2013. gadā kā slēgtais deju notikums TheRoom žurnāla lasītājiem un biedriem un gadu laikā ar augošu popularitāti ir kļuvis par gaidītu mūzikas kultūras notikumu daudziem rīdziniekiem.

Tradicionāli TheRoom Live tiek izziņots tikai reizi gadā slepenā norises vietā. Ik gadu par lokāciju tiek izvēlēta kāda jauna vieta: lofts ar mājīgu jumta terasi, galerija kaut kur Rīgas centrā, muzejs, teātris vai privātmāja ar dārzu. Katru gadu TheRoom Live uzstājas pasaulē atzīti elektroniskās deju mūzikas mākslinieki, un projekts tiek dēvēts par vienu no oriģinālākajiem elektroniskās mūzikas pasākumiem Baltijas reģionā. 2019. gada novembrī TheRoom Live projekts pārstāvēja Latviju Eiropas mūzikas naktī Berlīnē, līdzās pārējo 26 Eiropas valstu vadošajiem klubiem.

Šā gada 4. augustā Rīgā TheRoom Live norisināsies  jau vienpadsmito reizi. Pēc tradīcijas TheRoom lokācija tiks izziņota piektdienas, 4. augusta, pēcpusdienā.

Pirmās biļetes uz Frančesko Tristano uzstāšanos par Early Bird biļešu cenu būs pieejamas  https://ra.co/events/1657628

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja