Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Rīgas kamerkoris Ave Sol uzsāk koncertsēriju Kora laboratorija

Rīgas kamerkoris Ave Sol pēc mākslinieciskā vadītāja Andra Veismaņa iniciatīvas, sadarbojoties ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA), uzsāk koncertsēriju Kora laboratorija, kurā ar Rīgas kamerkori Ave Sol muzicēs JVLMA un Andra Veismaņa kordiriģēšanas studenti.

Cikla pirmajā koncertā 30. maijā plkst. 19.00 koncertzālē Ave Sol uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesora un Rīgas kamerkora Ave Sol mākslinieciskā vadītāja Andra Veismaņa kordiriģēšanas klases maģistrante Anastasija Kildiša, kura ir arī Rīgas kamerkora Ave Sol dziedātāja kopš 2018. gada. Viņa ir daudzu kordiriģēšanas konkursu laureāte, kā arī JVLMA un LMT Gada balvas 2021 jaunajam mūziķim ieguvēja.

“Manuprāt, diriģenta viena no lielākajām dāvanām ir strādāt ar augstākās klases profesionāļiem, kuri ne tikai meistarīgi izpildīs skaņdarbus, bet arī atvērs klausītājiem savas sirdis,” stāsta maģistrante, diriģente Anastasija Kildiša. “Šo iespēju es ļoti augstu novērtēju un atcerēšos katra dziedātāja atdevi, un atbalstu līdz sava mūža beigām!”

Anastasija Kildiša Rīgas kamerkori Ave Sol diriģēs astoņos opusos. Skanēs Pētera Plakiža Izkal pakavu akmens zirgam, savulaik sacerēts tieši Rīgas kamerkorim Ave Sol, kā arī romantisma pērles Arnolda Šēnberga un Sergeja Rahmaņinova skaņurakstā. Pareizticīgo mūzikai, kas nudien brīnišķi piedienas koncertzālei Ave Sol jeb bijušajai Sv. Pētera un Pāvila pareizticīgo baznīcai, Anastasija pieskarsies Vasilija Zinojeva motetē С нами Бог (Dievs ar mums), kurā dzirdamas būs arī Ave Sol solistu balsis, savukārt vēl ne tik labi pazīstamajos latviešu komponistu darbos – Andreja Selicka O Crux Christi korim un timpāniem, un Pētera Vaska Dona nobis pacem korim un ērģelēm – būs dzirdami arī sitaminstrumenti Reiņa Tomiņa pārziņā, kā arī pie koncertzāles Ave Sol ērģelēm sēdīsies Larisa Carjkova. Jaunatklājums publikai noteikti būs Almas Māleres dziesma Laue Sommernacht un Jēkaba Bernāta Saturnalia ar Ojāra Vācieša vārdiem – viens otru komplimentējoši, bet saturiski un stilistiski pretēji kora opusi.

Rīgas kamerkoris Ave Sol tā dibinātāja Imanta Kokara laikā bija fenomens, kāds Latvijā vēl nebija pieredzēts. I. Kokars nebaidījās eksperimentēt un meklēt jaunas krāsas, ievērojami paplašinot gan pazīstamās kordziedāšanas tehniskās iespējas, gan darbu sarakstu. Sadarbojoties ar spilgtākajiem 20. gadsimta latviešu komponistiem, kopīgi tika radīti neskaitāmi kora opusi, kurus pazīstam arī šodien. Tā bija īsta laboratorija – koris un komponisti sadarbojās pat tiktāl, ka skaņdarbi tapa mēģinājumu laikā, un Imantu Kokaru var dēvēt par to līdzautoru.

Turpretim 21. gadsimtā Rīgas kamerkora Ave Sol laboratorija ir sadarbības sinerģija starp topošajiem diriģentiem un profesionālajiem dziedātājiem, kopīgi meklējot un atrodot jaunas kora skaniskās iespējas. Anastasijas Kildišas programmā tā būs gan kormūzikas klasika laikmetīgā skanējumā, Rīgas kamerkora Ave Sol nospiedums latviešu kormūzikā, gan šī gadsimta laboratorijās tapusi mūzika.

Biļetes cena 5 eiro. Biļetes varēs iegādāties koncertzālē Ave Sol stundu pirms koncerta sākuma. Norēķini tikai skaidrā naudā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja