Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rīgas projektu koris pirmatskaņos sešu latviešu komponistu jaundarbus

Rīgas projektu kora jaunā koncertprogramma Augstā dziesma piedāvās klausītājiem iepazīties ar sešu komponistu jaundarbiem, kas mīsies ar fragmentiem no Palestrinas motešu cikla Canticum Canticorum. Koncerti notiks 14. aprīlī plkst. 20.00 Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis un 15. aprīlī plkst. 19.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā.

Koncertprogramma Augstā dziesma veltīta vienai no Vecās Derības grāmatām Augstā dziesma. Programma tiek veidota pretstatos: koncertā tiks izdziedātas vairākas motetes no Džovanni Pjerluidži da Palestrinas grandiozā 29 motešu cikla Canticum Canticorum (Dziesmu dziesma), kura pamatā arī ņemti teksti no šīs grāmatas. Pretstatījumā Palestrinas 1584. gadā rakstītajai mūzikai tiks atskaņoti seši mūsdienu jaundarbi, kurus ar šiem pašiem tekstiem komponējušas sešas latviešu komponistes - Irīna Mihailovska, Evija Skuķe, Ruta Paidere, Gundega Šmite, Līva Blūma un Lauma Kazaka.

Vecās Derības Augstā dziesma ir iedvesmojusi neskaitāmus mūzikas autorus, tomēr vēsturiski šos tekstus mūzikā lielākoties ietērpuši vīrieši. Lai paraudzītos uz šīm tēmām no retāk dzirdētas sieviešu perspektīvas, Rīgas projektu kora mākslinieciskais vadītājs Kristofers Volšs-Sinka uzaicināja sešas latviešu komponistes radīt skaņdarbus ar Augstās dziesmas tekstiem.

"Augstā dziesma ir savam laikam ļoti progresīvs teksts no Vecās Derības ar tēmām par mīlestību un mūsu attiecībām vienam ar otru. Šīs tēmas bija aktuālas pirms 550 gadiem, kad Palestrīna komponēja savu maģisko ciklu, un ir aktuālas arī šodien. Man ir liels prieks, ka uzrunātās komponistes uzņēma šo darbu ar lielu interesi un atbildību. Ir tapuši seši dažādi, izaicinoši un ārkārtīgi skaisti jaundarbi," par jauno koncertprogrammu saka Rīgas projektu kora mākslinieciskais vadītājs Kristofers Volšs-Sinka.

Piektdien, 14. aprīlī, plkst. 20.00 Rīgas projektu koris pirmo reizi viesosies Siguldā, uzstājoties koncertzālē Baltais flīģelis. Sestdien, 15. aprīlī, plkst. 19.00 koris muzicēs Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā koncertcikla Ielūdz Ģertrūde un Zauers ietvaros.

Rīgas projektu koris pateicas Siguldas koncertzālei Baltais flīģelis un Rīgas Vecajai Sv. Ģertrūdes baznīcai par atbalstu.

Kā ierasts, ieeja koncertos - bez maksas.


Rīgas projektu koris (RPK) ir 2018. gadā dibināts amatieru koris. Tā izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs ir amerikāņu kordiriģents Kristofers Volšs-Sinka (Christopher Walsh Sinka), kurš pirms astoņiem gadiem, iedvesmojoties no Latvijas koru tradīcijas un augstā kormūzikas līmeņa, pārcēlās uz dzīvi Latvijā. RPK pamatā ir Kristofera un koristu aicinājums iepazīstināt dziedātājus un klausītājus ar Latvijā mazāk zināmu repertuāru, katru gadu piedāvājot trīs saturiski dažādas un muzikāli izaicinošas koncertprogrammas. Kora dalībnieki ir Latvijas labāko amatierkoru bijušie dziedātāji, kas tiekas trīs reizes gadā sešu nedēļu intensīvā mēģinājumu grafikā, katrā periodā sagatavojot jaunu programmu. Tieši šis īpašais formāts ļauj korim piesaistīt pieredzējušus dziedātājus, kuru pamatdarbs šobrīd saistīts ar citām nozarēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja