Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas projektu koris Rīgā un Tukumā sniegs afroamerikāņu mūzikai veltītus koncertus

Rīgas projektu kora jaunā programma Dziļas saknes piedāvās klausītājiem Latvijā reti izpildītu, afroamerikāņu mūzikai veltītu repertuāru, kam raksturīgas sulīgas džeza harmonijas, bagātīgs un krāsains izpildījums un sarežģīti ritmi.

Koncerti notiks 4. jūnijā plkst. 15.00 kora mājvietā - Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē - un 5. jūnijā plkst. 15.00 Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Kā ierasts, ieeja koncertos - bez maksas.

Programma Dziļas saknes klausītājiem piedāvās dažāda repertuāra izlasi, kurā iekļauti gan afroamerikāņu komponistu, gan citu Amerikas mūziķu skaņdarbi, kas radīti, iedvesmojoties no afroamerikāņu tradīcijām. Koncerta centrālais elements būs džezs - pirmā daļa no Kaila Smita (Kile Smith) monumentālā skaņdarba Loks debesīs, ko Rīgas projektu koris pilnā apjomā izpildīs šī gada rudenī. 

Programmā iekļautas arī dažas spiričuelu apdares, kas svarīgu lomu spēlēja Amerikas verdzības periodā. Šo skaņdarbu oriģinālais mērķis bijis saglabāt afrikāņu saknes un tradīcijas par spīti dzīvei verdzībā, kā arī komunicēt brīvības, dzimtenes un likteņa tēmas tiem, kas no verdzības izbēguši. No šī motīva tapis arī programmas nosaukums Dziļas saknes, kas simbolizē tautu izdzīvošanu un tradīciju saglabāšanu par spīti nebrīvei un represijām. Koncertu noslēgumā būs dzirdami arī divi 20. gadsimta jaunradīto tradīciju iedvesmoti skaņdarbi - gospelis un džeza kormūzika.

"Mūsu kolektīva mērķis vienmēr ir piedāvāt ko jaunu un nedzirdētu Latvijas klausītājiem, un es esmu pārliecināts, ka šis repertuārs visiem mūsu koncertu apmeklētājiem būs svaigs un intriģējošs," norāda Rīgas projektu kora mākslinieciskais vadītājs Kristofers Volšs-Sinka. "Sākot no verdzības bēdām līdz mūsdienīgiem, novatoriskiem jaundarbiem, mūsu koncertprogramma ļaus iepazīties ar daļu no brīnišķīgas afroamerkāņu mūzikas kultūras," - tā K. Volšs-Sinka.

Sestdien, 4. jūnijā, plkst. 15.00, Rīgas projektu koris uzstāsies savā mājvietā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, un svētdien, 5. jūnijā, plkst. 15.00, koris pirmo reizi viesosies Tukumā, uzstājoties Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Kopā ar kori uzstāsies tā koncertmeistare Līga Paegle, kā arī soprāns, Rīgas projektu kora vokālā pedagoģe Agnese Pauniņa.

Rīgas projektu koris ir amatieru koris, ko 2018. gadā nodibināja tā mākslinieciskais vadītājs, amerikāņu kordiriģents Kristofers Volšs-Sinka, kurš pirms pieciem gadiem, iedvesmojoties no Latvijas koru tradīcijas un augstā kormūzikas līmeņa, pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Rīgas projektu kora pamatā ir Kristofera un koristu aicinājums iepazīstināt dziedātājus un klausītājus ar Latvijā mazāk zināmu repertuāru, katru gadu piedāvājot trīs saturiski dažādas un muzikāli izaicinošas koncertprogrammas. Kora dalībnieki ir Latvijas labāko profesionālo un amatierkoru bijušie dziedātāji, kas tiekas trīs reizes gadā pa sešām nedēļām, katrā periodā sagatavojot jaunu programmu. Tieši šis īpašais formāts ļauj korim piesaistīt augsta līmeņa pieredzējušus dziedātājus, kuru pamatdarbs šobrīd tomēr ir saistīts ar citām nozarēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja