Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Saulains un karsts džeza pieskāriens. Latvijas Radio bigbends atskaņos bosanovas klasiku

Spīķeru koncertzālē Rīgā 28. februārī plkst. 19.00 gaidāms pasaules pirmatskaņojums: Latvijas Radio bigbends (LRBB) izpildīs brazīliešu mūzikas leģendas Antoniu Karlusa Žobima skaņdarbus, kurus aranžējis viens no pasaules ievērojamākiem bigbendu diriģentiem – zviedru komponists Matss Holmkvists.

Programmā Big Band Bossa Nova iekļauti skaņdarbi no Matsa Holmkvista topošā albuma A Tribute to Jobim, kurā Žobima saules un siltuma caurstrāvotie bosanovas stila meistardarbi aranžēti ar tikai M. Holmkvistam raksturīgo pieeju. Intīmā gaisotnē Spīķeru koncertzālē izskanēs leģendārie Desafinado, Manha Da Carnaval, One Note Samba, Agua De Beber un citi Žobima hiti. Matss Holmkvists, kurš 28. februārī pats stāsies pie bigbenda diriģenta pults, sola: "Rīgas koncerta klausītājus gaida kontrastu un pārsteigumu pilna programma, bagāta ar negaidītiem līkločiem un jaunatklājumiem." Savukārt LRBB mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags norāda: "XX gadsimta 60. gados brazīliešu mūzika kļuva populāra visā pasaulē, un Antoniu Karluss Žobims noteikti ir pirmais vārds, kas nāk prātā, domājot par bossa nova stilu. Šoreiz šī autora pasaulslavenās tēmas How Insensitive, Desafinado, Dindi – te minētas tikai dažas – zviedru komponists Matss Holmkvists ir ietērpis savos aranžējumos, veltot posmus orķestra kopspēlei, kā arī spilgti atrādot instrumentālos solistus. Holmkvista aranžētāja talantu ir novērtējušas un novērtē džeza slavenības, piemēram, Čiks Korea, Deivids Lībmans, Rendijs Brekers, Diks Outss u. c., tāpēc komponista izvēle veidot jaunu programmu kopā ar LRBB mums ir īpašs pagodinājums."

Latvijas Radio bigbendam šī nav pirmā sadarbība ar M. Holmkvistu. 2017. gadā, piedaloties trompetistam Rendijam Brekeram un saksofonistam Dikam Outsam, kopā ierakstīts albums Big Band Minimalism, kurā Stīva Reiha un Džona Adamsa muzikālā minimālisma principi sastopas ar modernā džeza bigbenda skanējumu. Daži fragmenti no šī kopdarba izskanēs arī pirmdienas vakarā Spīķeros.

1966. gadā dibinātais Latvijas Radio bigbends kopš atjaunošanas 2012. gadā regulāri piedāvā kvalitatīvus džeza koncertus un ierakstus, sadarbojoties ar Latvijas un pasaules klases māksliniekiem. 2022. gads iesācies radoši – Jersika Records paspārnē izdots albums ar Raimonda Paula 60. gadu džeza kompozīcijām Kārļa Vanaga aranžējumā, savukārt pērn ierakstītais LRBB un grupas The Sound Poets kopdarbs Latviešu džeza svīta IV nominēts mūzikas ierakstu gada balvai Zelta mikrofons kategorijā Labākais džeza vai fanka albums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja