Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sērijas European Voices: Audiovisuals ietvaros Vīnē prezentēs etnomuzikoloģes Andas Beitānes publikāciju

21. martā plkst. 19 Vīnes Mūzikas un izpildītājmākslu universitātē tiks prezentēta etnomuzikoloģes Andas Beitānes publikācija Notes from Latvia (Piezīmes no Latvijas), vienlaicīgi atklājot jaunu starptautisku izdevumu sēriju European Voices: Audiovisuals, informēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pārstāve Jana Lāce.

Sērijas iniciators ir Vīnes mūzikas un izpildītājmākslu universitātes Tautas mūzikas pētniecības un etnomuzikoloģijas institūtā bāzētais Europas daudzbalsīgās mūzikas pētniecības centrs sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA). Publikācija izdota, pateicoties abu minēto augstskolu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Publikācijas prezentācijā kopā ar Andu Beitāni  piedalīsies un muzicēs arī JVLMA mācībspēki, etnomuzikologi Liene Brence un Oskars Patjanko.

Kā pastāstīja sērijas idejas autors un sastādītājs Vīnes Mūzikas un izpildītājmākslu universitātes Tautas mūzikas pētniecības un etnomuzikoloģijas institūta vadošais pētnieks Ardians Ahmedaja (Ardian Ahmedaja), kurš kopš 2015. gada ir arī JVLMA viesprofesors, European Voices: Audiovisuals ir jauna daudzbalsīgās mūzikas publikāciju sērija. 

Kolēģi no dažādām valstīm šīs sērijas ietvaros prezentēs starptautiski nezināmu daudzbalsīgās mūzikas un dejas prakšu audio un video ierakstus.

Kā vēstī grāmatas apakšvirsraksts – Multipart music in the field (Daudzbalsīgā mūzika laukā) – tās pamatā ir lauka darba perspektīva, jo, tāpat kā etnomuzikoloģijā viens no vissvarīgākajiem darba veidiem ir lauka darbs (fieldwork), arī daudzbalsīgā dziedāšanā Latvijā tradicionāli praktizēta uz lauka.

Publikācija adresēta plašai starptautiskai auditorijai, mēģinot pastāstīt nezinātājam, piemēram, par to, kas ir Jāņi un Jumis, ar ko atšķiras apdziedāšana Latgalē no apdziedāšanās Kurzemē, par značku vilkšanu, dziedot maija mēnesī pie krusta, u.tml. Līdzās Ziemeļlatgales, Dienvidkurzemes un Suitu daudzbalsībai izdevumā iekļauti arī daži spilgti portreti no Sibīrijas Marienburgas Sukinavas.

Latvijā publikācijas prezentācija plānota septembra pirmajā nedēļā Eiropas etnomuzikoloģijas semināra ietvaros Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja