Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Top muzikāls uzvedums un ekspozīcija par mākslinieku Ansi Cīruli

Dzintaru koncertzāle 4. novembrī plkst. 20.00 un 5. novembrī plkst. 17.00 aicina uz muzikālu uzvedumu Ansis Cīrulis. Ģēnijs. Latvietis., kurā uzstāsies aktieris Vilis Daudziņš, dziedātājs Jānis Šipkēvics (Shipsea), pianists Rihards Plešanovs un Latvijas Radio kora solisti diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Līdzās uzvedumam būs iespēja apskatīt mākslinieces Annas Heinrihosnes veidotu ekspozīciju ar Anša Cīruļa mākslas darbu elementiem. Gan izstāde, gan uzvedums veidoti ar mērķi aktualizēt mākslinieka Anša Cīruļa nenovērtējamo devumu Latvijas kultūrā.

Muzikālā izrāde veltīta izcilajam latviešu grafiķim, lietišķās mākslas meistaram un Latvijas valsts karoga autoram Ansim Cīrulim (1883-1942). Viņš bija sapņotājs ar amatnieka tvērienu, kurš savā salīdzinoši īsajā radošajā mūžā paspēja radīt ļoti daudz mākslas darinājumu, tostarp griestaines Latvijas valsts Prezidenta akreditācijas telpās Rīgas pilī un atjaunotās freskas ar alegoriskajām figūrām Dzintaru koncertzāles vestibilā. Neaizmirstami smeldzīgi atainojis Pirmo pasaules karu savā bēgļu ciklā. Viņa daiļrade, kas aptver plašu amplitūdu, ieguvusi nosaukumu – savpatais latviskums.

Visu mūžu viņš sapņoja par glezniecību un augsto mākslu, bet dzīves īstenība mākslinieku vilka pie zemes – traukiem, mēbelēm, sienu dekoriem. Ansī Cīrulī itin kā savienojas divas personības – sapņotājs un reālists, kuras uzvedumā iemiesos Vilis Daudziņš un Jānis Šipkēvics (Shipsea).

Anša Cīruļa radošās personības stāsts tiks vēstīts ar laikabiedra, komponista Jēkaba Graubiņa mūzikas valodu un tautas dziesmu apdarēm. Abu mākslinieku darbos ikviena zīme un ideja ir aizrautīgi latviska, un tautasdziesmu lielumam katrs no viņiem tuvojās ar sapņu pilnu pārliecību un ticību. Latvju raksti gan vizuāli, gan skaniski, gan vārdkopās – šī trejādība ir pamatā muzikālajam uzvedumam par Ansi Cīruli.

Mākslinieces Annas Heinrihsones veidotajā vizuālajā ainavā gan uzvedums, gan izstāde liecinās 21. gadsimta latvietim par mākslinieku, kas izturējis laika provi un pelnījis aktualizāciju. Cīrulis kā putns, kas savieno zemi ar debesīm, tāpat kā Cīrulis mākslinieks, kurš savos darbos taustāmi un vizuāli iemiesojis ideālus un sapņus.

Uzveduma radošā komanda: muzikālais vadītājs Sigvards Kļava, režisors Pēteris Krilovs, libreta autore Nora Ikstena, scenogrāfe Anna Heinrihsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja