Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uz Lielās ģildes skatuves kopā ar LNSO atgriežas diriģents Vasilijs Sinaiskis

13. februārī plkst. 19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) uzstāsies ar programmu Mocarts, Brukners un maestro Sinaiskis. Pie diriģenta pults atgriezīsies LNSO goda diriģents Vasilijs Sinaiskis, savukārt solista lomā iejutīsies virtuozais vijolnieks Georgs Sarkisjans. Koncertā izskanēs Volfganga Amadeja Mocarta liriskais Piektais Koncerts vijolei un orķestrim un Antona Bruknera dramatiskā Astotā simfonija, informēja LNSO pārstāvji.

Vasilijs Sinaiskis ir starptautiski novērtēts operu un simfonisko koncertu diriģents un pasniedzējs ar plašu pieredzi pasaulē slavenākajos opernamos un koncertzālēs. Viesodamies Dzintaru koncertzālē kopā ar Maskavas filharmonijas orķestri, diriģents iepazinās ar Latvijas Valsts filharmonijas direktoru Filipu Šveiniku un 1975. gadā kļuva par LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu. Ieņemot šo amatu līdz 1987. gadam, Vasilijs Sinaiskis ievērojami attīstīja orķestra māksliniecisko sniegumu, paplašināja tā repertuāru un sniedza nenovērtējamu ieguldījumu latviešu komponistu daiļrades veicināšanā, par ko saņēma Lielo mūzikas balvu 1999, savukārt 2017. gadā tika iecelts par LNSO goda diriģentu. Pēdējo reizi kopā ar LNSO diriģents uzstājies tieši pirms gada – 14. februārī. Šī gada koncertā viņš kopā ar LNSO un virtuozo vijolnieku Georgu Sarkisjanu priecēs klausītājus ar emocijām bagātajām Mocarta un Bruknera kompozīcijām.

Georgs Sarkisjans kopš 2013. gada spēlē LNSO un 2015. gada rudenī tika iecelts par LNSO koncertmeistaru. Mūziķis ir saņēmis plašu vietēja un starptautiska mēroga atzinību un koncertē gan Vācijas orķestros, gan dažādos kameransambļos un LNSO, kā arī aktīvi darbojas paša un domubiedru izveidotajā Diseldorfas mūzikas skolā. 2016. gadā vijolnieks nominēts Lielajai mūzikas balvai 2016 kategorijā Par izcilu sniegumu kamermūzikā.

Koncerta pirmajā daļā izskanēs 18. gadsimta nogalē tapušais Volfganga Amadeja Mocarta slavenākais vijoļkoncerts – Piektais koncerts vijolei un orķestrim –, kas, pateicoties savam eksotiskajam un kolorītajam skanējumam, tiek dēvēts arī par Turku koncertu. Šis skaņdarbs tiek uzskatīts par kulminācijas punktu un augstāko pakāpienu Mocarta meistarības attīstībā ne tikai kā komponistam, bet arī vijolniekam – visu vijoļkoncertu pirmatskaņojumos solista lomā iejuties pats autors. Mocarta vijoļkoncertiem piemīt prieka, vienkāršības, sapņainības, melodiskas bagātības un izsmalcinātības pieskaņa, bet Piektais vijoļkoncerts īpaši izceļas ar temperamentīgas enerģijas apveltīto finālu, kurā dzirkstī turku un ungāru tautas mūzikai raksturīgi ritmi un intonācijas.

Koncerta otrajā daļā izskanēs vācu komponista Antona Bruknera Astotā simfonija. Komponista, ērģelnieka un pedagoga liktenis nav bijis viegls, taču viņa mūzikai raksturīgs nezūdošs cerību un ticības starojums. Brukners uzaudzis zemnieku ģimenē un visa mūža garumā saglabājis "Donavas zemnieka" auru – viņa skaņdarbos jūtama iedvesmošanās no zemes un dabas, viņa mūzika ir tilts starp esošo un iedomāto. Ilgu laiku Antonu Brukneru pazina tikai kā izcilu ērģelnieku, un viņa Parīzes, Londonas un citas turnejas nesa slavu un atzinību, taču vēlāk ievērību izpelnījās arī viņa sniegums komponista lomā. Lai gan Brukneram bija skolotāji, kurus viņš dievināja, draugi un skolēni, kas viņu apbrīnoja, mākslinieku nomāca vientulības sajūta, kas atspoguļojas viņa kompozīcijās. “Astotā kompozīcija” jeb “Likteņa” vai “Traģiskā” simfonija ir Antona Bruknera garākā un dramatiskākā simfonija, kuras centrā ir vientuļš mūzikas radītājs, kuram sirds pilna sakāmā, un viņš vēlas to visu dot laikabiedriem, bet viņa muzikālās domas tā īsti nevienam nav vajadzīgas.

Kā ierasts, pirms 13. februāra koncerta plkst. 18.18 notiks Pirmskoncerta sarunas, kurās mūzikas žurnāliste Liene Jakovļeva sarunāsies ar LNSO kādreizējiem mūziķiem – Elmāru Zemoviču un Arvīdu Klišānu. Šoreiz diskusijas centrā diriģenta Vasilija Sinaiska darbība Latvijas mūzikas pasaulē.

Biļetes Lielās ģildes un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī www.bilesuparadize.lv

Vairāk informācijas par koncertu – www.lnso.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja