Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ventspilī klausāmies visskaistākās balsis

Alīdas Vānes Starptautiskais mūzikas festivāls – visai vērienīgs

Ne tikai starptautisks vokālistu konkurss, meistarklases un lekcijas, pie kā Ventspilī jau pierasts kopš 1999. gada, bet arī koncerti šovasar iekļauti Alīdas Vānes Starptautiskā mūzikas festivāla programmā. Tas norisināsies visu šo nedēļu līdz 1. augustam Ventspils Teātra namā Jūras vārti un atskanēs arī Rīgā ar galā koncertu 2.  augustā plkst. 18 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē.  

Šoreiz festivāls kļuvis vērienīgāks, rīkošanu uzņēmusies Kurzemes filharmonija, stāsta tā aizsācēja un mākslinieciskā vadītāja Karmena Radovska. Sākums bija starptautiskās vokālistu meistarklases, kuras notiek jau piecpadsmito reizi. "Tolaik biju Ventspils mūzikas vidusskolas vokālās nodaļas vadītāja. Pedagogu apmaiņa vēl bija diezgan limitēta. Centos pieaicināt pedagogus, kuri Latvijā nav bijuši, un parādīt mūsu labākos skolotājus. Pirmoreiz viesosies Džoja Mammena, ilggadējā Ingas Kalnas skolotāja Londonā," stāsta K. Radovska. Te bijuši visi, ieskaitot leģendāro tenoru Kārli Zariņu, basu Sergeju Martinovu un Grācā dzīvojošo pianistu Māri Skuju. Zināšanas papildinājuši daudzi mūsu Operas solisti, kā arī pasaules zvaigznes Kristīne Opolais un Liene Kinča.

Vokālistu konkursa mērķis ir atklāt jaunus un talantīgus izpildītājmāksliniekus, veicināt viņu izaugsmi un godināt ievērojamās operdziedātājas Alīdas Vānes piemiņu. Tārgales pagastā dzimusī un Ventspilī apglabātā Alīda Elizabete Vāne (1899–1969) ir viena no slavenajām personībām, ko Kurzeme devusi ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskajai opermākslas vēsturei. 1905. gada revolūcijas vēji viņu ar vecākiem aizpūta līdz Bostonai ASV, bet tur iesāktās mūzikas studijas viņa turpināja Itālijā, kur dzīvodama izvērsa plašu starptautisku karjeru, ar dažādām opertrupām uzstājoties ASV, Dienvidamerikā un dažādās Eiropas valstīs. No 1937. līdz 1944. gadam Alīda Vāne bija Latvijas Nacionālās operas soliste, bet pēc Otrā pasaules kara strādāja Latvijas filharmonijā.

Par konkursa balvām šogad sacentīsies rekordliels dalībnieku skaits – 34 jaunie un topošie operas mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Polijas, Šveices, Čehijas, Dienvidkorejas, Singapūras, Ukrainas, Beļģijas, Vācijas, Austrijas un Baltkrievijas. Žūriju vadīs operdziedātāja Inga Kalna. Ikvienam bez maksas pieejams gan meistarklašu noslēgumkoncerts 27. jūlijā plkst. 18 Ventspils Livonijas ordeņa pilī, gan konkursa pusfināls 30. jūlijā plkst. 11 Ventspils Teātra namā Jūras vārti. Turpat 1. augustā plkst. 18 sekos fināls un laureātu apbalvošanas ceremonija, kurā uzstāsies Inga Kalna, iepriekšējā konkursa uzvarētājs Kalvis Kalniņš un Alteja Troisi de Menville, kura pērn Ventspilī ieguva īpašo Maijas Kovaļevskas balvu un labākā mecosoprāna titulu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja