Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ventspilī koncertēs amerikāņu ērģelnieks Alsijs Kriss III

Piektdien, 30. septembrī, ar koncertu Ventspilī, koncertzālē Latvija viesosies virtuozais un savas paaudzes viens no spilgtākajiem ērģelniekiem Alsijs Kriss III (Alcée Chriss III) no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Alsijs Kriss III ir Fortvērtā Teksasas štatā dzimis ērģelnieks un taustiņinstrumentālists, kurš pēdējo gadu laikā ir guvis ne tikai profesionālus un akadēmiskus panākumus, bet iekarojis arvien plašākas publikas mīlestību, liekot gan speciālistiem, gan mūzikas cienītājiem par sevi runāt kā par savas paaudzes (dz. 1992. gadā) vienu no spilgtākajām parādībām ērģeļmūzikā. Viņš 2017. gadā uzvarēja Kanādas Starptautiskajā ērģeļu konkursā un saņēma arī Spinelli (E. Noël Spinelli) un Johana Sebastiana Baha balvas, no kurām ar pēdējās iegūšanu savulaik lepojas arī ērģelniece Iveta Apkalna. Vēl gadu agrāk viņš izcīnīja Firmina Svinnena (Firmin Swinnen) vārdā nosaukto sudraba godalgu Longvudas dārzu Starptautiskajā ērģeļu konkursā. Pēc daudzu atmiņās paliekošajiem uznācieniem konkursos un koncertos, kā arī, piemēram, ieskaņojot solo albumu Art et Rhaposodie Monreālas simfoniskajā namā Place des Arts, par Alsiju Krisu III sāka arvien skaļāk runāt kā par mākslinieku, kurš muzicē "ar eleganci, izcilām spējām un apbrīnojami prasmīgi". Medijs American Record Guide, vērtējot Monreālā ieskaņoto tvartu, ērģelnieka spēli raksturoja, sakot, ka Alsijs Kriss III "demonstrē skaidrību, iztēli, muzikalitāti, virtuozitāti un, jā, vissvarīgāk – personību".

Savulaik, studējot Oberlinas Mūzikas konservatorijā, bakalaura grādu A. Kriss ieguvis ērģeļu spēlē tādu personību kā Olivjē Latrī (Olivier Latry), Marijas Luīzes Langlē (Marie-Louise Langlais) un Džeimsa Deivida Kristija (James David Christie) vadībā. Vēlāk turpat maģistra studijās pievērsies vēsturiskajiem taustiņinstrumentiem, bet 2019. gadā ieguva doktora grādu Makgila universitātē Toronto Latvijas klausītājiem labi pazīstamā ērģelnieka Hansa Ūlas Ēriksona (Hans-Ola Ericsson) vadībā.

Ventspils koncerta programmā, kurā iekļauti Johana Sebastiana Baha (Johann Sebastian Bach), Sezāra Franka (César Franck), Makša Rēgera (Max Reger), Florenses Praisas (Florence Price), Oskara Pītersona (Oscar Peterson), Riharda Vāgnera (Richard Wagner) un Ārta Teituma (Art Tatum) ērģeļu opusi, spilgti atklāsies ne tikai Alsija Krisa III muzikalitāte un tehniskās prasmes, interpretējot jau zināmos komponistu darbus, bet arī dziļā cieņa un mīlestība pret gospeļu mūziku un džezu, kā arī komponista un aranžētāja prasmes, jo vairāku skaņdarbu pārlikumus ērģelēm veidojis mūziķis pats.

Biļetes uz ērģelnieka Alsija Krisa III koncertu Ventspilī, koncertzālē Latvija 30. septembrī nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja