Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Viļņā gaidāma Andreja Žagara iestudētās Vāgnera operas Loengrīns pirmizrāde

22. martā Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī notiks Riharda Vāgnera operas Loengrīns pirmizrāde, informēja Latvijas Nacionālās operas pārstāve Ieviņa Ancena.

Jauniestudējumu veidojis Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars un radošā komanda: scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, horeogrāfe Elita Bukovska, gaismu mākslinieks Kevins Vin-Džonss, videomāksliniece Ineta Sipunova un dramaturgs Mikus Čeže, pie diriģenta pults – Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents Roberts Šerveniks.

Kopumā šis būs jau ceturtais Loengrīna iestudējums Viļņas operā, tomēr pirmais, kurā izrādes radošo komandu iedvesmojusi šīs pilsētas sarežģītā pagātne. 

"Vēlējāmies stāstu izspēlēt vēstures posmā, kas labi atbilstu Vāgnera operā atveidotajiem juku laikiem. Komplicētos vēstures periodos, kāds, nenoliedzami, bijis Otrais pasaules karš, jo spēcīgāka kļūst cilvēku ticība, vēlme noticēt brīnumam, kas spētu kardināli atrisināt viņu problēmas," atklāj režisors Andrejs Žagars. "Baznīca kara laikā ir gan ticības rituālu norises vieta, gan institūcija, kurā gūt informāciju un patvērumu visiem tiem, kas karadarbības rezultātā zaudējuši tuviniekus vai mājvietu. Viļņas ainavai tik raksturīgo krāšņo baroka baznīcu vidū īpaši izceļas monumentālā katedrāle: šim klasicisma stilā celtajam dievnamam ar skaisto kolonādi mūsu vēstījumā ir īpaša nozīme."

LNO direktors un režisors Andrejs Žagars, kurš 2011.gadā ir ticis apbalvots ar ordeni Par nopelniem Lietuvas labā - Virsnieka krustu -, ir gandarīts par iespēju sadarboties ar Lietuvas Nacionālās operas kolektīvu un solistiem no Lietuvas, Somijas, Vācijas, Šveices un Krievijas: "Mēģinājumu procesā, strādājot ar diviem solistu sastāviem, ir jūtams, ka dziedātāju vokālā meistarība un aktierspēles dotības spēs atklāt Vāgnera mūzikas būtību."

Operas Loengrīns pirmizrāde Lietuvā notiks 22.martā plkst.18.30, tuvākās izrādes gaidāmas 23., 24.martā un 26.aprīlī.

Šis iestudējums tapis kā Viļņas un Bratislavas operu sadarbības projekts. Drīzumā pēc pirmizrādes Viļņā sāksies mēģinājumi Bratislavā, kur Loengrīna pirmizrāde notiks 24.maijā. Vācu operas ģēnija jubilejas gads ir iezīmējis spēcīgus akcentus Andreja Žagara radošajos plānos: viņa režijā šī gada septembrī notiks arī operas Tanheizers jauniestudējuma pirmizrāde Maskavā, bet 2014.gada janvārī - arī Prāgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja