Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ditas Rietumas kino izlase: 1.XII - 7.XII

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Laimīgas beigas****

Režisors Mihaels Haneke. Lomās Izabella Ipēra, Matjē Kasovics, Žans Luijs Trentiņāns, Tobijs Džonss, Nabiha Akari u. c.

Austriešu režijas slavenības Mihaela Hanekes jaunākās filmas pirmizrāde notika šā gada Kannu festivālā. Fakts, ka šis darbs palika bez balvām, var darīt uzmanīgu. Taču Haneke sen ir tajā meistarības un virtuozitātes pakāpē, ka pat viņa ne pati izcilākā filma noteikti ir vērā ņemama. Precīzs un efektīgs ir filmas sākums – ar mobilo telefonu filmēti kadri, kurus uzņēmusi maza meitene, kurai ir daudz noslēpumu. Viņai drīz lemts nokļūt pārtikušā uzņēmēju ģimenē – pie sava īstā tēva. Šīs ģimenes grēkus Haneke šķetina un uzšķērž ar ironisku, nedaudz sadistisku baudu. 

Bjērns Borgs un Makinrojs****

Režisors Januss Mecs. Lomās Sverrirs Gudnasons, Šaija Lebafs, Stellans Skārsgords, Tuva Novotnija u. c.

Jācer, ka Latvijas tenisa zvaigžņu starptautiskie lauri un tenisa popularitāte pamudinās doties uz kino, lai noskatītos šo Dānijas, Zviedrijas un Somijas kopražojuma filmu. Filmas autori cenšas vēsturiski precīzi atspoguļot dramatisku, spilgtu epizodi tenisa vēsturē – zviedru zvaigznes Bjērna Borga un amerikāņu spīdekļa Džona Makinroja sāncensību, arī Borga cīņu par savu piekto Vimbldonas kausu 1980. gadā. Kvalitatīva laikmeta – 80. gadu – studija un pārliecinošs veltījums tenisa vēsturei ar respektējamiem aktierdarbiem.

Maģiskais kimono

Režisors Māris Martinsons. Lomās Kaori Momoi, Isejs Ogata, Artūrs Skrastiņš, Mārtiņš Sirmais, Alise Polačenko u. c.

Latvijas režisora filmas pirmizrāde – Māris Martinsons piedāvā spēlfilmu ar japāņu zvaigzni Kaori Momoi galvenajā lomā. Režisors un aktrise pirms vairākiem gadiem satikās Šanhajas kinofestivālā, un kopš tā laika Kaori Momoi ir spēlējusi Māra Martinsona filmās Amaya un Oki – okeāna vidū. Šoreiz nozīmīga loma ir atvēlēta videi – Rīgai, Latvijai, kurā nonāk Kaori Momoi varone, lai piedzīvotu tikšanās ar lokālām slavenībām (filmā ir redzami Mārtiņš Sirmais, Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš u. c.) un pārvērtētu savu pieredzi un dzīves drāmas. Operators Gints Bērziņš.

Suburbikona*** 

Režisors Džordžs Klūnijs. Lomās Mets Deimons, Džūliana Mūra, Noa Džups, Oskars Īzaks u. c.

Leģendas vēstī, ka daiļā aktiera Džordža Klūnija draudzība ar amerikāņu kino autoriem režisoriem brāļiem Koeniem uz viņu savulaik atstājusi tik neizdzēšamu iespaidu, ka Klūnijs nolēmis ķerties pie režijas. Suburbikona ir sestā viņa režisētā filma, tās pamatā ir brāļu Koenu scenārijs. Rezultāts gan ir diskutabls – šķiet, filmā noteikti var sazīmēt atskaņas no pašu Koenu filmām, piemēram, Fargo, taču Klūnija darbs par norisēm 50. gadu Amerikas mazpilsētā un konkrētā ģimenē ir pārspīlēta patosa un neveiklību pilns. Neglābj arī Mets Deimons un Džūliana Mūra.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja