Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Džordžs Klūnijs vēlas dejot

Džodijas Fosteres uzņemtais psiholoģiskais trilleris Naudas monstrs ir filma ar kultūrkontekstu

Režisores Džodijas Fosteres Naudas monstrs ir otrā filma, kura uz karstām pēdām pēc svinīgajiem Kannu festivāla sarkanā paklāja rituāliem nonāk kinoteātros Latvijā. Tā seko pagājušās nedēļas jaunumam – filmai Foršie džeki/The Nice Guys. Šajā festivālā arī ārpuskonkursa programmās drazas nemēdz rādīt, tālab Naudas monstra pirmizrāde Kannās liecina, ka tas ir kaut kas vairāk par ierindas Amerikas kinoprodukcijas vienību. Naudas monstrs ir filma ar kultūrkontekstu.

Godprātīga uzticība žanram

Visleknāko kontekstu tai nodrošina nebūt ne galvenās lomas tēlotājs, viņš arī līdzproducents, Džordžs Klūnijs un pat ne viņa partnere Džūlija Robertsa, pat ne šo pasaulslaveno aktieru vieta Holivudas hierarhijā, bet gan filmas režisore. Tā ir Džodija Fostere – aktrise, kuras pasaules slava aizsākās Kannu festivālā pirms 40 gadiem. Tolaik Džodijai Fosterei bija divpadsmit, un viņa bija nofilmējusies nepilngadīgas prostitūtas lomā Mārtina Skorsēzes filmā Taksists/Taxi Driver (1976), kas togad saņēma Zelta palmas zaru. Tagad šī filma, kurā Džodija Fostere spēlē kopā ar Robertu de Niro, ir kļuvusi par XX gadsimta Amerikas kinovēsturi – vienu no 70. gadu sākuma būtiskākajām filmām. Par šo lomu Džodija Fostere pirmo reizi tika nominēta Oskaram.

Viņa kinobiznesā ir jau sen, tik sen, ka Džodijas Fosteres 53 gadi šķiet teju pārsteidzoši maz – tā tas nereti notiek ar mākslas/kino vēstures procesos ierakstītajiem un pierakstītajiem. Pārspīlē tie ziņu kanāli, kuri apgalvo, ka Džodijas Fosteres režisētais Naudas monstrs ir aktrises atgriešanās Kannu festivālā pēc 40 gadu pauzes. Tā nav tiesa, jo pirms pieciem gadiem viņa te pirmizrādīja savu režijas darbu Bebrs/The Beaver (2011) ar Melu Gibsonu galvenajā lomā. Tā bija Mela Gibsona pirmā loma pēc skandālu piepildītas karjeras pauzes – stāsts par dīvaini, kura pašizpausmei bija nepieciešamas sarunas ar lelli – bebru. Džodijas Fosteres darbs bija dramatisks un pat biedējošs – par kases hita iespējamību nevarēja būt ne runas.

Jaunajā filmā Naudas monstrs viņa vairs neeksperimentē ar ekstrēmām psiholoģiskām dīvainībām kā Bebrā, tā vietā – godprātīga uzticība žanram. Naudas monstru var definēt kā psiholoģisko trilleri.

Tomēr akcentēt tikai šīs divas epizodes Džodijas Fosteres karjerā nozīmē nepateikt faktiski neko par aktrisi, kuras karjerā ir 75 lomas un divi Oskari. Savu slavenāko oskaroto lomu Fostere nospēlēja filmā Jēru klusēšana/The Silence of Lambs (1991) – vēl vienā hrestomātiskā trillerī, kura intriga balstās uz kanibāla un FIB aģentes psiholoģisko dueli. Arī šī filma šogad svin jubileju – paiet 25 gadi kopš tās tapšanas.

Džodijas Fosteres karjerā režijas darbu gan ir krietni mazāk nekā nospēlēto lomu, tomēr tieši režiju viņa šobrīd ir izvirzījusi par savu prioritāti. "Kā režisore es debitēju 26 gadu vecumā ar filmu Mazais Teits/Little Man Tate. Tagad man ir piecdesmit trīs, un es esmu uzņēmusi tikai četras filmas. Pašlaik vēlos koncentrēties uz režiju. Domāju, ka vienmēr būšu aktrise, taču tas nenozīmē, ka aktierspēlei ir jābūt vienīgajai lietai, ko es daru. Es apzinos, ka pienāk laiks, kad tev sevi ir jāpārveido. Es tam esmu gatava," saka Džodija Fostere vienā no Kannu festivāla intervijām.

Jāpiebilst, ka pēdējos gados viņa ir režisējusi arī dažas pasaulslavenu seriālu sērijas (Kāršu nams/House of Cards un Oranžais ir jaunais melnais/Orange Is the New Black).

Ķīlnieku krīze TV studijā

Naudas monstra galvenais varonis Lī Geitss (Džordžs Klūnijs) ir TV zvaigzne. Viņš vada šovu Naudas monstrs, kas veltīts finanšu pasaules aizkulisēm. Pašapzinīgs pusmūža vīrietis ar nelielām narcisma iezīmēm un vēlmi savā šovā arī uzdejot. Džodija Fostere apgalvo, ka šī nebūt neesot bijusi viņas, bet gan Džordža Klūnija ideja. Viņa varonis ēterā ne tikai dejo, bet arī demonstrē pravietisku viedumu par norisēm finanšu pasaulē, dāvājot uzticības kredītu dažādām finanšu kompānijām. Šis ir iemesls, kālab šova studijā ieklīst jauns puisis ar kastēm, kurš, izrādās, ir nevis nevainīgi nomaldījies picu zēns, bet līdz nāvei izmisis jauns cilvēks, kurš tikko zaudējis visus mūža iekrājumus un no mātes mantoto naudu – 60 000 ASV dolāru. Biznesa pasaulei tā ir niecīga summa, bet jaunajam puisim, kurš bruņojies un ieradies studijā ar spridzekļiem noklātu vesti, ko piespiež uzvilkt mugurā šovmenim, – tā ir mūža lielākā traģēdija. Viņš uzticējies TV programmā Naudas monstrs dzirdētajam viedoklim – investējis un zaudējis.

Tālāk sižetu pārstāstīt neklājas, galu galā Naudas monstrs ir būvēts pēc trillera likumiem, tajā ir svarīga gan šovmeņa ķīlnieka, gan uzbrucēja (lomā britu aktieris Džeks O'Konels) attiecību dinamika, gan arī trešās nozīmīgās filmas varones – TV režisores Petijas (Džūlija Robertsa) – mēģinājumi menedžēt ķīlnieku krīzi.

Darbība notiek Ņujorkā, kas, kā uzskata Džodija Fostere, ir ideāla filmas norises vieta – galu galā te atrodas Amerikas finanšu centrs – tās simbols Volstrīta –, un tikai te var norisināties drāma, kurā par ķīlnieku krīzes upuri kļūst TV šova vadītājs, kurš sevi asociē ar biznesa pasauli.

Niknumā kvēlojot

Naudas monstrs Amerikas mērogiem ir samērā maza budžeta filma (27 miljoni ASV dolāru), kas veidota ārpus Holivudas lielajām studijām. "Būtu bijis teju neiespējami šo filmu uzfilmēt ar mazāku budžetu – mums vajadzēja ieročus, spridzekļus, policistus, helikopterus, Ņujorku un divas zvaigznes. Jā, es mācētu izstāstīt šo stāstu arī bez Džordža Klūnija un izdarītu to ar triju vai sešu miljonu budžetu, bet tad tā būtu kamerstila filma par diviem puišiem istabā, iespējams, tas arī būtu bijis lieliski. Viens no viņiem kvēlo niknumā, jo cītīgi strādājis un ieklausījies padomos, – un galu galā viņš ir uzmests," saka Džodija Fostere.

Bez Džordža Klūnija režisorei šo stāstu nenācās stāstīt, jo aktierim tik padod scenārijus ar sociālkritisku patosu. Tālab arī pilnīgs atbalsts Džodijas Fosteres projektam un līdzdalība tajā gan aktiera, gan producenta statusā, un, protams, dažs labs jaunievedums – jau pieminētā TV šovmeņa dejošanas kāre.

Naudas monstrs par dižpārdokli ASV nav kļuvis, taču savu budžetu jau ir dubulti atpelnījis. Priekšā vēl izrādīšana Eiropā, kur filmai ir labas izredzes – Džordža Klūnija un Džūlijas Robertsas tandēms ir droša kārts auditorijai briedumā, un vērot aktierus ir tīra bauda, pat ja kritiķi pašai filmai pārmet zināmu naivumu. Konfrontēt alkatīgo Volstrītas pasauli ar jaunu nabadziņu, kurš zaudējis naudu un tālab gatavs uz visu, iespējams, nav īpaši oriģināla ideja, turklāt filma otrajā pusē zaudē spriedzi un neiztiek bez moralizēšanas. Taču Naudas monstrs ir viena no tām filmām, kuras kultūrkonteksts ļauj arī šo to piedot autoriem.

Naudas monstrs

Money Monster

Trilleris. ASV. 2016.

Režisore Džodija Fostere

Lomās Džordžs Klūnijs, Džūlija Robertsa, Džeks O'Konels

@@@@ 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja