Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Filmas Bunkurs recenzija. Kurš te nāves diriģents?

Psiholoģisks trilleris, kurā ievērojamu lomu spēlē daiļa klasiskā mūzika, patoloģiska greizsirdība un sieviešu miesu kailumsSpāņu un kolumbiešu drebuļfilmu Bunkurs/La camera occulta/The Hidden Face (2011) gribas paslavēt kaut vai par to, ka tās veidotāji mazbudžeta filmā provē sižeta mezglus un trīs galveno varoņu – gadu Kolumbijā strādājoša orķestra diriģenta un viņa divu draudzeņu – slimīgās, postošās attiecības uzlūkot no psiholoģijas viedokļa.

Te labi noder tāds kinodramaturģijā daudz pārbaudīts cilvēku netikums kā aizdomīga, patoloģiska greizsirdība. Tiesa, netrūkst arī skatītāju iekārdināšanas ar sieviešu miesas kailumu – vannas istabā, kas vēlāk, protams, izrādīsies liktenīgā sliktā vieta. Tomēr šajā filmā vismaz netiek akcentēti šausmeņu fizioloģiskie, elementāri atbaidošie elementi. Maestro un viņa sievietes

Šī nav tipiska šausmene, bet gan drīzāk psiholoģisks trilleris, kurā ievērojamu noskaņu radošu vietu/lomu spēlē daiļa klasiskā mūzika. Galvenais varonis ir talantīgais maestro Adrians, kurš šķietas iedomājies diriģēt ne vien muzikālus opusus, bet arī cilvēku likteņus… Taču nekas nav tik vienkārši, kā izskatās – māja ir ar noslēpumu, jautājums vienīgi – kurš un kāpēc izmanto šī noslēpuma priekšrocības un vienlaikus – nāvējošo slazdu? Tātad Belena, diriģenta Adriana mīļākā, pēkšņi pamet viņu, skaisto Bogotas ārpilsētas māju un vispār – ērtu, pārtikušu dzīvi, atstāj piemiņai dīvainu videokaseti ar vēstuli draugam, lai tas necenšas meiteni meklēt. Vai pazušanas iemesls ir greizsirdība? Un, ja atbilde ir jā, – kuram pret kuru?

Puisis pasēro, pasēro, līdz kafejnīcā iepazīstas ar jaunu sievieti Fabianu, kuru drīz vien aicina pārcelties uz dzīvi pie viņa savrupnamā "ar vēsturi". Paralēli norit policijas darbs – viņi kopā ar Belenas draugu meklē tik pēkšņi bez pēdām pazudušo jauno sievieti. Jo ir acīmredzami, ka sieviete bēgusi pēkšņi – visur mājā atrodamas viņas steigā pamestās mantas.

Pa kādu trauslu pavedienu

Režisora Andresa Baisa filmu simpātisku dara arī atsauces uz kinoklasiku – skatītājam tiek piedāvāts aizdomīgo sižetu šķetināt it kā no trim dažādiem, atšķirīgiem – Belenas, Adriana un Fabianas – skatpunktiem. Līdzīga dramaturģiskā metode nav jauna un pazīstama jau kopš XX gadsimta vidus, kad japāņu modernā kinematogrāfa ciltstēvs klasiķis Akira Kurosava uzņēma savu ģeniālo Rasjomonu (1950). Trīs skatpunktus par notikušo un notiekošo atšķaida arī paralēlsižets ar Belenas jauniepazītās paziņas Emmas, mājas īpašnieces, stāstu par mīļoto aitusuni Hansu un kādu noslēpumainu viņas mirušā vīra meistardarbu (arī Emma nemotivēti pazūd, aizbraukdama uz dzimteni Vāciju, hm…). Beigu galā visi sižeta pavedieni sastapsies vienā, kulminācijas punktā, uz kuru pamazām, nesteidzīgi ved filmas dramaturģija.

Sižetā var saskatīt paralēles pat ar literatūras klasiku – leģendāro stāstu par karali Zilbārdi, viņa daudzajām sievām un slepenajām durvīm Zilbārža pilī, kuras nekad nevajag vērt vaļā. Ja negribi redzēt tieši to, ko ceri ieraudzīt. Tikai jautājums tomēr būs – kurš tad ir Zilbārdis šajā stāstā?

Kam domāta? Trilleru cienītājiem, kam tīk stāsti par slimu kaislību uz tehniskiem brīnumiem un to iespaidu uz cilvēku likteņiem

Bunkurs ***

Trilleris. Spānija, Kolumbija. 2011.

Režisors Andress Baiss. Lomās Klāra Lago, Kims Gutjerress, Martina Garsija


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja