Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Melodrāma par „nepareizu” dzīvi. Izrāde Īsie zibsnīgie mirkļi

Varētu šķist - kas mākslas kritiķim Vilnim Vējam padomju dzejas košais vētrasputns dzejniece Mirdza Ķempe (1907 - 1974), kas viņš tai... Tomēr fakts paliek fakts - trīs vakarus Nacionālajā teātrī skatāms ļoti intriģējošas radošās grupas kopdarbs. Viļņa Vēja lugu Īsie zibsnīgie mirkļi kā savu diplomdarbu LKA teātra režijas maģistrantūrā iestudējis Ģirts Šolis, līdz šim zināms no objektu teātra_ umka.

lv_, Mirdza Ķempe - Raimonda Vazdika, Linards Naikovskis - Toms Liepājnieks, Žanis - Egils Melbārdis, kostīmi - Anna Heinrihsone, mūzika - Edgars Makens, Edgars Šubrovskis (grupa Gaujarts), telpa - Vilnis Vējš.

Pats debitants dramaturģijā pašironiski to dēvē par klasisku vecmodīgu melodrāmu, kas tapusi kā veltījums draudzenei aktrisei Raimondai Vazdikai: „Koncertā ar Kauperu ieraudzīju, ka viņa ļoti labi izskatās kopā ar jaunāku vīrieti.” Tajā laikā mākslas kritiķis lasījis arī Zigmunda Skujiņa esejas, un burtiski viens garāmslīdošs teikums licis ieinteresēties dziļāk par Mirdzas Ķempes dzīvi un personību. „Sapratu, ka tur ir viela,” tālāk autors jau licis kopā drumslas no dažādām atmiņām.

„Nav grūti iedomāties, ka visās atmiņās pārsvarā rakstīts par Ķempes attiecībām ar Ēriku Ādamsonu, nevis ar Linardu Naikovski, kas gadu ziņā varēja būt viņas dēls. Tā nedrīkstēja, tur atklājās „nepareizā dzīve”,” Viļņa Vēja lugā gluži pretēji centrā būs šīs «savādā pāra» attiecības.

50. gadu beigās dzejniece Mirdza Ķempe ir, kā pati raksta, «ne jauna, ne veca», tomēr jau sastādījusi testamentu. Ķempes dzīvi izmaina Linards Naikovskis, kurš gadu ziņā varētu būt viņas dēls, bet kļūst par vīru. «Savādā pāra» attiecībās, kur sava loma ir gan raksturu, gan statusa un interešu nesaskaņai, tiek iesaistīts arī šoferis Žanis. Turpmāk dzejniece piedzīvo gan visaugstāko atzinību, gan ģimenes dzīves sabrukumu. Kamēr oficiālajos dzejoļos Ķempe ir spiesta pieļaut kompromisus, mīlas lirikā viņa meklē savu «es» saistībā ar spēju pieņemt otra atšķirību.

Izrāde Īsie zibsnīgie mirkļi Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē 28. septembrī, 13. un 29. oktobrī plkst. 18.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja