Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bumeranga efekts uz 20.–30. gadu fona

Nacionālajā teātrī pirmā sezonas pirmizrāde – A. Upīša Sieviete

Latvijas Nacionālā teātra 98. sezonas pirmais aicinājums – Andreja Upīša Sieviete. Teātris tradicionāli sezonu atklāj ar kāda latviešu autora iestudējumu, un vēsturiski šis ir jau 27. Andreja Upīša iestudējums (iepriekšējais bija 2013. gadā – ...bagātā kundze). Starp citu, retais atceras, bet 17 gadu (no 1971. līdz 1988. gadam) Nacionālais teātris saucās viņa vārdā... Bet vairumam ar Upīša daiļradi attiecības ir visai rezervētas, jo, izdzirdot vārdu salikumu Zaļā zeme, prātā nāk bieza obligātās literatūras grāmata, ko retais skolas laikā izlasīja.

Arī tērpu māksliniece Keita, kad režisore Ināra Slucka viņai piedāvāja veidot kostīmus izrādei Sieviete, bija izbrīnīta. Andrejs Upīts nebūt nav starp viņas iecienītākajiem rakstniekiem. "Es nobijos," atklāti saka Keita. "Man tas likās nesavienojami – Upīts un Sieviete. Godīgi sakot, kad izlasīju romānu, kas ir viens no pirmajiem rakstnieka romāniem, nodomāju, ka viņš būtu varējis darīt kaut ko citu – pļaut vai art, nevis rakstīt grāmatu. Bet izaicinājumu veidot kostīmus pieņēmu cita iemesla dēļ. Režisorei Inārai Sluckai nevarētu atteikt pat tad, ja viņa gribētu iestudēt vēl kaut ko neiespējamāku. Es zinu, ka viņa ir estēte. Viņai ir svarīgi ne tikai personāži, bet arī – stils. Tā mums ir kopīga īpašība, tur mēs saprotamies un varam būt tandēmā."

Un stils ir izturēts. Kā vēsta izrādes plakāts – titullomā Dita Lūriņa, un uzmanību piesaista gan aktrises izteiksmīgais skatiens, gan arī fantastiskais tērps. "Tie ir pagājušā gadsimta 20.–30. gadi. Ir daudzi kompromisi un lietas, kas vajadzīgas skatuvei, bet es uzskatu – ja ir noteikts periods, tad stilam jābūt autentiskam. Man ir interesanti veidot tērpus, kas atbilst attiecīgajam laikmetam. Komanda, kas man palīdzēja – šuvējas –, centās to saprast un realizēt."

Kad Keita jautājusi režisorei, ko viņa ar iestudējumu grib pateikt, Ināra Slucka atbildi noformulējusi vienā teikumā – ko atriebība izdara ar cilvēku. Izrāde ir par atriebību un tās mistisko bumeranga dabu. Mariannas kundzes pansijā mitinās četru vecpuišu kompānija, kas dzīvi vada bezbēdīgā uzdzīvē. Par viņu iekāres objektu kļūst arī pie brāļa atbraukusī Elza. Pazemota un pievilta, sieviete nolemj slepus atriebt pāridarītājiem... Izrādē lomās darbojas arī Zane Jančevska, Dace Bonāte, Sanita Pušpure, Ģirts Liuziniks, Gundars Grasbergs, Mārtiņš Brūveris, Kaspars Aniņš, Raimonds Celms. Pirmizrāde – 15. septembrī. Tuvākās izrādes – 16., 17., 21. septembrī.

Bet tērpu dizaineres Keitas dzīve joprojām turpinās starp divām valstīm – Latviju un Lielbritāniju. Klāt jau ir nākamais projekts – sākusies Jevgeņija Paškeviča filmas Ko zina klusā Gerda filmēšana Dundagā. Sanācis, ka šīs filmas "laiks" sakrīt ar izrādes Sieviete laiku. "Arī 20. gadi, bet pavisam citā rakursā – mūsdienas ar senatnīgu pieskaņu. Tas ir pilnīgi savādāks projekts, kas tikko iesācies," komentē Keita.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja