Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cirka valodā par cilvēces vilinājumiem. Izrādē A-Tripik Rīgas cirkā – vara un tās izpausmes

Pasaulē pazīstamā cirka apvienība CirkVOST (Francija) radusies 2007. gadā, apvienojoties pieredzējušiem cirka māksliniekiem, no kuriem daļa iepriekš pārstāvēja leģendāro apvienību Les Arts Sauts – vienus no laikmetīgā cirka pionieriem.

Rīgas cirka komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine par laikmetīgo cirku teic: "Salīdzinot Cirque du Soleil ir kā Dziesmu svētki – vērienīgi, iespaidīgi un pārsteidzoši, kad dara visi reizē, – savukārt laikmetīgais cirks ir ar intīmāku vēstījumu, kad mākslinieks uz skatuves var būt viens pats vai ar domubiedriem. Bet katrs ir personība, un tā izrāde, ko viņi iestudē, ir īpašs stāsts." Lai izprastu laikmetīgā cirka sūtību, mazliet jāzina arī vēsture, jo cirks visos laikos ir bijis ne tikai pārsteidzošs (žonglēšana, staigāšana pa virvi, pēcāk arī ilūziju māksla), bet arī ātri reaģējošs – klauni ar tirādēm un pantiņiem runāja par aktualitātēm.

Lūk, arī CirkVOST sagatavojis un Rīgas cirkā 20., 21. un 22. aprīlī plkst. 19.00 rādīs klaunādes un akrobātikas izrādi A-Tripik, kurā tiek runāts par varu, par tās atpazīšanu apkārt un sevī. Tā nav didaktiska izrāde, bet tēma ir laikmetam aktuāla. Mitoloģiskām un kultūras atsaucēm bagātā cirka izrāde reflektē par varu un tās dažādajām izpausmēm, un tā paredzēta pusaudžu un pieaugušo auditorijai. Izrāde ir intīms un jaudīgs ceļojums, kurā aplūkoti cilvēces lielākie vilinājumi: nauda, vara, iekāre un draudzība. A-Tripik raisa plašu emociju gammu – būs iespēja gan pasmieties, gan sajust risku, bailes un varbūt pat apraudāties. Scenogrāfija būvēta kā milzu piramīda, kas ir kā varas simbols, izrādē ir vāles, rungas, scepteri – varas atribūti. Varenā, piramīdiskā struktūra arēnas centrā ir atsauce uz senajām civilizācijām un vienlaikus kalpo par vidi sarežģītiem trikiem ar riska klātbūtni. Polifoniskie dziedājumi rada rituālu atmosfēru, bet izrādē klātesošs ir arī humors, drosmīgas idejas un spēcīgs vēstījums.

Lai būtu vieglāk saprast izrādes dažādos semantiskos slāņus un izmantotos simbolus, CirkVOST pārstāvji izstrādājuši pedagoģisko materiālu, kas ierosina sarunas pirms un pēc izrādes noskatīšanās. Kā zina teikt Z. Volkinšteine, Francijā tā ir ierasta prakse, lai skatītāji mācītos analizēt cirka mākslu, kas esot arī skolu programmās. Apvienība šo izrādi iesaka no pusaudžu vecuma, taču, ja vecāki uzskata, ka bērnam šī kultūrpieredze vajadzīga agrākā vecumā, izrādi ļauts apmeklēt no trīs gadiem. Materiāls, ko var izmantot gan vecāki, gan pedagogi u. c., latviski pieejams https://cirks.lv/pedagogiskie_materiali/apvienibas-cirkvost-izrades-a-tripik-pedagogiskiemateriali/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja