Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dailes teātrī iestudēta komēdija ukraiņu valodā

Dailes teātrī tapis jauns starptautisks projekts, apvienojot Dailes teātri, Kijivas Drāmas un komēdijas teātri, kā arī Londonas Vestendas teātra kompāniju Mischief Theatre. Kijivas Drāmas un komēdijas teātra trupa Rīgā, Dailes teātrī iestudējusi Londonas Vestendā populārās komēdijas The Play That Goes Wrong versiju ar ukraiņu aktieriem un ukraiņu valodā

Izrādes nosaukums ukraiņu valodā ir З цією виставою щось не так”, pirmizrāde uz Dailes teātra skatuves notiks 28. jūlijā un pēc tās vēl viena izrāde 29. jūlijā. Iestudējums ir īpašs Dailē tapis projekts, kas tiks izrādīts kara bēgļu ģimenēm Dailes teātrī un vēlāk plānots arī reģionos.

Dailes un Kijivas Drāmas un komēdijas teātra versiju iestudējusi Londonas Vestendas teātra Mischief režisore Eimija Mārčanta (Amy Marchant).

Kijivas Drāmas un komēdijas teātra trupai kara apstākļos bija izdevies apvienoties, lai Latvijā, Lietuvā un Vācijā parādītu ukraiņu dramaturģes Natālijas Vorožbitas sarakstīto lugu Sliktie ceļi, kas skaudri vēsta par kara plosīto Ukrainu un cilvēku likteņiem kara apstākļos. No viesizrādēm Kijivas teātra trupa ir atgriezusies Rīgā, lai strādātu pie The Play That Goes Wrong iestudēšanas ar režisori Eimiju Mārčantu.

"Kad pavasarī aicinājām Ukrainas cilvēkus bez maksas apmeklēt mūsu pagājušās sezonas izklaides žanra "hitu", britu komēdiju Izrāde, kas saiet sviestā, saņēmām pateicības vārdus, ka uz mirkli bija izdevies novirzīt drūmās domas no piedzīvotām kara šausmās. Šie pateicības vārdi mums deva ideju - kamēr Kijivas teātra aktieriem ir dota terminēta atļauja izbraukt no Ukrainas, lai rādītu Eiropā Sliktos ceļus, sniegt viņiem iespēju iestudēt Dailē jau gatavo komēdiju, bet nu jau ukraiņu valodā un pēc tam to parādīt Ukrainas cilvēkiem te, Latvijā. Mēs ļoti cerējām, ka izrādi jau drīzumā varēs vest uz Kijivu un spēlēt tur, bet tagad, diemžēl, ir skaidrs, ka tas tik drīz nenotiks. Esam gandarīti, ka Londonas Mischief uzreiz atbalstīja mūsu ideju un atvēlēja ukraiņu teātrim visu izrādes licenci bez maksas, mums ir lielisks partneris LMT, kas nekavējoties atbalstīja šo projektu, tāpat atbalstu sniedz pensiju fonds INDEXO, Signed banka, Pīgožņu ģimene, kā arī Rimi. Ar šo finansējumu un atbalstu mums izdevies nodrošināt, ka ukraiņu aktieriem ir iespējams strādāt Rīgā.

Ja mums izdosies piesaistīt finansējumu Ukraiņu trupas turpmāko uzturēšanās izmaksu segšanai, ceram izrādi aizvest arī uz citām Latvijas pilsētām, kā arī viesizrādēs citviet Baltijā," pauž Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Šī Henrija Luisa, Džonatana Seiera un Henrija Šīlda luga 2015. gadā ieguva prestižo Lorensa Olivjē balvu kā labākā jaunā komēdija. The Play That Goes Wrong izrādīta jau vairāk nekā 30 pasaules valstīs, tostarp guvusi panākumus Brodvejā. Londonas Vestendā The Play That Goes Wrong tiek izrādīta jau septiņus gadus.

Luga stāsta par Kornlijas drāmas pulciņu un viņu iestudējuma Slepkavība Haveršamas muižā pirmizrādi, kuras laikā noiet greizi pilnībā viss – rekvizīti neturas pie sienām, aktieri aizmirst tekstu, pat iebrūk skatuves grīda. Par spīti force majeure apstākļiem drāmas pulciņa entuziasti apņēmušies izrādi nospēlēt līdz galam.

Londonas Vestendas iestudējuma radošā komanda: autori – Henrijs Luiss (Henry Lewis), Džonatans Seiers (Jonathan Sayer), Henrijs Šīlds (Henry Shields), scenogrāfija – Naidžels Huks (Nigel Hook), gaismu mākslinieks – Riks Mauntdžojs (Ric Mountjoy), kostīmu mākslinieks – Roberto Suroče (Roberto Surace), kustības un cīņu māksla – Deivs Hērns (Dave Hearn), komponists – Robs Falkoners (Rob Falconer), režisors – Marks Bels.

Mischief izrādes The Play That Goes Wrong iestudējumu Vestendā producējis Kenijs Vakss (Kenny Wax) un Stage Presence.

Izrāde tiek iestudēta saskaņā ar Mischief Worldwide Ltd. licenci.

З цією виставою щось не так aicināti apmeklēt Ukrainas cilvēki, kas patvērumu no kara šausmām raduši Latvijā. Izrāde bēgļiem būs bez maksas, aktieri ir atteikušies no honorāriem. Biļešu izplatīšanu koordinē Ukrainas bēgļu centrs Latvijā.

Lai pieteiktos ielūgumiem, lūdz rakstīt [email protected] vai zvanīt +37125738161 līdz 28. jūlijam. Biedrību Tavi draugi var atrast arī sociālajos medijos: https://www.facebook.com/tavidraugi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja