Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums Wintera stāsts

Dailes teātrī pirmizrādi drīzumā piedzīvos britu režisora Džefa Džeimsa (Jeff James) jauniestudējums Wintera stāsts. Izrāde top, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra lugas Ziemas pasaka.

Režisors kopā ar savu un Dailes teātra radošo komandu veido izrādi, kuras centrā ir stāsts par diviem tehnoloģiju industrijas miljardieriem, par viņu sāncensību, sievieti, mežonīgu apmātību un greizsirdību. Īstas Šekspīra kaislības.

Izrādes stāsts risinās mūsdienu Kalifornijā. Leo Winters un Pols Vorens ir savas kompānijas kulta produkta prezentācijas priekšvakarā. Viņu radītā spēle Bohēmija aizstās visu mums zināmo. Tā ir virtuālās realitātes spēle, kas sola iespēju izdzīvot savus sapņus, taču tai ir arī savi riski. Leo un Polam jāizlemj, vai milzu peļņa ir iespējamo risku vērta. Starp senajiem draugiem, kurus līdz šim lutinājuši panākumi, nostājas apmātība un sieviete.

Kā paudis režisors Džefs Džeimss, Ziemas pasaka ir Šekspīra “ārprātīgākā un neparedzamākā luga”. Šekspīra versijā varoņi savas attiecības risināja Sicīlijas un Bohēmijas karaļnamos, bet Džeimss ar savu komandu tos pārcēlis uz Silīcija ieleju un virtuālās realitātes vidi Bohēmiju. Izrādes nosaukumā, varoņa vārdā izvēlētajā pseidonīmā apzināti izmantots simbols "W", ko angļu sarunvalodā lieto ar nozīmi "vinnēt", tas norāda uz vidi un sabiedrību, kurā valda veiksme un panākumi. Apspēlējot šo tēmu un izmantojot atsauces uz sabiedrībā zināmiem soctīklu magnātiem, dzimusi šerpa satīra par varu, visautļautību un tehnoloģijām.

Ko šodien nozīmē mainīt realitāti, ja cilvēka psiholoģija paliek nodevīgi nemainīga? Līdzās tehnoloģiskiem jauninājumiem un līdzībām ar Stīvu Džobsu un Īlonu Masku, te sastopama atpazīstama greizsirdība un sāncensība, trausla mīlestība un negaidīts, pasakai līdzīgs un uz cilvēkmīlestību vedinošs atrisinājums. 

Britu režisors Džefs Džeimss (Jeff James) ir viens no daudzsološākajiem jaunās paaudzes režisoriem un lugu adaptētājiem Eiropas teātrī. Līdz šim viņš strādājis gan kopā ar pasaulslaveno holandiešu režisoru Ivo van Hovi (Ivo van Hove), gan ievērojamākajos Lielbritānijas teātros – Young Vic, Nottingham Playhouse, laikmetīgā teātra telpā par ikonu kļuvušajā Yard un daudzos citos. Dailes teātrī veidotā izrāde Wintera stāsts būs Džeimsa starptautiskā debija režijā.

Rīgā Džeimss sadarbojas ar ilggadējiem radošajiem domubiedriem – scenogrāfi un kostīmu mākslinieci Rozannu Vaizu (Rosanna Vize) un dramaturgu Džeimsu Jītmenu (James Yeatman); izrādes mūziku radījis komponists Kīrans Džeimss Lūkass (Kieran James Lucas), videomākslinieks ir Jakubs Lehs (Jakub Lech), savukārt gaismu mākslinieks ir Ādams Silvermens (Adam Silverman); horeogrāfe – Elīna Gediņa, režisora asistente – Diāna Kaijaka, scenogrāfes asistente – Elīna Valdmane, producentes – Ginta Tropa, Kristīne Mūrmane.

Lomās: Mārtiņš Meiers, Arturs Krūzkops,  Kārlis Arnolds Avots, Indra Briķe, Andris Bulis, Dainis Gaidelis, Katrīna Griga, Klāvs Kristaps Košins, Anete Krasovska, Niklāvs Kurpnieks, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Marta Lovisa Jančevska, Milēna Miškēviča, Ieva Segliņa, Madara Viļčuka. Izrādē piedalīsies arī Teodors Masaļskis vai Eduards Rābants, kā arī Ziema Strode, Emma Luce, Ance Iriste vai Kate Līdaka.  

Pirmizrāde –  23. maijā Dailes teātra Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja