Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Dālderis nepatīkami pārsteigts par iespējamām nelikumībām teātros

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) no amata atcelto Dailes teātra direktoru Aivaru Līni un Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūk, portālam _Diena.lv _apstiprināja birojā. Prettiesiskās darbības ir notikušas ar valsts naudu un mantu, taču kādos apmēros KNAB neatklāj.

Kultūras ministrs Ints Dālderis uzsvēra, ka informācija par iespējamām nelikumībām Latvijas lielākajos teātros neuzlabo teātru publisko tēlu un negatīvi ietekmē sabiedrības viedokli par to darbību. “Es, jāatzīst, biju nepatīkami pārsteigts,” atzina I.Dālderis. Kultūras ministrijas (KM) rīcībā iepriekš nav bijusi informācija par izvirzītajām apsūdzībām.

KM izveidojusi dienesta pārbaudes komisiju, kas nedēļas laikā veiks pārbaudi par atsevišķiem KNAB vēstulē minētajiem faktiem. Līdz 2009.gada beigām abos teātros notiks arī grāmatvedības pārbaude.

A.Līnim un O.Rubenim piemērotie drošības līdzekļi atšķiras radikāli, tādēļ nav bijusi nepieciešamība no amata atbrīvot abus. “A. Līnim piemērotais drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums un aizliegums tuvoties Dailes teātrim - objektīvi liedz turpināt veikt kapitālsabiedrības valdes locekļa pienākumus. Attiecībā uz O. Rubeni šāds drošības līdzeklis nav piemērots, līdz ar to viņš var turpināt veikt teātra valdes locekļa amata pienākumus,” norāda KM pārstāve Dace Vizule.

O.Rubenis no komentāriem atteicās, vien piebilda, ka vēlētos precizēt - pret viņu ir "uzsākts kriminālprocess par konkrētu faktu un, iespējams, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu". O.Rubenis pastāstīja, ka par šo jautājumu KM uzsākusi dienesta pārbaudi. Arī A.Līnis neko tuvāk nav paskaidrojis, Latvijas avīzei norādot, ka "arī man KNAB uzdeva jautājumus par teātra saimniecisko darbību, bet neko tuvāku es nedrīkstu teikt."

Savukārt Teātru savienības vadītāja un Nacionālā teātra aktrise Daiga Gaismiņa sacīja, ka grūti spriest par iespējamiem abu teātru direktoru likumpārkāpumiem. “Šobrīd ir izteiktas tikai aizdomas, negribētos, lai tiktu sacelta lieta brēka, pirms kaut kas ir noticis. Kad paziņoja par Līņa nelaišanu teātra tuvumā, likās, ka viņš sadarījis nezin ko,” viņa sprieda. D.Gaismiņa vērtēja, ka O.Rubenis ir ļoti labs teātra direktors, jo esot laba gaisotne kolektīvā, kā arī kārtībā savestas citas lietas. “Būtu žēl, ja tas nāktu par sliktu teātra tēlam, bet kas tik viss nav noticis Latvijā pēdējās dienās,” atzina D.Gaismiņa.

Ir uzsākts viens kriminālprocess par divu iestāžu vadītāju prettiesiskām darbībām katram savā parraudzības iestādē, stāsta biroja Korupcijas novēršanas nodaļas speciāliste Ilze Leimane. "Zināmā mērā" izmeklēšana pret abu kultūras iestāžu vadītājiem esot saistīta. Tiek pārbaudīta iestāžu grāmatvedība. Drošības līdzeklis - aizliegums strādāt amatā, piemērots tikai vienam, vadoties no šobrīd izmeklētāju rīcībā esošās informācijas. KNAB neatklāj, kad ir notikuši iespējamie pārkāpumi. Tāpat birojs nevar pateikt, cik daudz laika prasīs kriminālprocesa izmeklēšana.

KNAB oficiāli sniegtā informācija liecina, ka pagājušajā nedēļā KNAB šo iestāžu vadītājus ir atzinis par aizdomās turētajām personām. Divu Kultūras ministrijas kapitālsabiedrību vadītāji tiek turēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā (Krimināllikuma 318. panta otrā daļa). Abām amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Vienai no tām piemērots noteiktas nodarbošanās aizliegums.
Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija pašlaik nevar tikt sniegta.

LA šodien norāda, ka A.Līnis ar O.Rubeni kā ar Nacionālā teātra direktoru esot slēguši līgumus par teātru savstarpējās sadarbības stratēģijām. Par konsultācijām viens valsts teātris maksājis otra valsts teātra direktoram un otrādi. KNAB pārbaudot arī O. Rubeņa vadītā teātra saimniecisko darbību. Avīzē minēta degvielas izmantošana.

Sākto pārbaudi pret O.Rubeni LA apstiprināja arī Kultūras ministrijā. ''Dienesta pārbaudi veiks Kultūras ministrijas izveidota komisija. Pagaidām par Nacionālā teātra direktora atbilstību amatam vēl nav lemts. KNAB savā vēstulē uz to nav uzstājis," tā LA saka KM preses sekretāre Dace Vizule.

Jau vēstīts, ka KM no amata otrdien atcēla Dailes teātra direktoru Aivaru Līni pēc informācijas saņemšanas no KNAB.

(papildināta ar 6.rindkopu Daigas Gaismiņas viedokli)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

"Protams, ka šī ažiotāža ietekmē teātra kā sabiedriskās domas nesēja tēlu."

Inga Vasiļjeva, teātra preses sekretāre. Lasiet plašāk


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja