Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Futūristisks stāsts par divām pasaulēm. Jancis, Annele un viņu autori satiekas Nacionālajā teātrī

"Pasaule sastāv no iņ un jaņ, kas viens bez otra nevar pastāvēt. Viss ir mijiedarbībā – sievišķais un vīrišķais, jauneklīgais un pieredzējušais. Jaunajam vajadzīga pieredze un padoms, bet pieredzei vajag enerģiju un trakumu no jaunā," vārdu savienojumu "divas pasaules" interpretē aktieris Uldis Siliņš.

"Atšķirīgi skatījumi parādās arī rakstnieku, kas ir izrādes Divas pasaules centrā, darbos. Jānis Jaunsudrabiņš vairāk rakstīja par dabu, tehniskām lietām, notikumiem, bet Anna Brigadere – par iekšējiem pārdzīvojumiem, emocijām."

Dramaturģes Ances Muižnieces lugu Divas pasaules Latvijas Nacionālajā teātrī iestudējis Jānis Znotiņš. "Tas ir futūristisks stāsts par pusaudžu un vecāku attiecībām, kas tiek izstāstīts caur to, ka Jānis Jaunsudrabiņš un Anna Brigadere negrib, lai viņu radītos varoņus aizmirstu, un vēlas tos atdzīvināt – Janci no Zaļās grāmatas un Anneli no Akmens sprostā," stāsta Uldis Siliņš, kuram izrādē tikusi Janča loma. "Režisors retoriski jautāja: kā būtu, ja abu autoru tēli satiktos dzīvē? Un to mēs mēģinām parādīt." Izrādē satiekas lasītājiem pazīstamie grāmatu varoņi ar abu autoriem – jau krietni vecākiem "es" –, aktualizējot mūžīgo jautājumu: kā sadzīvot dažādām paaudzēm, un kas notiek, kad tiek pretnostatīti tēli un viņu autori, grāmata un tīmeklis, pusaudži un vecāki? Izrādē tiek izspēlētas pieaugušo un bērnu attiecības, pusaudžu dzīve, emocijas un attiecības. Lomās kopā ar Uldi Siliņu darbojas Lāsma Kugrēna, Jana Ļisova, Normunds Laizāns.

U. Siliņš skolas laikā, protams, Jaunsudrabiņa Zaļo grāmatu bija lasījis, bet tikpat ātri arī aizmirsis. Tagad viņš par savu lomu stāsta aizrautīgi. "Jancis ir jūtīgs, ļoti mīlētgribošs, viņš grib visu izprast un saprast. Varētu teikt, ka Jancis ir mūsdienu pusaudzis, ar kuru notiek viss, kas ar Janci Zaļajā grāmatā – pirmā mīlestība, pirmā buča, pirmās bailes, pirmā aplaušanās, kompleksi par ķermeņa izmaiņām… Jaunsudrabiņa Jancis gan ir vairāk romantisks, viņš bija dabas bērns, bet nobriešanas cikls jau cilvēkam ir tas pats, arī jautājumi par mīlestību, greizsirdību, savām dusmām, attiecībām ar māti."

Izrādi skatīties būs interesanti gan pusaudžiem, gan viņu vecākiem. Mēģinājumos pārbaudīts! "Pieaugušie skatījās koncentrēti, nesmējās. Taču viņiem noteikti ir, par ko domāt, īpaši, ja mājās ir pusaudži. Jaunieši, skatoties izrādi, nepļāpāja un nežāvājās. Tātad izrādē skartās tēmas ir aktuālas un viņiem saistošas. Izrādes laikā skan fragmenti no rakstnieku darbiem. Gribas cerēt, ka tā būs iedvesma atšķirt grāmatu un turpināt izziņas procesu," spriež U. Siliņš.

Tuvākās izrādes – 16., 30. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja