Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Gundega Laiviņa: Ar spēcīgu saturu pildīta kultūra pamazām kapitulē pseidomākslas priekšā

Gads tuvojas izskaņai. Kāds tas bijis, ko gaidīt no nākamā – uz šiem jautājumiem lūdzām atbildēt Latvijas kultūras personības

Gundega Laiviņa, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore

Gada pozitīvākais notikums

Tajā dienā Bristoles IBT festivāla programmas izrādes man sagādāja vienu vilšanos pēc otras. Vakarā jutos bezcerīgi pārgurusi un samulsusi, tāpēc nolēmu pēdējo izrādi nobastot. Pēdējā brīdī tomēr iekāpu autobusā un aizbraucu uz izrādi Mental kāda dzīvojamā rajona guļamistabā. Satikšanās ar britu mākslinieku Džeimsu Ledbiteru, kurš strādā ar pseidonīmu the vacuum cleaner, ir pavadījusi mani visu šo gadu, mainot mani kā cilvēku, vairojot manu cieņu un ticību mākslai, kas ir reāla rīcība, nevis realitātes attēlojums.

Gada negatīvākais notikums

Ar spēcīgu saturu un ideju pildīta alternatīvā kultūra pamazām kapitulē pozitīvisma, viegluma un tukšuma pilnās "visiem labās" pseidomākslas priekšā. Paviršība un pašpārliecinātība aizstāj nopietnību, neatliekamību, dziļumu, īpaši Latvijā.

Skats nākotnē

Gaidu nākamā gada decembri, kad vācu dokumentālā teātra trijotne Rimini Protokoll apņēmusies Rīgā iestudēt izrādi 100% Rīga. Bezpersoniskā Rīgas statistika, ar kuru mēs saskaramies teju ik dienas, tiks pārnesta uz teātra skatuves un iegūs reālu cilvēku vaibstus – 100 rīdzinieku dalīsies savos dzīvesstāstos, ieradumos, pārliecībā, atklājot, ko šī pilsēta patiesībā domā un jūt.

Es gaidu arī to brīdi, kad varēšu ieiet jaunās bibliotēkas publiskajā lasītavā, pati paņemt no plaukta grāmatu, apsēsties pie loga, aiz kura plūst Daugava, un lasīt. 

Top komentāri

laikmetīgās dejas skatītājs
l
ne viss neparastais, alternatívais un jaunais (1.) ir labáks par tradicionālo masu kultúru (2.), un lielā mērā par 1. es izsakos no 2. gūtās pieredzes, tā kā 2. vairs nepārsteidz, tad lēnē gaitā "sagremoju" 1. un izvērtēju, ka arī šeit projekti tiek "bīdīti" tikai māxlinieka EGO apmierināšnai. NOvēlu Miera ielas "kantora" aizrautīgājām meitenēm reālus mērķus, večus un bērnus!
Ance
A
ko gribam - ja pat LMA producē beidzējus, kas māk tikai ar cūkām kopā aizgaldā rukšķēt...
cien. Gundegai Laiviņai.
c
Priecājos, ka Jums prieks. Tomēr, metot darvas karoti, medus toverī, domāju, ka tādam priekam, kam nav gala ne vienā galā, ne otrā, ļauties pāragri. Man, protams, gribētos zināt, kuras kultūras personības Jūs aptaujājāt, kā arī cik tuvu tās kultūrai stāvējušas. Vai kā čigāns, baznīcai apkārt iedams, svēts palicis? Nemeklēju kašķi, bet pirms kaifot par jaunās bibliotēkas logu., pie kura sēžot atvērsit grāmatu, paaicinātu Jūs, saprotams, romantiskos apstākļos un sveču gaismā, vēl pasērst pie vecajiem vērtņiem. Dziļās skumjās paziņoju, ka mana ticība mākslai ( ar šolaiku pienesumu) kalnup virzās gaužām gausi. Tā kā Zirga gads ir klāt, tad no Ojāra Vācieša apcirkņa: Ja soda par sapņiem, tad cietums man nodrošināts. Es uzvedu Zirgu Pētera tornī... Paskaties, paskaties, Zirgs, kā es dzīvoju... Pinekļu gan ir daudz...Paskaties, kur es dzīvoju...Stallis jau nenoteic dvēseles krāsu... Visu nakti ZVAIGZNES man koda! Tas, kas starp rindām un vidū, lai ir apsveikums Jums Jaunajā gadā! Ar cieņu- Dainis Ozoliņš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja