Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izrādes Zudusī Antarktīda veidotāji ļaus sajust šī kontinenta trauslo vidi

Vai jūs esat piedzīvojuši vētru Dreika šaurumā, elpojuši mīnus astoņdesmit grādu aukstumā un redzējuši jūras taureņus? No 5. februāra nevalstiskais teātris Dirty Deal Teatro aicina doties audiovizuālā ceļojumā uz zemeslodes galējo dienvidu punktu.

Režisors Valters Sīlis ir iestudējis izrādi Zudusī Antarktīda, kuras dramatizējumu pēc jūras biologa Džeimsa Maklintoka darba Zudusī Antarktīda motīviem ir radījis Jānis Balodis. "Es to lasīju caurcaurēm," atceras dramaturgs, kurš koncentrējies uz grāmatas autora personisko pieredzi, kas ļauj skatītājiem ienirt zem trīs metrus biezas leduskārtas un ieraudzīt zemūdens pasauli ievērojamā jūras biologa acīm, cita veida informāciju atstājot aiz borta.

Aukstuma valdzinājums

"Mani aizrauj aukstās klimatiskās joslas - cilvēki, dzīvnieki, daba," intervijā laikrakstam Diena atklāj Jānis Balodis, kurš par zemās temperatūras radīto seku pievilcību klātienē ir pārliecinājies Eiropas ziemeļos. "Askētiskajā klajumā ir kaut kas skaists," uzskata dramaturgs. Viņa uzmanības centrā šī tēma ir nonākusi arī iepriekš. Pagājušā gada ziemā kopā ar savu vairākkārtējo cīņubiedru Valteru Sīli Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī veidojis izrādi Barikādes par 1991. gada notikumiem Viļņā, un Padomju Savienības sabrukuma pētīšana dramaturgu "aizvedusi" uz ziemeļiem - savā iztēlē Jānis Balodis paviesojies bijušajā ogļraču apmetnē Svalbārā, kas tagad kļuvusi par iecienītu tūrisma objektu.

Savukārt jūras biologa Džeimsa Maklintoka Zudušās Antarktīdas iestudēšana Dirty Deal Teatro dramaturgam ir devusi iespēju nokļūt mūsu planētas aukstākajā, vējainākajā un vismazāk izpētītajā kontinentā, uz kura tikai retajiem - zinātniekiem un piedzīvoju meklētājiem - ir izdevies spert savu kāju (pārlaist ziemu Antarktīdas teritorijā cilvēku grupa sadūšojās vien laika periodā no 1898. gada marta līdz 1899. gada martam). "Tas ir tāpat kā doties kosmosā," norāda Jānis Balodis. Un tas ir tā vērts! - saviem nedaudzajiem viesiem Antarktīda piedāvā ne vien neaizmirstamu pieredzi cīņā par izdzīvošanu, bet arī pārpasaulīgu skaistumu un apbrīnojamu dzīvības daudzveidību.

Skaistums un dzīvība

Tieši šīs divas lietas uz Antarktīdu savulaik ir atvilinājušas arī slaveno vācu režisoru Verneru Hercogu, kurš devās uz Makmerdo polārstaciju un uzfilmēja savu dokumentālo stāstu Encounters at the End of the World (2007). Tā noskatīšanās ir atstājusi lielu iespaidu uz Jāni Balodi, kurš kopā ar režisoru un citiem skatītājiem ir kļuvis par jaunu atklājumu aculiecinieku. Antarktīdā nereti var "uzskriet" virsū kādam rūpīgi glabātam noslēpumam, taču, uzzinot to, cik strauji mainās šis kontinents, tajā ir kaut kas satraucošs, pat traģisks, jo daudzas no augu un dzīvnieku sugām var izzust vēl pirms to atklāšanas. "Antarktīdā ir ļoti trausla vide," uzsver dramaturgs un aicina ieraudzīt šo kontinentu tādu, kāds tas nebūs vairs nekad.

"Tu uzzini to, ko nekad neesi zinājis," teic Jānis Balodis. Šo teikumu var attiecināt arī uz viņa atklājumiem, strādājot ar Zudušo Antarktīdu. Dramatizējuma veidošanā viņam ir palīdzējis arī pats Džeimss Maklintoks, kas izrādījies ļoti atsaucīgs un Dirty Deal Teatro iestudējumā ieguvis jaunas rakstura iezīmes (galveno un vienīgo lomu atveido Toms Liepājnieks). Vajadzēs uzfilmēt! "Autors mums atsūtīja skaņu ierakstus ar ledusgabalu atdalīšanos, kas tiek izmantoti izrādē," viņš stāsta. Iestudējuma komponists ir Edgars Raginskis, scenogrāfe - Ieva Kauliņa. Viņu abu kopdarbs ik pa laikam liek sajust Antarktīdu daudz spēcīgāk nekā vārdi, atzīst dramaturgs.

Atgriešanās skolā

Ar Jāni Balodi mēs satiekamies Coffee Inn, kas atrodas iepretim Rīgas Valsts 3. ģimnāzijai. Latvijas samērā maigo ziemu viņš pārcieš adītā cepurē ar bumbuli galā. Vieta nav izvēlēta nejauši - 2007. gadā Jānis Balodis ir absolvējis šo skolu, kur tagad vada teātra pulciņu un kafejnīcā satiktajiem skolēniem atgādina par mājas darbiem. Viņš pats ar šo mākslas veidu aizrāvies 11. klasē. Pēc ģimnāzijas beigšanas Jānis Balodis ir studējis Latvijas Kultūras akadēmijas programmā Teātra, kino un TV dramaturģija, kā arī Solfordas Universitātē Lielbritānijā apguvis filmu scenāriju rakstīšanu. Kopš 2012. gada strādā par Dirty Deal Teatro dramaturgu.

Pēdējos gados Jānis Balodis ir kļuvis par vienu no spilgtākajiem jaunās paaudzes autoriem latviešu teātrī, ko apliecina arī bagātīgais atzinību klāsts. 2009./2010. gada sezonā viņš tika nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada spilgtākā debija par dramaturģiju iestudējumos Klusā daba un Bikts (ceturtā stāsta autors - I. A.). Jau nākamajā sezonā Jānis Balodis kopā ar Valteru Sīli uzvarēja kategorijā Gada latviešu autora darba iestudējums par Visi mani prezidenti. Viņi ir radījuši arī augsti novērtēto Nacionālo attīstības plānu. Savukārt 2013./2014. gada sezonā Jānis Balodis tika nominēts kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā par darbu Pieaugušie.

Nākamā izrāde Zudusī Antarktīda - 8. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja