Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izteikuma patiesums. Fatāla romantiska komēdija par garderobistiem teātrī

Teātris sākas ar drēbju pakaramo (garderobi) – par vairāk nekā deviņdesmit gadu senās frāzes nemainīgo aktualitāti atgādinās Latvijas Nacionālā teātra pirmā pirmizrāde jaunajā, 2024. gadā.

No 25. janvāra Aktieru zālē būs skatāms teātra mākslinieka Klāva Meļļa sarakstītās komēdijas Garderobisti iestudējums Paulas Pļavnieces režijā. Lomās: Ainārs Ančevskis, Matīss Budovskis, Jana Ļisova vai Sandija Dovgāne un Elizabete Milta (Latvijas Kultūras akadēmijas bakalaura studiju trešā kursa studente).

"Iecere veidot izrādi par garderobistiem radās jau pirms krietna laika, arvien biežāk izdzirdot, ka liela daļa šodien praktizējošo teātra profesionāļu savu karjeru sākuši tieši garderobē. Tādējādi apstiprinot senā un visiem zināmā izteikuma – "teātris sākas ar garderobi" – patiesumu," par šī iestudējuma ideju saka režisore. Vēl pavisam nesen LR3 raidījumā Šņorbēniņi Latvijas Nacionālā teātra gaismu māksliniece Lienīte Slišāne šiem stāstiem pievienoja savējo: atnākusi strādāt par garderobisti, satikusi bijušo kursabiedru un pēc viņa mudinājuma pievērsusies tagadējai profesijai.

 

Maģiska vieta

"Stāsti no garderobistu ikdienas vairākumā gadījumu apvijas ar leģendām un ir pilni ar humora piesātinātiem notikumiem, tomēr bieži dzirdēts, ka šajā maģiskajā vietā notikušas arī liktenīgas satikšanās. Kaut arī šķietami visas lielākās kaislības teātrī notiek tieši uz skatuves, to, kas tikmēr pieklusinātās balsīs tiek risināts turpat aiz lielās zāles sienas, varam tikai nojaust. Tāpat kā to, kur vedīs [garderobistu] ceļš," piebilst Paula Pļavniece, kurai šī ir debija Latvijas Nacionālajā teātrī.

Režisores meistarību apliecina trīs Spēlmaņu nakts balvas viņas veidotajām izrādēm. 2017. gadā to izpelnījās iestudējums Jubileja ’98 Daugavpils teātrī (kategorijā Gada mazās formas izrāde), 2021. gadā Spēlmaņu nakts balvu saņēma izrāde Marija un zibens Valmieras vasaras teātra festivālā un 2022. gadā to ieguva iestudējums Dakteris Aikāsāp Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī (kategorijā Gada izrāde bērniem un/vai pusaudžiem) par pazīstamā ārsta piedzīvojumiem Āfrikā.

 

Globālā rītdiena

Savā jaunākajā darbā Paula Pļavniece ļaus skatītājiem pārcelties vairāk nekā divdesmit gadu senā pagātnē. "Ir 2002. gada maijs. Nepilnu gadu pēc 11. septembra terorakta ir mainījusies pasaules izpratne par noteiktību, drošību un stabilitāti. Būtiski pieaug degvielas cenas. Valsti vada harizmātiskā Vaira Vīķe-Freiberga. Marija Naumova uzvar Eirovīzijā. Notiek spraigas diskusijas par iestāšanos Eiropas Savienībā. Uz šo notikumu fona Latvijas Nacionālais teātris gatavojas apjomīgai renovācijai," tiek pieteikts uzvedums.

Īsi pirms trupas pārcelšanās uz VEF Kultūras pili tiek izrādītas pēdējās komponista Jāņa Lūsēna un dzejnieces Māras Zālītes rokoperas Sfinksa izrādes par slavenā pareģa Eižena Finka suģestējošo likteni. Kamēr iestudējuma skatītāji aizrautīgi klausās Ivara Stonina baritonā, teātra garderobē laiku īsina jauni, apjukuši un iemīlējušies garderobisti. Fatāla romantiska komēdija par mīklainiem nākotnes pareģojumiem, tikšanos pie piramīdām un biezo miglu, kurā vienmēr tinusies mūsu personiskā un globālā rītdiena.

Aktuālajai informācijai par Latvijas Nacionālā teātra darbību var sekot līdzi interneta vietnē Teatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja