Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Jāļaujas savai sirdij, jādara tas, ko gribas

Dailes teātrī – komēdija ar pašnāvībām Harolds un Moda

Reklāmu, kura apspēlē vārdus, kas jau salikti kopā un sader (piemēram, zemenes un putukrējums, siļķe un kažoks), gribas turpināt – Romeo un Džuljeta, Bonija un Klaids, Harolds un Moda… Tie ir atpazīstami literārie tēli, par kuriem daudziem jau ir savs viedoklis. Arī režisoram Paulam Timrotam vārdi Harolds un Moda atmiņā bija jau kopš bērnības. "Biju dzirdējis pa radio skanam šo lugu. Bet nekad nebiju redzējis! Tas fails acīmredzot bija palicis prātā, gribēju lugu izlasīt. Un sapratu – trāpīts desmitniekā! Tas ir tas, ko gribētu cilvēkiem izstāstīt." Preses relīzē Kolina Higinsa luga Harolds un Moda Dailes teātra Mazās zāles versijā un P. Timrota režijā nodēvēta par "komēdiju ar pašnāvībām divās daļās". Haroldam ir 18 gadu un aiz muguras jau 15 pašnāvību inscenējumi. Viņam patīk apmeklēt bēres. Režisors P. Timrots gan negrib piekrist, ka cilvēki ar šādu izrādes pieteikumu tiek jau laikus sabaidīti. "Šis ir tāds laiks, kad jāpievērš uzmanība ar kaut ko sensacionālu, šokējošu," viņš paskaidro un uzreiz piebilst, ka izrādes beigās jau viss rezultēsies ar sirsnīgām un skaistām attiecībām. Jo kādās bērēs Harolds satiek Modu. Viņiem iet jautri – viņi zog roņus, kokus un automašīnas. Harolds grib Modu precēt, bet viņa māte ir kategoriski pret. Daudzi skatītāji, iespējams, būs mātes pusē, jo Modai ir 80 gadu... Modu izrādē atveido Lilita Ozoliņa, Haroldu – Mārtiņš Upenieks. Pārējās lomās – Indra Briķe, Pēteris Liepiņš, Juris Bartkevičs, Ērika Eglija, Edijs Zalaks un Sarmīte Rubule.

"Man tas stāsts patīk tāpēc, ka ir skaidri pateikts – jādara tas, ko gribas darīt. No dzīves jāņem viss, ko tā piedāvā. Nav jādomā, ko cilvēki teiks, bet jābūt brīvam un dzīvam," teic P. Timrots. "Moda, stāstot Haroldam par dzīvi, nodod savu pieredzi un tādā veidā viņu no apjukuša puišeļa, kuram trūkst mātes mīlestības, padara par vīrieti. Viņam sāp Modas aiziešana, bet Harolds saprot, cik daudz viņam ticis dots." Režisors pats jūt zināmu garīgu radniecību ar Modu. "Man ir tāds niķis – pamācīt, ierādīt, provocēt –, gribas visus dabūt ārā no iesūnojošā stāvokļa," P. Timrots saka. To apliecina viņa projekti televīzijā. "Nevajag pieturēties pie kanoniem un domāt, ko citi teiks. Ir jāļaujas savai sirdij. Tā Moda iekodē jauno cilvēku."

Līdzīga ļaušanās – darīt, ko gribas, – Timrotam ir režisora ampluā. "Ja gribas, tad nevajag apturēt un atlikt. Ja man ir interesanti, tad ir cerība, ka kādai cilvēku grupai tas arī būs interesanti." Vai arī aktieri respektē Timrotu kā režisoru? "Koleģiāla sadarbība. Viņi redz interesi no manas puses un paļaujas. Lielākā daļa aktieru ir pieredzējuši, un no viņiem es arī daudz varu mācīties. Galvenais ir ieklausīties viņu idejās un tās, kas der, paņemt."

Harolda un Modas pirmizrāde – 16. novembrī, nākamās izrādes – 25. un 26. novembrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja