Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Jaunajā sezonā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos pieci Lielās zāles iestudējumi

Jaunajā sezonā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos pieci Lielās zāles un vismaz pieci Mazās zāles iestudējumi, pirmdien preses konferencē informēja teātra direktors Juris Žagars.

Teātra 103. sezonas pirmā pirmizrāde notiks 16. septembrī. Dailes teātra mākslinieciskais direktors, režisors Viesturs Kairišs iestudējis Klēras van Kampenas Farinelli un karalis, kur galvenās lomas atveidos Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa un Ģirts Ķesteris.

Kairišs atzīmēja, ka van Kampenas luga ir interesanta un sarežģīta. Tās centrā ir karalis, kuram jādodas karā, bet viņš to negrib darīt. Karalis, izdzirdot Farinelli dziedājumu, saprot savu aicinājumu.

Jaunajā sezonā pirmizrādi piedzīvos arī Henrika Ibsena Brands Kairiša režijā. Branda lomu iestudējumā atveidos aktrise Ieva Segliņa, savukārt savu debiju teātrī piedzīvos komponists Jēkabs Jančevskis, kurš būs oriģinālmūzikas autors.

Kairišs norādīja, ka viņš mēģina veltīt savus darbus tiem Dailes teātra veidotājiem, kuri ir vilkuši nozīmīgu līniju teātra vēsturē. Iestudējums Smiļģis bija veltīts Dailes teātra līdzdibinātājam un teātra mākslas reformatoram Eduardam Smiļģim, savukārt Brands būs veltīts scenogrāfam Ilmāram Blumbergam.

"Brands ir hrestomātisks darbs Dailes teātrī, kas zināms ar Juri Strengu galvenajā lomā un mūsdienīgo Blumberga scenogrāfiju. Branda lomu atveidos Segliņa. Mums tas šķita atbilstoši, turklāt mums ir aktrise, kas to var nospēlēt. Tas būs nozīmīgs darbs," sacīja Dailes teātra mākslinieciskais direktors.

Žagars norādīja, ka režisors Mārtiņš Eihe Dailes teātrī iestudēs Stīvena Edlija Girgisa lugu Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu. Teātra direktors atzīmēja, ka iestudējuma darbība noris debesīs, kur kreisi noskaņota feministe mēģina dabūt Jūdu ārā no elles. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 7. oktobrī.

Dailes teātra direktors norādīja, ka Londonas Vestendas teātra Mischief režisore Eimija Mārčanta, kura iepriekšējā sezonā Dailes teātrī iestudēja komēdiju Izrāde, kas saiet sviestā, iestudēs Mārtina Makdonas lugu Īru miroņgalvas.

Luga stāsta par kapraci, kuram ir jāizrok vecie kapi, lai būtu vieta jauniem. Šajā reizē viņam jāuzrok arī savas sievas kaps. Iestudējums Īru miroņgalvas pirmizrādi piedzīvos 19. oktobrī.

Žagars uzsvēra, ka Dailes teātrī iecerēts arī Leonarda Bernsteina operetes Kandids iestudējums ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri Gata Šmita režijā, kur galveno lomu atveidos Daumants Kalniņš. Savukārt gruzīnu režisors Data Tavadze Dailes teātrī iestudēs Bertolta Brehta lugu Kaukāziešu krīta aplis. Plānots, ka ungāru režisore Ildiko Gāšpāra teātrī iestudēs Ferenca Molnāra Liliomu, kurā izskanēs ungāru mūzika.

Dailes teātra vadošais dramaturgs Matīss Gricmanis uzsvēra, ka teātris Mazajā zālē nevar iestudēt tādus darbus, kas ir nepamanāmi. Tāpēc izvēlēti tādi iestudējumi, kas paši par sevi ir izaicinoši. Pirmā pirmizrāde Mazajā zālē būs 16. novembrī, kad satikšanos ar skatītājiem piedzīvos režisores Lauras Grozas diptihs Mājoklis. Komentāri #1 izrāde.

Savukārt sezonas beigās Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisoru Mihaila Gruzdova un Klāva Kristapa Košina izrāde Precības. Tāpat pirmizrādi Mazajā zālē piedzīvos Toma Treiņa iestudējums Kur pazuda valsts. Uzveduma centrā būs Kārlis Ulmanis un iestudējums meklēs atbildi uz jautājumu, kur pazuda Latvijas valsts, kas būtu noticis citādāk, ja pirms Krievija okupēja Latviju, valstī tolaik būtu bijusi demokrātiska sabiedrība.

Tāpat pirmizrādi Mazajā zālē piedzīvos režisores Diānas Kaijakas iestudējums Meitenes un puiši, kur galveno lomu atveidos aktrise Dārta Daneviča. Pēc Gricmaņa paustā, izrāde vēsta par sievieti, kura iemīlas, izveido ģimeni, bet tad šī ģimene sašķīst gabalos. Tā iecerēta kā Danevičas benefices izrāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja