Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos Valtera Sīļa izrāde Sibīrijas haiku

Latvijas Leļļu teātra Lielajā zālē 12. janvāra vakarā pirmizrādi piedzīvos Valtera Sīļa iestudējums Sibīrijas haiku, kas par deportāciju tēmu unikālā papīra animācijas tehnikā uz sarunu aicinās ģimenes ar bērniem un jauniešiem no 10 gadu vecuma un pieaugušos.

Rakstnieces Jurgas Viles un ilustratores Linas Itagaki grafiskais stāsts Sibīrijas haiku (Lietuva) lasītājiem ir pazīstams no tāda pašu nosaukuma godalgotās komiksu grāmatas, kas attēlo lietuviešu zēna Aļģa un viņa ģimenes izsūtījuma pieredzi.

Grāmata Daces Meieres tulkojumā (Liels un mazs) Latviju sasniedza 2020. gadā, daudzās mājās kļūstot par vērtīgu palīgu, skaidrojot bērniem izsūtījumu būtību, ietekmi un totalitārisma noziegumus. Režisors Valters Sīlis šo materiālu izvēlējies par pamatu izrādei, kas ar multimediālas valodas palīdzību pārnesīs Aļģa stāstu teātra formātā. Iestudējums paredzēts ne vien ģimenēm ar bērniem, bet arī klašu grupām, kas vēlas rast radošu iedvesmu, kā sarunāties par sarežģītām Latvijas un Baltijas vēstures šķautnēm, kā arī jebkuram pieaugušajam, kurš vēlas iegūt jaunu teātra pieredzi. Lomās – Rihards Zelezņevs, Elīna Bojarkina, Baiba Vanaga, Artūrs Putniņš un Kristīna Varša.

Neskatoties uz nopietno tēmu, iestudējuma piedzīvošanu īpaši aizraujošu padarīs reāllaika papīra animācijas iedzīvināšanas vērošana. Lai to realizētu, režisora uzdevumā radošajā komandā pulcējušies mākslinieks Uģis Bērziņš, videomākslinieks Toms Zeļģis un komponists Gatis Krievāns.

Valters Sīlis stāsta: "Šī grāmata atstāja ļoti spēcīgu emocionālu iespaidu, un, domājot par tās skatuves versiju, man ļoti gribējās iestudēt ne tikai šī darba stāstu, bet arī attēlus. Papīra teātris man vienmēr ir šķitusi ļoti interesanta miniatūra teātra tehnika, kuru šeit būs iespēja bagātināt, strādājot ar vairākām kamerām vairākos slāņos un palielinot visu darbu ar ekrāna palīdzību. Tieši Leļļu teātra aktieru pieredze ļoti dažādās leļļu un objektu teātra tehnikās bija iemesls, kādēļ ideja veidot Sibīrijas haiku šeit šķita visatbilstošākā. Un šis ir bijis īsts komandas darbs, kurā ik dienas izdodas nonākt pie kāda maza atklājuma."

Izrāde skatāma 12., 13. un 14. janvārī, kas sasaucas ar barikāžu atceres laiku, kā arī 4. un 16. februārī. 13. un 14. janvārī plkst. 15.30–17.00 skatītāji aicināti piedalīties piemiņas ugunskuru iekuršanā laukumā pie teātra, lai kopā ar bērniem godinātu to cilvēku piemiņu, kuri dažādos Latvijas vēstures laikos domās un darbos nesuši savas valsts brīvības ideju un neaizskaramību. Izrāžu sākuma laiki šajās dienās: plkst. 14.00 un 17.00 – ugunskuru iekuršana paredzēta starp abām izrādēm. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja