Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Nacionālā teātra Purva bridējs fotogrāfijās

Sestdien, 15. septembrī Latvijas Nacionālajā teātra Jaunajā zālē notiks pirmizrāde Rūdolfa Blaumaņa lugai Purva bridējs Elmāra Seņkova režijā.

Šī ir viena no izrādēm, ko Latvijas Nacionālais teātris velta Rūdolfa Blaumaņa 150. dzimšanas dienai. Latvijas Nacionālajā teātrī šis jau ir sestais stāsts par Rūdolfa Blaumaņa Kristīni un Edgaru, pastāstīja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Izrādes režisors Elmārs Seņkovs stāsta: "Man ir interesanti noformulēt gandrīz nenoformulējamo – kas ir mīlestība? Pirmo reizi es pieķeros materiālam, kur ir runa par mīlestību. Es zinu, ka neatradīšu šo atbildi. Bet es varu vērot, kāda mīlestība ir, no kā tā dzimst un kā to uzlikt uz skatuves. Lai mīlestība nebūtu smaga. Jo tā ir viegla. Mīlestība ir mirklis. To gan es esmu sapratis. Tad, kad atnāk mīlestība, tas ir mirklis, un mirklī nav vārdu. Es teicu saviem aktieriem – es gribu uz skatuves ieraudzīt to mirkli, kur tiešām vārdu vairs nav, bet ir telpa, kurā dzimst mīlestība. Un tas ir starp Edgaru un Kristīni."

Rūdolfa Blaumaņa Purva bridējs ir viens no visklasiskākajiem latviešu klasikas darbiem, novele, kuras sižetu zina ikviens, tādēļ liels izaicinājums gan režisoram, gan visai radošajai grupai. Elmārs Seņkovs šo Blaumaņa darbu iestudē pelēcīgi industriālajā OKartes Jaunās zāles estētikā uz koša zāles paklāja un bez rekvizītiem – aktieriem nebūs aiz kā paslēpties un viņi nevarēs sameloties. Režisors teic, ka novele ir ritmiskāka un jūtīgāka par teātrī bieži uzvesto lugu Ugunī. Viņaprāt, tas ir stāsts, kas skatītājiem jāizstāsta, nevis jāizspēlē, ļaujot publikai ap zaļo zāles laukumu justies teju kā Kristīnes un Akmentiņa gaidāmo kāzu viesiem.

"Kristīne nav nekāda cietēja un upurēšanās piemineklis. Viņa ir varone, viņa ir cīnītāja par mīlestību. Kristīne nedara neko nepareizu. Viņa izvēlas mīlestību un mīlestība viennozīmīgi ir vispareizākā izvēle," – tā Elmārs Seņkovs par Kristīni.

Šis Elmāra Seņkova iestudējums ir sestais stāsts Latvijas Nacionālajā teātrī par Rūdolfa Blaumaņa Kristīni un Edgaru. Pirmo reizi luga Ugunī ir iestudēta jau 1919. gada 30. novembrī, režisors Aleksis Mierlauks, galvenajās lomās Lilija Ērika un Jānis Ģērmanis. 1940. gada iestudējuma režisors bija Jānis Zariņš, Kristīne- Milda Zīlava, Edgars- Jānis Lejiņš. 1948. gadā Ugunī iestudē Žanis Katlaps, viņš arī pats spēlē Edgara lomu, bet Kristīnes lomā ir Lidija Freimane un Velta Līne. Taisni Lidijas Freimanes Kristīne ilgus gadus ir uzskatīta par šīs lomas etalonu. Alfreda Janušana 1982. gada iestudējumā mīlētāju pāri ir Astrīda Kairiša un Ģirts Jakovļevs, kā arī Lāsma Kugrēna un Uldis Norenbergs. 2003. gadā Ugunī ir iestudējis Voldemārs Šoriņš, Kristīne – Aurēlija Anužīte, Edgars – Mārcis Maņjakovs. Bijis arī ne pārāk veiksmīgais Hotel Kristina iestudējums 2006. gadā.

Lomas izrādē atveido Ieva Aniņa, Madara Botmane, Kaspars Dumburs, Madara Saldovere, Lolita Cauka, Ģirts Liuziniks, Jānis Vimba. Scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, komponists Goran Gora, dramatizējuma autore un režisora asistente Rasa Bugvičute, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Producente Madara Aizgrāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja