Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas Nacionālais balets sāk gatavoties pasaules pirmizrāžu sezonai

Lai gan Latvijas Nacionālās operas (LNO) jaunā sezona oficiāli tiks atklāta septembrī, Latvijas Nacionālais balets jau augustā piedalīsies starptautiskajā festivālā Baleta zvaigznes Jūrmalā, dosies viesizrādēs uz Somiju, un ar Žizeles iestudējumu iepriecinās skatītājus Jēkabpilī, informēja operas pārstāve Ieviņa Ancena. Līdztekus tam notiks gatavošanās jaunajai sezonai, kurā gaidāmas gan vairākas pasaules pirmizrādes, gan plašas viesturnejas.

Kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem augusts Jūrmalā bijis baleta mēnesis, un kopš 1999. gada skaisto tradīciju starptautiskā festivāla Baleta zvaigznes Jūrmalā veidolā Dzintaru koncertzālē atdzīvinājis Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Arī šogad, 7. augustā, baleta cienītājiem sarūpēta aizraujoša baleta koncertprogramma izcilu dejotāju sniegumā. Uz Dzintaru koncertzāles skatuves redzēsim gan pieredzējušus māksliniekus, kas guvuši starptautisku atzinību, gan jaunus un talantīgus dejotājus, kuri savu meistarību apliecinājuši dažādu mērogu starptautiskajos konkursos.

Augustā Naciponālā baleta trupa dosies arī uz Jēkabpili, lai 10. augustā Krustpils brīvdabas estrādē (Krustpils saliņā) skatītājus iepriecinātu ar Ā. Adāna romantiski klasisko baletu Žizele, sagādājot iespēju augstvērtīgu un profesionālu baleta mākslu baudīt arī ārpus Rīgas.

2013./2014. gada sezonu Latvijas Nacionālais balets dēvē par pasaules pirmizrāžu sezonu. "Vēl jo lielāks gandarījums par to, ka jauniestudējumu muzikālās partitūras pieder latviešu komponistiem," uzsver A. Leimanis.

5. oktobrī pie skatītājiem nonāks Jura Karlsona balets Karlsons lido, ko Aivars Leimanis veido kopā ar scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi un tērpu mākslinieci Ilzi Vītoliņu. Atraktīvais meistardarbs sagādās daudz prieka gan lielajiem, gan mazajiem baleta draugiem. Astridas Lindgrēnes grāmatas populārā varoņa piedzīvojumi baleta izrādes formātā Latvijā tiks iedzīvināti pirmoreiz,

Savukārt Eiropas kultūras gadu 2014. gada aprīlī Latvijas Nacionālais balets bagātinās ar trīs izcilu starptautiski atzītu latviešu skaņražu darbiem ne mazāk slavenu rietumu horeogrāfu iestudējumā.

Pētera Vaska mūziku iestudēs argentīniešu izcelsmes vācu horeogrāfs Demiss Volpi, Riharda Dubras mūziku kustību partitūrā pārvērtīs Bratislavas Baleta vadītājs Mario Radačovskis, bet Georga Pelēča mūziku interpretēs amerikāņu horeogrāfe, bijusī Štutgartes baleta primabalerīna Bridžeta Breinere.

2013./2014. gada sezonā Latvijas Nacionālo baletu gaida arī viesturnejas ārpus valsts robežām, kas sāksies jau augustā. 

Pēc veiksmīgās sadarbības ar Krievijas primabalerīnu Uļjanu Lopatkinu jauniestudējumā 5 tango Latvijas Nacionālajā operā un ovācijām vainagotajos Tango Gala koncertos Maskavā, tango mūzikas programmu kopā ar pasaulslaveno baleta mākslinieci, sākot no augusta, visas sezonas garumā mūsu baleta trupa piedāvās Somijas, Pēterburgas, Odesas, Kijevas, Krasnodaras un Sibīrijas publikai. 

Uz Somiju Latvijas Nacionālais balets dosies arī novembra beigās, aizsākot plašu viesizrāžu turneju, kas noslēgsies tikai janvārī. 

Vispirms Somijas Tampere Hall tiks izrādīta Apburtā princese, bet pēc tam baleta trupu gaida plaša turneja Itālijā, kur līdz pat 22. decembrim Triestē ieplānota virkne baleta Riekstkodis izrāžu, bet Bergamo - Korsārs un Apburtā princese

Neiegriežoties Latvijā, no Itālijas baleta mākslinieki taisnā ceļā dosies uz Atēnām, lai līdz 5. janvārim skatītājus iepriecinātu ar baletu Riekstkodis.

"Tik piesātināts braucienu grafiks mūsu baletam sen nav bijis," – tā Aivars Leimanis. 

Tieši Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskajam vadītājam Aivaram Leimanim uzticēta Igaunijas operas un baleta teātra ēkas 100. jubilejas pasākuma iestudēšana.

"Teātra atklāšanās vēsturiskajā dienā – 11. septembrī – līdzās teātra ēkai tiks būvēta grandioza skatuve, uz kuras kāps 100 "gulbji" – baleta mākslinieki gan no Latvijas, gan Igaunijas," stāsta Aivars Leimanis.

Ieskicējot tālākas nākotnes plānus, A. Leimanis atklāj: 2014. gada septembrī mūsu baleta repertuāru papildinās visā pasaulē iemīļotais S. Prokofjeva balets Romeo un Džuljeta. Laikmetīgo iestudējumu veidos Valentīna Turku. Baletdejotāju ģimenē dzimusī šarmantā horeogrāfe savulaik pati dejojusi pie pasaulslavenā franču dejotāja un horeogrāfa Morisa Bežāra, un Romeo un Džuljeta iestudējums, ko redzēs skatītāji Latvijā, ir viens no viņas spilgtākajiem veikumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja