Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ļoti sirsnīgi un mājīgi. Nacionālais teātris cienās skatītājus ar īsto sālsmaizi

Īstie! – Teātra dienā Latvijas Nacionālā teātra aktieri nāks ciemos pie skatītājiem ar filmkoncertu Īstā sālsmaize. Izlase, kura ieraksts būs pieejams no 27. marta.

Pirms vairākiem gadiem aktieriem Kasparam Zvīgulim un Jānim Vimbam radās doma teātra Jaunajā zālē veidot koncertsēriju Īstie, kas tagad ir ieradusies uz lielās skatuves kā Īstā sālsmaize. Tās režisori ir aktieru apvienība Visi Kamnav Slinkums, un darbs tika radīts pēc pirmā Covid-19 pandēmijas viļņa.

"Pagājušā gada rudenī šķita, ka ir pagājis milzīgs laiks, kopš mēs neesam uzstājušies publikas priekšā, un radās vēlme tieši pēc šāda veida satikšanās ar skatītāju,» sarunā ar KDi stāsta koncerta Īstā sālsmaize muzikālā noformējuma autors aktieris Gundars Grasbergs, kurš šo pienākumu dala ar Nacionālā teātra muzikālās daļas vadītāju Valdi Zilveri un ir radījis aranžējumus projektā skanošajām kompozīcijām.

 

Kārtīgs rokansamblis

"Īstie radās kā sava veida protests pret iepriekš teātrī notikušajiem koncertiem, jo aktieri paši var izvēlēties dziesmas, kuras viņiem patīk un kuras ir pa spēkam nodziedāt," atgādina Gundars Grasbergs. Atšķirībā no iepriekšējiem koncertiem, kas ir bijuši pieklusināti un katrs aktieris ir radījis savu muzikālo pavadījumu, šajā spēlē kārtīgs rokansamblis Silver Masterband (teātra muzikālās daļas vadītāja uzvārda un matu krāsas dēļ) ar pārliecinošiem koncertnumuriem atbilstoši lielās zāles noteikumiem.

Savu sapņu instrumentu soloģitāru grupā spēlē ilggadējais Nacionālā teātra vokālais pedagogs Andris Daņiļenko, akustisko ģitāru – aktieris Juris Hiršs, taustiņinstrumentus – Valdis Zilveris, bungas – Normans Bārbals, basu – Gundars Grasbergs, kurš ticis pie vismazāk novērtētā instrumenta. "Es arvien vēl neesmu atmetis cerību iestudēt monoizrādi pēc dramaturga Patrika Zīskinda lugas Kontrabass motīviem tieši par šo tēmu, ka kontrabasists, tāpat kā basists, vienmēr jūtas nenovērtēts, kaut arī viņu loma orķestrī vai grupā ir ļoti būtiska," saka Gundars Grasbergs.

 

Enerģijas apmaiņa

Koncerta kostīmu māksliniece ir aktrise Madara Botmane. "Viss ir ļoti sirsnīgi un mājīgi, jo koncertsērija Īstie ir par kopābūšanu. Tā ir lieta, kas mums pašreiz ir atņemta un kas šajā koncertā tiek risināta caur vizualitāti, tērpiem un sajūtu, ar kādu mēs vēlamies nokļūt pie skatītāja," uzsver Madara un piebilst, ka kopābūšana un satikšanās ir divas atšķirīgas lietas.

Viņas pašas sālsmaizes stāsts ir par cilvēku spēku pielāgoties šim laikam, saglabājot gan veselo saprātu, gan emocionalitāti tīrā un nesaburzītā veidā. "Tas ir stāsts par cilvēku drosmi pārkāpt pāri savam lepnumam un aizspriedumiem un nebaidīšanos no grūtībām, kas viņus var sagaidīt citur," uzskata Madara Botmane. Pašai aktrisei un daudziem viņas kolēģiem šis laiks ir licis ar papildu sparu izvērtēt mūžam (parasti finansiālu iemeslu dēļ) aktuālo jautājumu, kāpēc viņi nodarbojas ar šo profesiju.

"Nevaru sūdzēties par darba trūkumu, bet ir lietas, kuras nav aizstājamas. Viena no tām ir enerģijas apmaiņa starp aktieriem un skatītājiem," norāda Madara Botmane. Viņa cer, ka jau tuvākajā nākotnē pēc vakcinācijas un sabiedrības imunitātes iegūšanas šis process atjaunosies, taču arī šobrīd atgriezeniskā saite ar skatītājiem nav pilnībā pārgriezta.

"Kādā sestdienas rītā es iegāju grāmatnīcā, lai nopirktu plānotāju 2021. gadam. Tā bija bēdīga diena, jo laukos bija nomiris sunītis. Man pienāca klāt meitene maskā un teica: "Paldies, Madara, par to, ko jūs darāt! Esmu noskatījusies Balto sievu ar jums desmit reižu un iesaku to arī citiem." Šie vārdi man nozīmēja ļoti daudz, it īpaši drūmā emocionālā fona dēļ!» atminas aktrise un vērš uzmanību uz to, ka šajos laikos atgriezeniskā saikne ir kļuvusi tiešāka un personiskāka nekā iepriekš.

 

Jautājumi lieki

Kopā ar Madaru Botmani koncertā piedalās Nacionālā teātra kolēģi, kuru vidū ir arī Dita Lūriņa. "Īstā sālsmaize. Izlase šajā dīvainajā laikā ir īpaša iespēja, kā mēs sakām, iegāzties mūsu mīļo skatītāju mājās. Mēs esam ļoti noilgojušies pēc viņiem," atzīst aktrise. Mākslinieki iegāzīsies ne tikai pie skatītājiem mājās, bet arī teātra skatītāju zālē zem lielās, greznās lustras ar rasola griešanu, dziesmām un dejām. "Kas tie par svētkiem bez rasola uz galda?! Mēs ne tikai griezīsim to fiziski, bet arī garīgi caur piedāvāto izlasi, kas ir paredzēta dažādām gaumēm," saka Dita Lūriņa. Kopā ar aktrisi Madaru Bori viņa izpildīs ļoti populāru un iemīļotu ebreju dziesmu Chiribim chirobom.

Sarežģītais laiks uzskatāmi ir apliecinājis to, ko mākslinieki līdz šim ir zinājuši teorētiski un ticējuši uz vārda: visi jautājumi par to, ka digitālajā laikmetā televīzija un internets varētu izspiest teātri nebūtībā, ir lieki. "Tas nav iespējams, jo teātris ir ļoti īpaša māksla tieši ar to, ka skatītājs elpo to pašu gaisu, ko aktieri. Tā ir īsta maģija," uzskata Dita Lūriņa. Daudzi skatītāji viņai nākot klāt un prasot: vai jūs kaut ko nedarāt ārtelpā? Kad atsāksies izrādes? "Cenšamies strādāt paši ar sevi un atbalstīt cits citu, saprotot, ka tas ir kaut kas tāds, kas ir jāizdzīvo un kam nevarēs pārkāpt pāri," rezumē Dita Lūriņa.

 

Filmkoncerts

Īstā sālsmaize. Izlase
Ieraksts būs pieejams no 27. marta līdz 31. augustam
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 7

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja