Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nacionālajā teātrī gaidāma klasikas iestudējumu sezona

"Mēs esam gandarīti par pagājušo sezonu gan apmeklētības, gan izrāžu un Spēlmaņu nakts nomināciju ziņā," preses konferencē pirms jaunās sezonas sākuma atklāj Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis. 2015./2016. gada sezonā teātra lielajā zālē taps vairāki klasikas iestudējumi.

Jaunā sezona sāksies ar Viestura Kairiša iestudējumu Uguns un nakts. Izrāde būs par mūsdienu Latviju. Galvenās lomas atveidos Uldis Anže, Guna Zariņa no Jaunā Rīgas teātra, Maija Doveika un Gundars Grasbergs. Pirmizrāde plānota Raiņa 150. jubilejas vakarā 11. septembrī.

Oktobrī pirmizrādi piedzīvos Tomasa Manna Avantūrista grēksūdze Mihaila Gruzdova režijā. Tai sekos Viktora Igo Cilvēks, kurš smejas Rēzijas Kalniņas režijā. Šai izrādei Imanta Kalniņa sacerētās dziesmas aranžējis diriģents Ainārs Rubiķis. Februārī piemizrādi piedzīvos Māra Bērziņa jaunākā romāna Svina garša iestudējums Valtera Sīļa režijā. Aprīlī Elmārs Seņkovs uz lielās skatuves iestudēs Ibsena Meža pīli, bet sezonas noslēgumā taps Vladislava Nastavševa iestudējums Frederiko Garsijas Lorkas Asins kāzām. Šī izrāde tiks spēlēta uz lielās skatuves, līdzīgi kā savlaik Pūt, vējiņi!.

Teātrī notiks arī Raimonda Paula 80. jubilejas koncerti. Plānots arī ikgadējais Teātra dienas koncerts. "Mēs negribam pazaudēt Žurkas brendu," norāda Rubenis. "Politiskais kabarē ir liela vērtība un mūsu teātris tajā ir "iesitis roku"." Tomēr viņš atzīst, ka Latvijā nav daudz rakstnieku, kuri spētu šajā žanrā izpausties, tāpēc jaunās sezonas iestudējuma autori vēl tiek meklēti.

Kopumā teātrī jaunajā sezonā strādās 12 režisori, to vidū arī jaunie - Daiga Kažociņa, Intars Rešetins un Dāvis Auškāps. Teātra kolektīvam pievienosies trīs jauni aktieri - Liene Sebre, Uldis Siliņš un Raimonds Celms.

Aizvadītajā sezonā Nacionālajā teātrī nospēlētas 544 izrādes. "Visos teātros izrāžu apjoms ir pilnīgi nenormāls," uzskata teātra direktors. "Šis izrāžu daudzums nogurdina teātri, tas ir ārkārtīgi intensīvs darbs." Viņš uzskata, ka vajadzētu atgriezties pie 300 izrādēm gadā. Apmeklētība teātrī aizvadītajā gadā nedaudz kritusies, jo daudzas izrādes spēlētas mazajās zālēs. Lielajā zālē visvairāk spēlētas izrādes Latgola.lv un Kabarē, Aktieru zālē iecienītākā bijusi izrāde Ezeriņš, bet LMT Jaunajā zālē - Mollija saka jā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja