Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Par laimi, man karā nebija jāšauj ne reizi

Mežabrālis 50 gadu garumā, bailes, brīvība – izrādē Mežainis.

"Tas stāsts ir kā reiz par nevaronīgu varoni," Latvijas Nacionālā teātra jaunās izrādes Mežainis videopieteikumā formulē aktieris Kaspars Aniņš. Režisora Valtera Sīļa veidotais Jāņa Baloža lugas iestudējums balstīts uz vēsturiskas personas – latgalieša Jāņa Pīnupa – dzīvesstāsta. Lugā viņš saukts par Jāni Pugaču. 

Jānis Pīnups (1925–2007) ir pēdējais Otrā pasaules kara mežabrālis Latvijā. Dzīvojis Pelēču pagastā, tagadējā Preiļu novadā, būdams tehnikuma audzēknis, iesaukts Sarkanajā armijā. Piedalījies divās kaujās, vienā kontuzēts un pamodies tikai pēc kaujas beigām. Tad dezertējis un slēpies mežā no 1944. gada oktobra līdz 1995. gada maijam. No meža iznācis pēc vairāk nekā 50 gadiem, kad neatkarību atguvušās Latvijas teritoriju bija atstājušas pēdējās Sarkanās armijas vienības. Kā pats apgalvoja: "Par laimi, man šajā karā nebija jāšauj nevienu reizi. Cilvēku nogalināt es nespētu, es pat vistu nokaut nevaru." Viņš, stāstot par mežā pavadīto laiku, kad viņu 90. gados jau intervēja mediji, par savu dzīvi neraudāja, bet tajā visā meklēja pozitīvo. 

Aktrise Lolita Cauka spriež, ka izrāde lielā mērā ir par bailēm, viņas kolēģis Artūrs Krūzkops – ka Jānis ar šādu savu soli izvēlējās nedzīvot Padomju Savienībā, tajā pašā laikā it kā esot šeit. Un tomēr – piecdesmit gadi mežā! Ko Jānis darīja piecdesmit gadus mežā? Cīnījās par brīvību, meklēja brīvību vai arī bija jau to atradis? Un kas piešķir brīvību – neatkarības deklarācija? Vai arī tas ir apziņas stāvoklis? 

To visu mēģina pētīt Mežainis, kas uz Nacionālā teātra LMT Jaunās zāles skatuves sāk dzīvot 31. maijā. Apstākļu sakritības dēļ šī izrāde vispirms tika uzvesta Nacionālajā Kauņas drāmas teātrī jau 2015. gada rudenī un guva ievērojamus panākumus. Izrādes lietuviskā versija Miškins saņēma sešas Skatuves zelta krusta (Spēlmaņu nakts balvas Lietuvas ekvivalenta) nominācijas. Balvai bija izvirzīts gan Valters Sīlis un Jānis Balodis, gan scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Uģis Bērziņš, gan pieci iestudējuma aktieri, no kuriem divi balvas arī saņēma. Latvijas Nacionālā teātra versijā izrādes radošajā komandā darbojas arī gaismu māksliniece Lienīte Slišāne, komponists Edgars Raginskis, lomas atveido aktieri Arturs Krūzkops, Kaspars Aniņš, Madara Botmane, Uldis Dumpis, Lolita Cauka, Ivars Kļavinskis, Inga Misāne-Grasberga, Jānis Kronis. 

"Tas ir šī laika skatījums uz to laiku," par izrādi saka režisors Valters Sīlis. Tādēļ luga veidota kā rakstnieka Andžeja Gobas, ko Artura Krūzkopa tēlā pazīstam no Nacionālā teātra izrādes Pieaugušie, stāsts. Andžejs pēc mokošiem radošiem meklējumiem uzgājis vecu stāstu savam jaunajam romānam – stāstu par latgalieti Jāni Pīnupu. "Tas interesantākais bija vērot, kā šodienas jaunieši, kas tos laikus tieši nav piedzīvojuši, tos saprot," piebilst Uldis Dumpis, kurš arī spēlē Mežainī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja