Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Poētisks ceļojums laikā un telpā. Rīgas cirka asinsriti atklās ekspedīcija Carry on

Rīgas cirkā 21. un 22. oktobrī viesosies performatīvās mākslas pasaulē pazīstamais projekts Carry on, kas ir neparasta izrāde – ekspedīcija/ ekskursija/instalācija/performance.

"Skatītājiem tiks piedāvāts starpžanru mākslas darbs, kas ir organizēts, pielāgojot iestudējumu konkrētai norises vietai, tātad – Rīgas cirkam. Šis projekts tiek saukts par izrādi, jo tā tiek dramaturģiski veidota. Apmeklētājiem tiek piedāvāts gūt spēcīgu telpas pieredzi, kas brīžiem ir poētiska, personīga, izglītojoša, aizkustinoša, atklājot ēkas telpas, istabas, ejas, kaktus, pakšus, tuneļus, koridorus… Katrai telpai ir sava arhitektoniskā loģika. Katra telpa ir bagāta ar informāciju un stāstiem, sajūtām, ko atklāt palīdzēs mākslinieki. Tā ir iespēja iepazīt cirka aizskatuvi jeb asinsriti," uzveduma neparastību ieskicē apvienības IevaKrish&Tuvumi mākslinieks Krišjānis Sants, kurš ar performanču mākslas apvienību Fieldworks sadarbojas jau vairākus gadus un ir piedalījies tās veidotajās Carry on izrādēs citur pasaulē.

Kā vienu no spilgtākajām pieredzēm viņš nosauc izrādi peldbaseinā Bergenā, kur skatītāji pašu baseinu tā arī palika neredzējuši. Protams, baseina un cirka vēsture atšķiras, taču paņēmiens, kā to parādīt, ir līdzīgs. Izrādi var integrēt arī viesnīcā, muzejā, jebkur citur, un katrā vietā tā būs citāda.

Publikai nav sēdvietu. Nelielas skatītāju grupas (sākot no skolas vecuma) dosies nepilnu stundu garā ekspedīcijā pa īpašu maršrutu, kas ļaus ielūkoties arī ikdienā publiski nepieejamās aizskatuves telpās. Izrāde vienā dienā tiek izpildīta daudz reižu pēc kārtas, jo apmeklētāju grupas seko cita citai. Tas māksliniekiem ir izaicinājums un vērtīga pieredze. K. Sants to salīdzina ar mākslinieku maratonu.

Kas būs šī stāsta stāstītāji jeb ekskursijas gidi? "Tā nav tekstuāla izrāde, bet poētisks skatījums, sajūtu stāsts ķermeņa empātiskās pieredzes veidā caur krāsu, smaržu, skaņu," ar izrādes formu iepazīstina K. Sants. Izrāde Rīgas cirkā tapusi, apvienībai Fieldworks (Norvēģija/Beļģija/Japāna) sadarbojoties ar apvienību IevaKrish& Tuvumi (Latvija). Rīgas iestudējumā piedalīsies Heine Advāls, Jukiko Šinozaki, Geibels Eibens, Rolands Laitens, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Agnese Bordjukova, Emīlija Berga un Mariano Gedvillo. "Tās nebūs žanriskas ainas, lai gan izrādē būs klauns un dejotāji," uzsver mākslinieks. "Mūsu sabiedrotais ir telpa. Mēs, mākslinieki, to papildinām, pievēršam apmeklētāju uzmanību interesantām lietām, ko esam atraduši. Gribam radīt sajūtu, ka pati ēka ar mums sarunājas, sāk elpot un kļūst par vēl vienu darba izpildītāju."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja